Σύσκεψη για τις Πανεπιστημιακές Σχολές

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΜΕ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗ ΖΗΤΗΣΕ

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

 

Σύσκεψη για το μέλλον των πανεπιστημιακών μας σχολών πραγματοποιήθηκε στις 8.12.12. στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Ηλιάδη, ύστερα από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Αντωνιάδη.

Αφορμή για τη σύσκεψη απετέλεσε  η πρόταση του προέδρου της Διοικούσας επιτροπής του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρου  Χατζηπαντελή, για κατάτμηση της σχολής Βαλκανικών σπουδών και μείωση των φοιτητών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δύο βουλευτές Στάθης Κωνσταντινίδης και Θανάσης Γερμανίδης, οι Αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Αντωνιάδης και Δημήτρης Ηλιάδης, ο Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, η εκπρόσωπος ΕΣΔΕΠ/ΠΔΜ  Άννα Σπύρτου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας Στέφανος Μπίρος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Σάββας Σαπαλίδης, ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας Άρης Αριστείδου, ο Αντιδήμαρχος Αμυνταίου Γιώργος Ψαλίδας, ο Γραμματέας του Ε.Κ. Φλώρινας Μιχάλης Καρακόλης, οι εκπρόσωποι του ΟΕΝΕΦ και υποψήφιοι διδάκτορες του ΠΔΜ Κώστας Φιλιππίδης και Κώστας Στεργίου, και ο καθηγητής Δημήτρης Θωίδης.

Αποφασίστηκε η σύνταξη υπομνήματος και αποστολή του στον υπουργό παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλο και η συνάντηση της επιτροπής στήριξης του πανεπιστημίου με τον πρόεδρο της Διοικούσας επιτροπής του ΠΔΜ και τον υπουργό παιδείας.

Ακόμα διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών της επιτροπής και η έλλειψη ενημέρωσης των μελών της από του τον εκπρόσωπο του πανεπιστημίου. Γιατί είναι γεγονός ότι η επιτροπή πληροφορήθηκε την πρόταση Χατζηπαντελή πολύ αργά και τώρα τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗ

Ο πρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής του ΠΔΜ προτείνει τη δημιουργία ενός τμήματος «διακυβέρνησης», το οποίο θα προκύψει από την κατάτμηση του τμήματος βαλκανικών σπουδών το οποίο θα διατηρήσει τον ανθρωπιστικό του χαρακτήρα (ιστορία, γλώσσα και πολιτισμός των βαλκανικών κρατών) και μεταφορά της οικονομικής  κατεύθυνσης του στη σχολή της Κοζάνης.

Ακόμα στην πρόταση Χατζηπαντελή αναφέρονται «η δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων», μείωση των διδασκόντων καθηγητών στη Φλώρινα.

Στο χρονοδιάγραμμα των απαραίτητων ενεργειών ο κ. Χατζηπαντελής προτείνει τον Ιανουάριο-Απρίλιο του 2013, «προετοιμασία νέων προγραμμάτων τμήματος βαλκανικών σπουδών και τμήματος σπουδών διακυβέρνησης. Αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών των υπόλοιπων τμημάτων (όπου απαιτείται)».

-«Οκτώβριος 2013-Μάρτιος 2014, επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την μετεξέλιξη του τμήματος βαλκανικών σπουδών (π.χ. μετακίνηση καθηγητών προς το τμήμα διακυβέρνησης από τμήματα του ιδρύματος, μέριμνα για την ολοκλήρωση των σπουδών αυτών που φοιτούν με το παλιό πρόγραμμα.

-Σεπτέμβριος 2014, έναρξη λειτουργίας του τμήματος σπουδών διακυβέρνησης. Εφαρμογή νέου προγράμματος του τμήματος βαλκανικών σπουδών και των αναθεωρημένων προγραμμάτων των υπολοίπων…»

Η πρόταση Χατζηπαντελή, θορύβησε τα μέλη της επιτροπής στήριξης του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,  γι’ αυτό συνήλθε έκτακτα και αποφάσισε την αποστολή υπομνήματος στον υπουργό παιδείας την συνάντηση της επιτροπής τόσο με τον κ. Αρβανιτόπουλο όσο και με τον πρόεδρο της Διοικούσας επιτροπής κ. Χατζηπαντελή.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας

Στην τοποθέτηση του ο κ. Αντωνιάδης χαρακτήρισε τη στάση του κ. Χατζηπαντελή ως απαράδεκτη, υποκριτική και ανήθικη γιατί πριν 1,5 χρόνο που τον επισκέφθηκε μαζί με τον δήμαρχο Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλο τους διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στις σχολές της Φλώρινας και τώρα δεν συζήτησε με κανέναν.

Μάλιστα ο κ. Αντωνιάδης ζήτησε την παραίτηση του προέδρου και των μελών  της διοικούσας επιτροπής του ΠΔΜ, ο οποίος διορίστηκε από την κα Διαμαντοπούλου και δεν υπηρετεί παιδαγωγικούς σκοπούς αλλά σκοπιμότητες. Ο κ. Χατζηπαντελής δεν νομιμοποιείται πολιτικά και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοικούσας επιτροπής.

Να επισημάνουμε ότι στη σύσκεψη διαπιστώθηκε  διάσταση απόψεων μεταξύ της εκπροσώπου των καθηγητών και του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Γερμανίδη από τη μια  και των υπολοίπων μελών της επιτροπής από την άλλη.  Η κ. Σπύρτου πρότεινε αυτόνομο πανεπιστήμιο και ισχυροποίηση του με την μεταφορά του τμήματος καλών τεχνών των Ιωαννίνων στη δική μας σχολική Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών αλλά και του Διεθνούς Πανεπιστημίου από το πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Η επιτροπή αποφάσισε να μην αποδεχτεί καμιά αλλαγή στο καθεστώς των σχολών και των τμημάτων που λειτουργούν στην πόλη μας, άσχετα με την απόφαση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» για συγχώνευση, τροποποίηση, μετονομασία,  στην ανώτατη εκπαίδευση.

ΑΝΝΑ ΣΠΥΡΤΟΥ, εκπρόσωπος των καθηγητών

Μετέφερε την πρόταση των καθηγητών η οποία δεν δέχεται «ούτε συγχώνευση, ούτε τίποτα άλλο». Ζητά μόνο ανάπτυξη του ΠΔΜ.

Τόνισε ότι αντί να γίνουμε παράρτημα άλλων πανεπιστημίων να μεταφερθούν τμήματα από άλλα πανεπιστήμια στο δικό μας.

Σε αντίθεση με την Κοζάνη η Φλώρινα δεν έχει κτιριακό πρόβλημα και μπορεί να δεχτεί τη λειτουργία και άλλων τμημάτων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας

Επεσήμανε την έλλειψη συνεργασίας του κ. Χατζηπαντελή με την τοπική κοινωνία φορείς και έστειλε την πρόταση του στον υπουργό παιδείας χωρίς καμιά συζήτηση με τους τοπικούς φορείς.

Υπήρξε καθυστέρηση στην εξέλιξη των κτιρίων για το πανεπιστήμιο, γιατί τα δάνεια δεν μπορούν να αποπληρωθούν.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ, Δήμαρχος Φλώρινας

Πρότεινε να μην μειωθούν ή σμικρυνθούν οι σχολές μας και να μην μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων.

Συγκεκριμένα είπε:

«Όταν πριν ενάμιση χρόνο είχαμε  επισκεφθεί με τον κ. Αντωνιάδη τον κ. Χατζηπαντελή, μας είχε καθησυχάσει και μας είχε πει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στις σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ότι θα μείνουν στις έδρες τους  και ότι θα δημιουργηθούν και νέα τμήματα. Βλέπουμε όμως να ισχύσει τώρα κάτι τελείως διαφορετικό.

Όσον αφορά στις υποδομές στις οποίες αναφερόμαστε, στη Φλώρινας λέτε κ. Σπύρτου ότι  υπάρχουν υποδομές, αλλά δεν έχουμε κάνει τίποτα για τη σωστή λειτουργία τους. Αυτό ισχύει για τις κατασκηνώσεις της Κλαδοράχης, για την Αγία Όλγα, στην οποία το Πανεπιστήμιο πρέπει να κάνει σοβαρές παρεμβάσεις και για το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, για το οποίο παρά την απόφασή μας ως Νομαρχιακή Αρχή να το αγοράσουμε, δεν έχει γίνει τίποτε από την Περιφέρεια.

Όσον αφορά στα κτίρια της αρμοδιότητας του Δήμου, εμείς προτιθέμεθα να παραχωρήσουμε το παλιό Δημαρχείο της Μελίτης στο Πανεπιστήμιο, αν μας δώσετε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας χώρους να στεγάσουμε τις υπηρεσίες μας.  Είναι ένα μεγάλο κτίριο, με πολλούς χώρους και λειτουργικό.

Αυτή τη στιγμή στη Φλώρινας υπάρχουν πολλά κτίρια τα οποία είναι κλειστά ή θα κλείσουν, όπως ακούγεται, και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στέγαση και για εστίες, όπως τα ξενοδοχεία Kind Alexander και Αντιγόνη.

Είμαστε αντίθετοι με τη μετακίνηση των σχολών ή τη σμίκρυνση τους. Θα πρέπει να συνταχθεί υπόμνημα με τις θέσεις μας και η επιτροπή για τη στήριξη του πανεπιστημίου να διαμαρτυρηθεί στη Διοικούσα Επιτροπή του πανεπιστημίου για τη νέα πρόταση της και να επισκεφθεί και τον κ. Υπουργό Παιδείας και να απαιτήσει να μην γίνει καμία αλλαγή στις Σχολές της Φλώρινας».

 

ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, βουλευτής ΝΔ ΠΕ Φλώρινας

Είπε ότι θέλει την αναβάθμιση του τμήματος Βαλκανικών  Σπουδών αλλά στη Φλώρινα και όχι αλλού.

Δεν πρέπει να προχωρήσει στο σπάσιμο της σχολής, όταν πρόκειται να συγχωνευτεί το ΠΔΜ με κάποιο άλλο, σύμφωνα με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ».

Στις συγχωνεύσεις των πανεπιστημίων θα είμαστε ο «αδύναμος κρίκος» και το πιθανότερο είναι να συγχωνευτούμε με το πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Επεσήμανε ότι «είναι σίγουρο ότι δεν κλείνει κανένα τμήμα».

Ο βουλευτής ΝΔ συμφωνεί με την αναβάθμιση το τμήμα βαλκανικών σπουδών αλλά χωρίς να φύγει από τη Φλώρινα. Τόνισε δε ότι στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα είναι θνησιγενές .

για τον κ. Χατζηπαντελή είπε ότι προσπάθησε να υποβαθμίσει τη Φλώρινα για τους δικούς του σκοπούς.

Ζήτησε από το πανεπιστήμιο να ξεκαθαρίσει και αυτό τη θέση του, σ’ ότι αφορά τόσο την ανάπτυξη και λειτουργία του αλλά και το κτιριακό.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΔΗΣ, βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΕΚΜ

Ζήτησε να καταβληθεί προσπάθεια για να παραμείνει το ΠΔΜ αυτόνομο και να έχει διοικητική αυτοτέλεια. Η μεταφορά του στο πανεπιστήμιο Ηπείρου ή Μακεδονίας θα είναι μια δυσμενής εξέλιξη για τη Φλώρινα και τη δυτική Μακεδονία. πρότεινε συνάντηση με τον υπουργό παιδείας για αυτοτελή διοίκηση του πανεπιστημίου.

ΣΑΒΒΑΣ ΣΑΠΑΛΙΔΗΣ, πρόεδρος ΕΒΕ Φλώρινας

Πρότεινε αγώνα και ενότητα για να πετύχουν τους στόχους, γιατί η Φλώρινα χάνει συνεχώς κεκτημένα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΛΙΔΑΣ, Αντιδήμαρχος δήμου Αμυνταίου

Τόνισε ότι ο Δήμος Αμυνταίου ενώνει τη φωνή του με αυτή της Φλώρινας επισημαίνοντας ότι έτσι όπως είναι σήμερα το Τ.Β.Σ. «δεν είναι ελκυστικό».

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΙΡΟΣ, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Φλώρινας

Τόνισε ότι έχει στοχοποιηθεί η Φλώρινα σε όλα τα επίπεδα. Έχει τις υποδομές για να φιλοξενήσει κι άλλες σχολές και χρειάζεται αγώνας για να πετύχουμε.

Ζήτησε δε να καταγγελθεί ο πρόεδρος της Διοικούσας του ΠΔΜ για τη στάση του.

Στην επιστολή που έστειλε το εργατικό Κέντρο Φλώρινας προς τον πρόεδρο της Διοικούσας επιτροπής του ΠΔΜ αναφέρονται τα εξής:

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΛΕΝΤΡΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

 ΠΡΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

κ. ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗ ΘΕΟΔΩΡΟ

Κύριε Πρόεδρε,

Η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Κρίση πολιτικής και διαφάνειας όλων των κοινωνικών και θεσμικών θεμάτων της κοινωνίας. Η δοκιμαζόμενη Φλώρινα λόγω της γεωγραφικής της θέσης (σύνορα με FYROM και Αλβανία) υποβάλλεται όχι μόνο στην κρίση αλλά και την αδιαφορία της πολιτείας για όλα τα μεγάλα ζητήματα που την απασχολούν (ανεργία, πετρέλαιο, αναπτυξιακά έργα κλπ).

Η αναγκαιότητα στήριξης της περιφέρειας με την λειτουργία των τμημάτων του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα της Παιδαγωγικής Σχολής, του τμήματος Βαλκανικών σπουδών και της Σχολής Καλών Τεχνών στη Φλώρινα, έδωσαν την ελπίδα αλλά και την οικονομική ώθηση στην τοπική μας οικονομία με την έλευση χιλιάδων φοιτητών στο νομό μας. Τα θετικά αποτελέσματα από τη λειτουργία των σχολών είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση και έχουν την πλήρη στήριξη όλων των φορέων αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού κέντρου Φλώρινας, στη συνεδρίαση του στις  8 Δεκεμβρίου 2012,  διαφωνεί ομόφωνα σε οποιαδήποτε ενέργεια που στόχο έχει την κατάργηση των σχολών που ήδη λειτουργούν στην περιοχή, αλλά και τον διαχωρισμό των τμημάτων τα οποία θα οδηγήσουν στην απαξίωση των φοιτητών για να φοιτήσουν στις σχολές αυτές, αλλά και τη μη εύρυθμη λειτουργία των σχολών στην περίπτωση που ισχύσει η πρόταση που καταθέσατε στον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας  κ.  Αρβανιτόπουλο.

Ζητούμε να επαναπροσδιορίσετε την απόφαση σας για το διαχωρισμό του τμήματος Βαλκανικών σπουδών και να ενισχύσετε την εύρυθμη λειτουργία των σχολών της Φλώρινας, γιατί έχουν βαθιές ρίζες στην τοπική κοινωνία και έχουν αναπτύξει ουσιαστικές πολιτιστικές παραγωγικές και οικονομικές δομές στην περιοχή, ώστε  να συνεχιστεί η παράδοση που θέλει τη Φλώρινα προπύργιο πνευματικό, πολιτιστικό στην Ελλάδα και στις γείτονες χώρες.

ΓΙΑ ΤΟ Ε.Κ.Φ.

Ο                                                    Ο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΙΡΟΣ    ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΑΚΟΛΗΣ

ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ, υποψήφιος διδάκτωρ τμήματος Δημοτικής  Εκπαίδευσης ΠΔΜ

Επεσήμανε την διάσταση απόψεων στη σύσκεψη μεταξύ των μελών της επιτροπής στήριξης του πανεπιστημίου και έθεσε το ερώτημα «θέλουμε ένα ισχυρό πανεπιστήμιο ή ανεξάρτητες σχολές, αδιαφορώντας σε ποιο πανεπιστήμιο θα είμαστε.

Ζήτησε δε να συμφωνήσουν τα μέλη της επιτροπής σε μια κατεύθυνση για να έχουμε τύχη στις διεκδικήσεις μας.

ΚΏΣΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, υποψήφιος διδάκτωρ τμήματος βαλκανικών σπουδών ΠΔΜ

Ανέφερε ότι «τα ζητήματα πρέπει να τελειώσουν στο αναπτυξιακό συνέδριο που θα γίνει αρχές καλοκαιριού.

Ζήτησε δε να μην φύγει το Τ.Β.Σ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΩΙΔΗΣ, πρώην καθηγητής του παιδαγωγικού τμήματος

Τόνισε ότι μόνο με σοβαρές συζητήσεις, όπως η σημερινή και με κοινό αγώνα μπορούμε να πετύχουμε.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ» ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ -ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ

Το ζήτημα της συγχώνευσης, κατάργησης και μετονομασίας σχολών και τμημάτων των ΑΕΙ, συζήτησαν σήμερα, στο πλαίσιο του διαλόγου για την υλοποίηση του σχεδίου «Αθηνά», ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Αρβανιτόπουλος και οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, ο υπουργός αποδέχθηκε να συμπεριληφθούν στα κριτήρια των συγχωνεύσεων και καταργήσεων και εκείνα που θα θέσουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια, οι δε πρυτάνεις ζήτησαν να μην αντιμετωπιστούν όλα τα Ιδρύματα με τον ίδιο τρόπο, αλλά να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του καθενός.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα υπάρξουν χωριστές συναντήσεις του υπουργού με κάθε ένα Πανεπιστήμιο, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο αναμένει τις προτάσεις των Πανεπιστημίων.
Όσον αφορά στον αριθμό των εισακτέων, οι πρυτάνεις υποστηρίζουν ότι αυτός πρέπει να μειωθεί, δεδομένης της συρρίκνωσης σχολών και τμημάτων, μία άποψη που δεν φαίνεται να ενστερνίζεται το υπουργείο Παιδείας.

Ο ίδιος ο υπουργός έχει δηλώσει ότι η διατήρηση του αριθμού των εισακτέων είναι μέσα στις προθέσεις του υπουργείου, παρά τη συρρίκνωση των σχολών και τμημάτων.

Όσον αφορά στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, για συγχωνεύσεις συγκεκριμένων τμημάτων ή σχολών (π.χ. φιλολογία Πάτρας), οι πρυτάνεις είπαν ότι πήραν τη διαβεβαίωση από το υπουργείο ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση αυτού του είδους και ότι όλα αυτά κινούνται στο επίπεδο των φημών.