Πρόσκληση του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου για την συνέντευξη τύπου της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

  Ο Αγροτικός Σύλλογος περιοχής Αμυνταίου, ενημερώνει του παραγωγούς, ότι την Παρασκευή 08/09/2023 και ώρα 12:00 μ.μ. , στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου  η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, για όλα τα θέματα που απασχολούν τον Αγροτικό τομέα.

Το Σάββατο  09/09/2023 και ώρα 18:00 το απόγευμα, απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα στου αγρότες και κτηνοτρόφους , να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στη πλατεία ΧΑΝΘ , για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΕΜ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΔΕΘ

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, πλατεία ΧΑΝΘ, στις 6μμ 

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα στους αγρότες και κτηνοτρόφους για την συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 6 το απόγευμα στην πλατεία ΧΑΝΘ, για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Ενώνουμε την φωνή μας με τα εργατικά σωματεία, τους Συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις, τους συλλόγους Φοιτητών και Γυναικών, διεκδικώντας την ζωή και το μέλλον που μας ανήκει – βάζοντας φραγμό στην αντιλαική πολιτική της Κυβέρνησης.

Η ζωή μας χειροτερεύει σε όλα τα επίπεδα και είναι φανερή η ευθύνη των αντιλαικών πολιτικών των Κυβερνήσεων που εξυπηρετούν την κερδοφορία μιας χούφτας εκμεταλλευτών του κόπου και του ιδρώτα μας σε βάρος των αναγκών και της ζωής μας.

Η λογική του «κόστους-οφέλους» είναι η επακόλουθη συνέπεια καθώς ότι θεωρείται ότι προστατεύει την ανθρώπινη ζωή αλλά δεν χαρίζει κέρδη στους επιχειρηματίες γίνεται απαγορευτικό.

Για αυτό τον λόγο κάθε καλοκαίρι καιγόμαστε, κάθε χειμώνα πλημμυρίζουμε ή αποκλειόμαστε από μια πιθαμή χιόνι.

Για ένα ακόμη καλοκαίρι βιώνουμε τις τεράστιες καταστροφές στον δασικό πλούτο της χώρας, σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, καμένα κοπάδια, καταστροφή σπιτιών και  κεφαλαίου, μα πάνω από όλα τις απώλειες ανθρώπινων ζωών – πραγματικά εγκλήματα! Μια χώρα απροστάτευτη, χωρίς αντιπυρική θωράκιση, χωρίς μέσα πρόληψης και πυρόσβεσης με τεράστια κενά στην στελέχωση της Πυροσβεστικής και των αρμόδιων φορέων.

Καταστροφικές πυρκαγιές που αφήνουν πίσω τους καμένη γη αλλά ανοίγουν τον δρόμο για «ανοικοδόμηση» Ξενοδοχειακών μονάδων, Αιολικών πάρκων, κ.α προς όφελος και κερδοφορία των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς.

Για μια ακόμη φορά, η ΠΕΜ, καλεί να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους που είδαν την περιουσία τους να γίνεται παρανάλωμα του πυρός και ταυτόχρονα εντείνουμε την δράση μας σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές και άμεσα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πυρόπληκτων συναδέλφων, για ουσιαστικές αποζημιώσεις που θα τους επιτρέψουν την δυνατότητα να συνεχίσουν στο επάγγελμα και όχι ψίχουλα ελεημοσύνης και αποποίησης ευθυνών.

Ταυτόχρονα βιώνουμε νέα εκτίναξη του ήδη τεράστιου κόστους παραγωγής που σε συνάρτηση με τις μειωμένες τιμές σε σχέση με πέρυσι σχεδόν σε όλα τα αγροτικά προϊόντα οδηγεί σε βίαιο και άμεσο ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτών, σε εγκατάλειψη καλλιεργητικών εκτάσεων και κτηνοτροφικών μονάδων καθώς τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από το εισόδημα μας.

Νέες αυξήσεις και υψηλότατο κόστος θα πληρώσουμε όλοι στις γεωτρήσεις και το αγροτικό ρεύμα καθώς η υποτυπώδη ενίσχυση που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για 15 την Mwh στο αγροτικό ρεύμα δεν καλύπτει την νέα μεγάλη αύξηση στην οποία προχώρησαν για να διασφαλίσουν περισσότερα κέρδη στους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τιμή στο πετρέλαιο τραβάει την ανηφόρα με νέες αυξήσεις ενώ ακόμη και αυτά τα ψίχουλα των 76 εκ. ευρώ ΕΦΚ που είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός δεν έχουν δοθεί ακόμη.

Νέες αυξήσεις έχουμε στα μέσα και εφόδια που εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής.

Οι μεγάλες καταστροφές σε πολλά προϊόντα και περιοχές από τα καιρικά φαινόμενα θα αποζημιωθούν – όχι όλες- με κάποια ψίχουλα από τον ΕΛΓΑ μετά από πολλούς μήνες. Ενώ οι ασθένειες που προέκυψαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, περονόσπορος στα αμπέλια, φουζικλάδιο στα μήλα, παρά τα μέτρα που πήραν οι αγρότες, τους περισσότερους ψεκασμούς που ανέβασαν το κόστος παραγωγής, δεν θα αποζημιωθούν ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε καν από τα ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ). Την ίδια ώρα ο νέος Υπουργός ανακοινώνει τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για ένα ΕΛΓΑ σκέτο σφαγείο που θα λειτουργεί όπως η ασφάλιση των αυτοκινήτων. Θα υπάρχει ένα υποχρεωτικό σχέδιο ασφάλισης και από κει και πέρα θα ασφαλίζονται περισσότερα ζημιογόνα αίτια εφόσον οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πληρώνουν επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές. Η Κυβέρνηση δεν θα δίνει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ επειδή λέει το απαγορεύει η Ε.Ε. όταν ξέρει ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα να τα δώσει από τον κρατικό προϋπολογισμό και όταν υπάρχουν χώρες και στην Ε.Ε που το κάνουν.

Στις φιέστες που συμμετέχει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στις Περιφέρειες και τους Δήμους, ακούμε μόνο ευχολόγια και πολλά ΘΑ. Για την κλιματική αλλαγή λες και αυτή από μόνη της είναι αιτία για την απουσία κρατικού σχεδιασμούς παρέμβασης και στήριξης του πρωτογενή τομέα. Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την αναδιάρθρωση του όταν γνωρίζουν πολύ καλά πως με την νέα ΚΑΠ, την έλλειψη ενημέρωσης των αγροτών, το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν σχεδίασε και δεν υλοποίησε έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα, θα χαθούν πολλά χρήματα για την πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων και όλα δείχνουν ότι οι όποιες ενισχύσεις θα δοθούν με καθυστέρηση.

Ακούμε βαρύγδουπες δηλώσεις για τους νέους αγρότες, για την δήθεν στήριξη τους, όμως δεν ακούμε το πιο ουσιαστικό ούτε λαμβάνονται μέτρα για τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν βιώσιμο εισόδημα ώστε να συνεχίσουν την καλλιέργεια τους νέοι και παλιοί αγρότες.

Δίνουμε βροντερό παρών στην μεγάλη συγκέντρωση το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στις 6μμ στην πλατεία ΧΑΝΘ στην Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ,  διεκδικώντας:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως τους εφοπλιστές. Μείωση και πλαφόν στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Επιδότηση μέσων και εφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζημιές από φυσικά φαινόμενα.
  • ΕΛΓΑ δημόσιος φορέας που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να δοθούν άμεσα ουσιαστικές αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους αγρότες και κτηνοτρόφους και σε όλες τις άλλες ζημιές στην φυτική και ζωική παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα και τις ασθένειες.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα αφήνουν βιώσιμο εισόδημα και θα καλύπτουν το τεράστιο κόστος παραγωγής.

Δυναμώνουμε την ΠΕΜ, τις Ομοσπονδίες, μαζικοποιούμε και λειτουργούμε τους Συλλόγους, οργανωνόμαστε και συγκεντρώνουμε δυνάμεις για τους αγώνες του επόμενου διαστήματος παλεύοντας για την επιβίωση μας.

Η Γραμματεία της ΠΕΜ