Το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας στηρίζει τον αγώνα των φοιτητών για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Το προωθούμενο από την Κυβέρνηση νομοσχέδιο για το δήθεν «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» στοχεύει στη βίαιη μετατροπή του πανεπιστημίου σε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που παρουσιάζονται ψευδεπίγραφα ως “ελεύθερα πανεπιστήμια” αναμένεται να έχει σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην κοινωνία συνολικά.

Η επιστημονική έρευνα, που αποτελεί βασική συνιστώσα του Πανεπιστημίου, απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές, εξειδικευμένο ακαδημαϊκό και τεχνικό προσωπικό, καθώς και σε εργαστήρια και εξοπλισμό. Ένας εκπαιδευτικός οργανισμός που δεν προωθεί τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα αλλά έχει ως βασικό στόχο το κέρδος δεν πληροί τα απαραίτητα κριτήρια για να χαρακτηριστεί πανεπιστήμιο.

Από την επερχόμενη νομοθετική αλλαγή, η οποία έχει και σημαντικά στοιχεία αντισυνταγματικότητας, τα δημόσια πανεπιστήμια πρόκειται να αντιμετωπίσουν ισχυρές πιέσεις ώστε να προσαρμοστούν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που θα δημιουργηθεί και να υιοθετήσουν επιχειρηματικά κριτήρια και πρακτικές. Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης θα είναι η υποβάθμιση της ποιότητας σπουδών και ευρύτερα η υπονόμευση του ακαδημαϊκού χαρακτήρα των δημόσιων πανεπιστημίων.

Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση θα βρεθούν τα δημόσια περιφερειακά Πανεπιστήμια, τα οποία – εκτός των άλλων – θα αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες να προσελκύσουν φοιτητές σε αρκετά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Οι δομικές αυτές αλλαγές που επιχειρούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα δυσχεράνουν σημαντικά τη θέση των νέων από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, ενισχύοντας τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανισότητες. Αυτές τις ομάδες νέων φοιτητών οφείλουμε να προστατέψουμε και να μην τους στερήσουμε τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση.

Γιατί η εκπαίδευση είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν για όλες και όλους. Η εκπαίδευση δεν είναι εμπόρευμα.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας στηρίζει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών για ένα ισχυρό δημόσιο Πανεπιστήμιο και συμμετέχει στο συλλαλητήριο τους, στην πλατεία Γεωργίου Μόδη σήμερα Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 12:00.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΦ