Μπλόκο Αγροτών στον κόμβο Αντιγόνου

ΜΠΛΟΚΟ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ

Χωρίς αποκλεισμούς δρόμων και διακοπής της κυκλοφορίας η διαμαρτυρία των αγροτών της περιοχής του Αμυνταίου.

Γύρω στα 60 τρακτέρ παρατάχτηκαν την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στον κόμβο του Αντιγόνου, χωρίς να εμποδίζεται η κυκλοφορία από και προς Έδεσσα από τον παλιό εθνικό δρόμο.

 Σύμφωνα με την δήλωση του κ. Κ. Ηλιάδη, επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής αγώνα, ο δρόμος θα παραμείνει ανοικτός αλλά δεν πρόκειται να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και ζήτησε την συμπαράσταση του εμπορικού συλλόγου Αμυνταίου.

Η πορεία της διαμαρτυρίας τους εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα πάρει το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο των αγροτών.

Τα αιτήματα είναι τοπικά αλλά και πανελλαδικά.

Στη δήλωση του ο αγρότης κ. Ηλιάδης είπε:

«Σήμερα πρώτη μέρα κινητοποιήσεων. αυτή τη στιγμή είμαστε γύρω στα 60 τρακτέρ κι ελπίζουμε ότι θα έρθουν κι άλλοι. Πιστεύουμε ότι θα γίνει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η κυβέρνηση έσκυψε στα προβλήματα μας κι αυτό είναι ευχάριστο. Έχουνε γίνει κάποιες κινήσεις. Το απόγευμα θα γίνει κάποια συνάντηση στη Λάρισα. Πιστεύω σε παραπέρα κλιμάκωση αν δεν βρεθεί λύση στα προβλήματα μας.

Τα προβλήματα μας είναι τα φορολογικά, είναι το ρεύμα, είναι η σύνταξη των αγροτών, το κοστολόγιο παραγωγής. Αυτή τη στιγμή για να παράξουμε θέλουμε σχεδόν διπλάσια χρήματα από πέρυσι.

Να επισημάνω ότι δεν υπάρχει κανένα τρακτέρ στο οδόστρωμα. Ο αγώνας μας είναι ειρηνικός. Ζητούμε όλους τους φορείς να είναι μαζί μας. δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με κανέναν. Πιστεύω και ο εμπορικός σύλλογος και όλοι να ανταποκριθούν στο κάλεσμα μας.

Εμείς είμαστε συντονισμένοι με την πανελλαδική κίνηση αγροτών. Αν δεν βρεθεί λύση στα προβλήματα μας δεν πρόκειται κι εμείς να φύγουμε από τα μπλόκα. Σίγουρα κλείσιμο δρόμων δεν πρόκειται να υπάρξει από τη δική μας μεριά. Για την παραπέρα πορεία μας θα αποφασίσει το πανελλαδικό συντονιστικό όργανο».

ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Μετά από γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση σχετικά με τα θεσμικά ζητήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, αποφασίστηκε από του εκπροσώπους των Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών της Περιοχής Αμυνταίου να προβούν σε αγροτικές κινητοποιήσεις.

Τα πιο σημαντικά  αιτήματα που προέκυψαν ύστερα από διαλογική συζήτηση είναι τα εξής:

1.   Εκ νέου διαμόρφωση του φορολογικού συστήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων με την ουσιαστική συμμετοχή των φορέων του αγροτικού χώρου.

2.   Κατάργηση των χαρατσιών για τα αγροτεμάχια και τις κτηνοτροφικές μονάδες

3.   Πάγωμα πληρωμής αγροτικών χρεών και καμία κατάσχεση της αγροτικής περιουσίας

4.   Όχι στις περικοπές των ενισχύσεων και άμεση σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή

5.   Να μην ισχύει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ στα εφόδια

6.   Μείωση του κόστους παραγωγής σε :

Α. Αφορολόγητο πετρέλαιο

Β. Μείωση του ρεύματος κατά 50%

Γ. Μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα  και αγροτικά εφόδια

6. Πλήρης αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τις εκτιμήσεις ζημιών για την φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

7. Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτο- κτηνοτροφικά προϊόντα που καλύπτουν το κόστος παραγωγής και δίνουν ικανοποιητικό εισόδημα

8. Όχι στην επιμήκυνση των ημερών για το φρέσκο γάλα

9. Αύξηση των προγραμμάτων των νέων αγροτών με αύξηση της ενίσχυσης στις 100.000€

10. Αναθεώρηση του ασφαλιστικού φορέα των αγροτών (ΟΓΑ)

Α. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες και όχι στα 67

Β. επαναφορά του επιδόματος αδείας και των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα

11. Ουσιαστικός σχεδιασμός άρδευσης των κτημάτων της περιοχής Αμυνταίου με κεντρικό δίκτυο άρδευσης (ταμιευτήρες νερού) για την διαφύλαξη του υδροφόρου ορίζοντα της Περιοχής και ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η μείωση του κόστους παραγωγής.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ A I T H M A T A   Ε Π Ι Β Ι Ω Σ Η Σ

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

  • Όχι στην καθιέρωση  λογιστικών βιβλίων  στους φτωχούς  αγρότες με  ετήσιο τζίρο μέχρι   40.000 ευρώ,  που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%.

ΣΕ  ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ  ΤΑ  ΧΡΕΗ:

  • Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των φτωχών αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού τους ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε  ανατοκισμό και   κεφαλαιοποίηση τόκων, από το συνολικό ποσό των οφειλών των μικρομεσαίων αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα.   Κούρεμα σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
  • Με ευθύνη του κράτους διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα   και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ  ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ –ΕΙΣΟΔΗΜΑ-ΥΓΕΙΑ

  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της νέας ΚΑΠ 2014-2020 που οδηγούν στο ξεκλήρισμα τη φτωχή αγροτιά.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν  εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
  • Κατάργηση των χαρατσιών στα σπίτια, χωράφια, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΣΔΕ γεωτρήσεις, κ.ά, όπως  και στα νοσοκομεία , τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΠΥ και τα φάρμακα.  Σφράγιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ  ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

  • Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους , δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων, υποδομές για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.