Με χρήσιμα συμπεράσματα ολοκληρώθηκε η τριημερίδα για την κλιματική αλλαγή

Με χρήσιμα συμπεράσματα ολοκληρώθηκε η τριημερίδα για την κλιματική αλλαγή από τον Δήμο Φλώρινας, το Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια και το ΑΠΘ

Παρουσία Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Καθηγητών Πανεπιστημίου, αιρετών, εκπροσώπων φορέων και πολιτών πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα η τριημερίδα με θέμα «Διαρκής Ροή – Διαρκής Ζωή, Εθνικός Κλιματικός Νόμος, Μετάβαση στην Κλιματική Ουδετερότητα και Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή» που διοργάνωσε ο Δήμος Φλώρινας σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια και την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών έγινε το πρωί του Σαββάτου 27 Μαΐου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, από τον Δήμαρχο Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του:

«Είναι μεγάλη χαρά για τον Δήμο μας να φιλοξενεί την τριημερίδα που διοργανώνουμε με το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια και την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Η κλιματική μεταβλητότητα δημιουργεί πολυάριθμες πιέσεις και συνθήκες κρίσης, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη οικοδόμησης ενός συνεκτικού πλαισίου για τη βελτίωση της προσαρμοστικής ικανότητας και της κλιματικής ανθεκτικότητας της χώρας διασφαλίζοντας, παράλληλα, και τη σταδιακή μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, με τον πλέον περιβαλλοντικά βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Στην επίτευξη του στόχου αυτού κομβικό ρόλο παίζει η τοπική αυτοδιοίκηση. Οι εργασίες της παρούσας τριημερίδας αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να αναζητηθούν, συζητηθούν και αναλυθούν οι αιτίες, ο τρόπος και τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και ειδικότερα εμείς, ως μέλη του Δικτύου Δήμων με Ποτάμια, να εστιάσουμε στην προστασία και την αξιοποίηση των οικοσυστημάτων μας.

Ως Δημοτική Αρχή, και εκφράζοντας το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, θεωρούμε το ποτάμι της πόλης μας, τον Σακουλέβα, σήμα κατατεθέν και τόπο συνάντησης, αναψυχής, οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, αλλά ταυτόχρονα και τοπόσημο με μακρά καλλιτεχνική και πολιτιστική παράδοση. Γι’ αυτό αποτελεί και βασική μας προτεραιότητα η ανάδειξη του ποταμού, η προστασία του υδάτινου οικοσυστήματος του και γενικότερα η μέριμνα της παραποτάμιας περιοχής, ώστε να γίνει η Φλώρινα φιλικότερη για τους κατοίκους και ελκυστικότερη για τους επισκέπτες της.

Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε σκληρά και δοθείσης της ευκαιρίας επιτρέψτε μου να αναφέρω πως οι κόποι μας επιβραβεύονται, προχωρώντας στην ανάπλαση του ποταμού μέχρι και την περιοχή της άνω μπουάτ, όπου θα κατασκευαστούν χώροι στάθμευσης, χώροι πρασίνου και θα διευθετηθεί η κοίτη του.

Ο στόχος μας για την παραποτάμια περιοχή δεν εξαντλείται εδώ. Μένει να γίνουν και άλλα. Η παρούσα δημοτική αρχή έχει σχεδιάσει και έχει προτείνει. Άμεσα θέλουμε να προχωρήσουμε στη διάσωση, την αποκατάσταση και την ανάδειξη των αρχοντικών με τη μοναδική αρχιτεκτονική, που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Σακουλέβα, και απηχούν την μακρά παράδοση της Φλώρινας και του πολιτισμού της.

Πάγια βούληση μας είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντος και η σχεδίαση μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης διαχείρισης των υδατικών πόρων, προκειμένου το σύνολο των ενεργειών μας να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις πολυάριθμες και συνεχόμενες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Προαπαιτούμενο για όλο αυτό είναι η ύπαρξη ενός αποκεντρωμένου περιφερειακού σχεδιασμού που θα στηρίζεται στη συναντίληψη χρήσης των τοπικών πότων και στις διαδικασίες διαβούλευσης, επιμόρφωσης, πληροφόρησης και ενεργού συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των φορέων διαχείρισης.

Είμαι σίγουρος πως οι εργασίες της τριημερίδας θα συμβάλλουν καθοριστικά ως προς τον μακροπρόθεσμο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας και την ανάδειξη της σημασίας των υδάτων ως πηγή ζωής και πηγή έμπνευσης».

Χαιρετισμό απηύθυναν o αρχιμανδρίτης π. Θεωνάς Αθανασιάδης, ο Δήμαρχος Λεβαδέων και Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια κ. Ιωάννης Ταγκαλέγκας, ο τ. Δήμαρχος Τρικκαίων και ιδρυτής του Δικτύου κ. Μιχάλης Ταμήλος. Χαιρετισμό απέστειλαν οι βουλευτές Φλώρινας κ. Σταύρος Παπασωτηρίου και κα Πέτη Πέρκα.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του προγράμματος, κατά θεματική ενότητα:

Α’ Θεματική Ενότητα: Μετάβαση στην Κλιματική Ουδετερότητα και Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Συντονίστρια: Αντιγόνη Ζαφειράκου, Αναπλ. Καθηγήτρια Τμήματος, Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ

Σχολιασμός: Ιάκωβος Γκανούλης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, Έδρα UNESCO)

Λάζαρος Γεωργιάδης, Βιολόγος – Περιβαλλοντολόγος

Διαχείριση ποτάμιων οικοσυστημάτων και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Κώστας Βουβαλίδης, Καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ

Η κλιματική επίδραση σε αστικούς και περιαστικούς ποταμούς: Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Άνθιμος Σπυρίδης, Δρ. Αγρονόμος-Τοπογράφος ΑΠΘ, ΥΕΤΟΣ

Σχέδια Διαχείρισης Πλημμυρών. Αντιπλημμυρικά και άλλα τεχνικά έργα

Χάρης Σκουληκάρης, Δρ. Ηλ. Μηχ. ΔΠΘ, έδρα UNESCO

Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS) και βάσεις δεδομένων για διαχείριση περιβαλλοντικής πληροφορίας σχετικά με τα ποτάμια υδάτινα σώματα

Γραμμένος Κώστας, μέλος της Π.Ο του Κ.Ε.ΠΕ.Α Μουζακίου, Αντιδήμαρχος Αργιθέας

Τα ποτάμια στο προσκήνιο. Εκπαιδευτική αξιοποίηση των ποταμών στην κλιματική κρίση

Β’ Θεματική Ενότητα: Προστασία και Αξιοποίηση Ποτάμιων Οικοσυστημάτων.

Συντονίστρια: Ελένη Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Τμήματος Χωροταξίας και Ανάπτυξης Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ

Σχολιασμός: Μιχάλης Ταμήλος, τ. Δήμαρχος Τρικκαίων, τ. Βουλευτής Ν.Δ., Ιδρυτής του Δικτύου

Ντάνης Αντώνης, Προϊστάμενος του Κ.Ε.ΠΕ.Α Μουζακίου

Τα ποτάμια στο προσκήνιο. Εκπαιδευτική αξιοποίηση των ποταμών στην κλιματική κρίση

Δημήτριος Κάλφας, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος M.Scs. & PhD, Υπάλληλος Δήμου Φλώρινας, Συνεργάτης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Τμήματος Γεωπονίας

Η συμβολή του Σακουλέβα στο Αστικό και Περιαστικό Πράσινο της Φλώρινας

Ιφιγένεια Κάγκαλου, Καθηγήτρια, Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000, Συντονίστρια της Επιτροπής Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου- Βιστωνίδας και Ροδόπης.

Οι οικοσυστημικές υπηρεσίες και τα αγαθά που προσφέρουν τα ποτάμια υπό το πρίσμα του νέου νόμου ” για την αποκατάσταση της Φύσης, ΕΕ 2022″

Μαίρη Χρυσή, Δρ. Γεωλόγος

Διαχείριση και αξιοποίηση ποταμών/ρεμάτων σε αρμονία με τη φύση

Εκτός των εργασιών της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια έκθεσης με θέμα: “Κλιματική Αλλαγή – Συνέπειες” στην Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Ζωγράφων του Φ.Σ.Φ. “Ο Αριστοτέλης”, ενώ οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στις όχθες του Σακουλέβα και να ενημερωθούν για την ιστορία της πόλης, ενώ παράλληλα επισκέφτηκαν υγροτοπικά οικοσυστήματα.