«Παγώνει» η μετακίνηση των στρατοπέδων

 «ΠΑΓΩΝΕΙ» Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ «ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ»

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ

 

Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, παρά μόνο αυτοί που δεν δίνονται. Αρκεί ο αγώνας να είναι καθολικός και να έχει στόχο. Κι αυτό φάνηκε στην περίπτωση της μετακίνησης των μονάδων του στρατοπέδου «ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ» και στην ουσία του κλεισίματος του. Μάλιστα ακούστηκε από πολλές πλευρές στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμυνταίου (19.8.13), ότι θα μετατραπεί σε κέντρο μεταναστών.

Έστω και την τελευταία στιγμή η συνεδρίαση με το θέμα αυτό είχε θετική κατάληξη.  Έστω και την τελευταία στιγμή τα αντανακλαστικά του δήμου, που αυτός έχει την καυτή πατάτα στα χέρια του, ήταν στη σωστή κατεύθυνση.

Αντιληφθήκανε ότι μόνοι τους οι φορείς δεν μπορούν να πετύχουν αυτά που πρέπει για τον τόπο χωρίς τη λαϊκή συμμετοχή. Μικρή η μεγάλη ή μεγάλη, δεν μειώνεται η αξία και ο ρόλος της.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τα είχε όλα. Συμμετοχή των πολιτών, αντιθέσεις, ένταση, προτάσεις και πάνω απ’ όλα είχε αποφασιστικότητα και ενότητα για αγώνα.  Ένας αγώνας που είχε έντονο το λαϊκό στοιχείο. Οι πολίτες του Αμυνταίου, λίγοι βέβαια, δεν ξεπερνούσαν τους 150, μαζί με την δημοτική Αρχή και Περιφερειακούς Συμβούλους, απέκλεισε την πύλη του στρατοπέδου, εμποδίζοντας έτσι την έξοδο των αρμάτων. Η απόφαση τους να σταματήσουν με κάθε τρόπο την έξοδο των οχημάτων φαίνονταν στα πρόσωπα τους. αυτός ο αγώνας τους δεν είχε πισωγυρίσματα. Δεν είχε φόβο, παρά τις απειλές στον Δήμαρχο Μάκη Ιωσηφίδη, για συλλήψεις. Θα έλεγα ότι οι απειλές αυτές στέριωσαν την απόφαση τους να μην κάνουν πίσω.

Οι Αμυντιώτες γνώριζαν πολύ καλά τι έκαναν. Ξέρανε ότι το εγχείρημα τους είναι πρωτόφαντο στη χώρα μας. με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, χωρίς κραυγές και συνθήματα, πέτυχαν αυτό που θέλανε. Την αναβολή της μετακίνησης των μονάδων και την προετοιμασία τους για καλύτερη επιχειρηματολογία.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οφείλω να ξεχωρίσω την τοποθέτηση της κας Ραχήλ Μακρή των ΑΝΕΛ, που αναφέρθηκε τόσο στο συγκεκριμένο θέμα όσο και σε άλλα σοβαρά προβλήματα της περιοχής μας. Κι εκεί μας αποκάλυψε την απόφαση της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της 28.5.13, σύμφωνα με την οποία  η αλλαγή του νέου σχεδιασμού και της μετακίνησης των μονάδων ήταν γνωστή από τότε. Μετακινήσεις για τις οποίες διαφώνησαν οι δύο βουλευτές μας Στάθης Κωνσταντινίδης και Θανάσης Γερμανίδης.

Η απόφαση λέει τα εξής «επειδή χρειάζεται να μπούμε στη διαδικασία της ψηφοφορίας για την έκφραση γνώμης, σύμφωνα με την μέχρι τώρα τοποθέτηση των κομμάτων έχουμε τα εξής. Η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε θετική γνώμη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δήλωσε «παρών» το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε θετική γνώμη, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εξέφρασαν αρνητική γνώμη, ο λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή εξέφρασε αρνητική γνώμη, η Δημοκρατική Αριστερά εξέφρασε θετική γνώμη, το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εξέφρασε αρνητική γνώμη…. Επομένως γίνεται δεκτή, κατά πλειοψηφία, η πρόταση γνώμης και παρακαλώ να με εξουσιοδοτήσετε να αποστείλω την Έκθεση της Διαρκούς επιτροπής Εθνικής Άμυνας και εξωτερικών Υποθέσεων προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας». στην επιμονή μας προς την κα Μακρή αν συζητήθηκαν οι μετακινήσεις  των μονάδων, η απάντηση της ήταν ότι όλα συζητήθηκαν και αναλύθηκε ο νέος σχεδιασμός των ενόπλων δυνάμεων. Άρα το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οι βουλευτές μας γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν τις μετακινήσεις και να κινητοποιήσουν τον κόσμο. Γιατί αποδείχτηκε πως οι λύσεις δεν δίνονται μέσα από παραστάσεις αλλά με τη συμμετοχή του κόσμου. Αυτοί είναι η μεγάλη και αστείρευτη πηγή δύναμης.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και ο Δήμαρχος ήρθαν στη συνεδρίαση προετοιμασμένοι και με προτάσεις.

Το τρίπτυχο απόφασης στην οποία καταλήξανε ήταν α) ο αποκλεισμός της πύλης του στρατοπέδου για να μην βγουν έξω τα άρματα, η παραίτηση όλων των Δημοτικών Συμβούλων καθώς και του Δημάρχου, η σύσταση ολιγομελούς επιτροπής αγώνα, από τους δύο βουλευτής της ΠΕ Φλώρινας, τον Δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι επικρίσεις της απόφασης για την μετακίνηση των μονάδων ήταν καθολική. Όπως καθολική ήταν και η άποψη ότι οι μετακινήσεις δεν γίνονται ούτε για οικονομικού λόγους, ούτε για στρατιωτικούς σκοπούς,  αλλά για εξυπηρέτηση συμφερόντων.  Γιατί δεν μπορεί να μετακινείται μια μονάδα στην Κομοτηνή σε στρατόπεδο που έκλεισε λόγω υπερβολικών δαπανών και θα χρειαστούν εκατομμύρια για να λειτουργήσει, ούτε και είναι στρατιωτικοί οι λόγοι μετακίνησης του μηχανικού στο Μαυροδένδρι Κοζάνης, είκοσι χιλιόμετρα παρακάτω, πάλι σε κλειστό στρατόπεδο.

Και η απορία είναι πως όλοι οι προηγούμενοι αρχηγοί ΓΕΣ είχαν στον σχεδιασμό τους το Αμύνταιο και ο σημερινός το κλείνει. Άφησαν δε ερωτηματικά ως προς τις σχέσεις του νυν αρχηγού ΓΕΣ με την Κομοτηνή. «Τι σχέση έχει ο σημερινός αρχηγός ΓΕΣ με την Κομοτηνή;» αναρωτήθηκε ο Δήμαρχος Αμυνταίου.

Βαρύτατος ήταν και ο χαρακτηρισμός της κας Μακρή για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ. «είναι ντροπή η απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Αυτό ονομάζεται εθνική προδοσία».

Αιχμηρός ήταν και ο Δήμαρχος Αμυνταίου όσον αφορά τον νυν αρχηγό του ΓΕΣ. «Ο νέος αρχηγός είναι ανεπιφύλακτα απαράδεκτος. Άλλα μας είπε και άλλα έκανε. Εξαπατηθήκαμε και μας εμπαίξαμε».

Ο κ. Κωνσταντινίδης διαφώνησε με την πρόταση περί αποκλεισμού του στρατοπέδου, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ετσιθελικά το στρατόπεδο. Να κάνουμε ισχυρή διαμαρτυρία και όχι αποκλεισμό».

Να επισημάνω ότι ο ρόλος του γαλάζιου βουλευτή ήταν σημαντικός αφού αυτός διαπραγματεύτηκε με τον υπουργό Άμυνας την εκτόνωση της κατάστασης και τη λύση του προβλήματος με την αναβολή, «πάγωμα» των μετακινήσεων.

Ο κ. Γερμανίδης δήλωσε ότι το ΚΥΣΕΑ υπάγεται στην πολιτική ηγεσία και άρα η απόφαση είναι πολιτική.

Διαφώνησε με την κα Μακρή, όπως και ο κ. Κωνσταντινίδης, λέγοντας πως στην επιτροπή δεν συζητήθηκε η μετακίνηση των μονάδων του Αμυνταίου αλλά μόνο της 9ης Ταξιαρχίας.

Το «πάγωμα» των μετακινήσεων είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Σε μας απομένει να κερδίσουμε με οργάνωση μεθοδικότητα κι ενωτικό αγώνα το στοίχημα, που είναι η παραμονή των μονάδων στο Αμύνταιο.

Οι αγώνες για να έχουν θετικό αποτέλεσμα, πρέπει να είναι ενωτικοί, αποφασιστικοί, με συγκεκριμένους στόχους και κατεύθυνση. Χρειάζονται κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, γιατί αφορούν όλους μας.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η πλήρης τεκμηρίωση και στη σωστή κατεύθυνση παραμονής των μονάδων στο Αμύνταιο. Να πείσουμε όλους όσους έχουν διαφορετική γνώμη και να κάνουμε όλα αυτά που πρέπει, ώστε το στρατόπεδο «Παπαπέτρου» να γίνει ελκυστικό όχι μόνο για την παραμονή των τωρινών μονάδων αλλά και για την έλευση κι άλλων.

Το μπαλάκι πέφτει κυρίως στη Δημοτική Αρχή του Αμυνταίου να προετοιμαστεί κατάλληλα χωρίς αποκλεισμούς αλλά μέσα από ενωτικές συνεργασίες.

Σ’ αυτόν τον αγώνα κανείς δεν περισσεύει.

 

Μπάμπης Τριανταφυλλίδης