Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου, για να μας υπενθυμίζει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει ο/η εκπαιδευτικός μέσα στην κοινωνία και να θέσει στο επίκεντρο τους/τις εκπαιδευτικούς, τις ανάγκες και τα προβλήματά τους, τιμώντας το πολύτιμο έργο τους και τον αγώνα που καταβάλλουν για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Η μέρα αυτή είναι ένας φόρος τιμής και αναγνώρισης, σεβασμού και εκτίμησης προς τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Στους δασκάλους και τους καθηγητές, που υποδέχονται τα παιδιά σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και τα στηρίζουν σε κάθε βήμα της διαδρομής τους μέσα στη μαθησιακή διαδικασία. Στους ανθρώπους που είναι οι στυλοβάτες του εκπαιδευτικού οικοδομήματος, πρωτεργάτες των μεταρρυθμίσεων, εμπνευστές και οδηγοί προς το μέλλον της Παιδείας και της κοινωνίας.

Χρόνια πολλά σε όλους τους συναδέλφους, που μέσα σε συνθήκες μιας πολυδιάστατης ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης, καθιστούν το Σχολείο μας απάνεμο λιμάνι για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και είναι οι πρωτεργάτες και δημιουργοί μιας εκπαίδευσης μαθητοκεντρικής, βιωματικής, σύγχρονης και καινοτόμου. Μιας εκπαίδευσης που μεριμνά για την ασφάλεια των παιδιών, τονώνει τα κίνητρα μάθησης και προάγει τις δυνατότητές τους στο βέλτιστο δυνατό βαθμό, καλλιεργεί ολόπλευρα την προσωπικότητά τους και αναπτύσσει ισόρροπα τη νοητική, συναισθηματική και κοινωνική τους υπόσταση.

Χρόνια πολλά σε όλους τους συναδέλφους, που με διδακτικό ενθουσιασμό, συναισθηματική θέρμη και τη δικαιοσύνη της αγάπης, που λειτουργεί με όρους ισότητας, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς, προκαταλήψεις και στερεότυπα συμπλέουν με τους μαθητές τους στο ταξίδι της γνώσης καθοδηγητικά, ελπιδοφόρα και δημιουργικά.

Χρόνια πολλά σε όλους τους συναδέλφους, που προβαίνουν καθημερινά σε κατάθεση ψυχής με τη διδασκαλία τους, που εξορίζουν από τα Σχολεία μας τη βία, τον εκφοβισμό, την πλήξη και τη στασιμότητα και κάνουν τις τάξεις μας καράβια με πυξίδα τη φαντασία, τη γνώση και την έρευνα και πλοηγό το Ξίφος του Ωρίωνα στο σεργιάνι του κόσμου ως τη Γη της Επαγγελίας του καθενός μας.

 

Όλγα Μούσιου Μυλωνά

Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Φλώρινας