ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΦΟΝΙΚΟ ΚΡΥΟ Η ΚΕΛΛΗ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ!!!

ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΦΟΝΙΚΟ ΚΡΥΟ Η ΚΕΛΛΗ

Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ!!!

 

Απελπιστική έως τραγική είναι η κατάσταση των κατοίκων της Κέλλης, οι οποίοι εδώ και μια εβδομάδα λένε το νερό νεράκι. Από την ημέρα που άρχισε να χιονίζει οι κάτοικοι δεν έχουν νερό να πιούνε και φυσικά δεν έχουν να ποτίσουν ούτε και τα κοπάδια των αιγοπροβάτων.

Η Κέλλη ένα καθαρά κτηνοτροφικό χωριό με 10.000 αιγοπρόβατα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της έλλειψης νερού σε συνδυασμό με τη μεγάλη χιονόπτωση αλλά και το φονικό πολικό ψύχος  που έφτασε μέχρι και τους -28 βαθμούς.

Οι ζημιές στο ζωικό πληθυσμό είναι πολύ μεγάλες. Μείωση στην παραγωγή γάλακτος, θάνατοι ζώων από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη νερού.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Θανάσης Τάσκας κάνει ότι μπορεί. Με προσωπική του παρέμβαση η πυροσβεστική υπηρεσία και ο στρατός μεταφέρουν από τη Φλώρινα με βυτία τους  νερό, που όμως καλύπτει μόλις το 1/3 από τις ανάγκες των κατοίκων.

 Αυτά που είδαμε είναι ασύλληπτα για ανθρώπινο νου. Θυμίζουν συνθήκες Μποτσουάνας και χειρότερα. Κάτοικοι  να διαπληκτίζονται για ένα μπιτόνι νερό, ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων αφού είναι υποχρεωμένοι κι αυτό το ελάχιστο νερό να το μεταφέρουν σε μεγάλες αποστάσεις με τα χέρια, ζώα διψασμένα αφού τα ποτίζουν μέρα παρά μέρα με ελάχιστο νερό, αιγοπρόβατα πεθαμένα, κυρίως μικρά, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης είχε πει το καλοκαίρι πως με τη νέα δεξαμενή και το δίκτυο λύθηκε το πρόβλημα του νερού της Κέλλης. Όχι μόνο δεν λύθηκε αλλά επιδεινώθηκε, γιατί μια γεώτρηση από την οποία εξυπηρετούντα το 60% των κτηνοτρόφων, ο Δήμαρχος πριν 6 μήνες, διέκοψε τη λειτουργία της λόγω υψηλού κόστους, όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Θανάσης Τάσκας.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος μας είπε ότι ο Δήμος μεταφέρει νερό στην Κέλλη ενώ ο κτηνοτρόφος Γιάννης Βόγλης μας δήλωσε ότι «μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας και ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος κάθε μέρα. Δεν έχουμε νερό. Χθες τον άλλον το λένε ότι το νερό θα έρχεται κάθε πρωί και βράδυ. Ούτε πρωί ούτε βράδυ ήρθε».

Είναι φανερή η αδυναμία να αντιμετωπίσει ο Δήμος την επιδείνωση του προβλήματος της έλλειψης νερού. «Είμαστε στο έλεος του θεού» μας αναφέρει ο κτηνοτρόφος Τράικος Νίκος, που δείχνει την απελπισία  τους.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στην Κέλλη είναι και η δήλωση του κτηνοτρόφου Βαγγέλη Παπαδόπουλου, ο οποίος μας έδειξε και τα πεθαμένα ζώα στο μαντρί του. «Έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες -20 και -23 βαθμούς και να τα χάλια μας. Ψοφάνε τα ζώα, από νερό ειδικά. Έχουμε μια πομόνα που την έκλεισε ο Δήμαρχος γιατί έχει έξοδα πολλά και δεν μπορεί να την λειτουργήσει. Αυτός ο ίδιος την έφτιαξε αυτή την πομόνα.  Δεν μας βοηθάει κανείς. Τώρα περιμένουμε να έρθει ένα βυτίο νερό αλλά ποιος θα προλάβει να γεμίσει; Θα φέρει 10 τόνους νερό κι εμένα μόνο μου χρειάζονται δύο τόνοι».

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος του Δήμου Αμυνταίου ενοχοποιεί την παγωνιά για την έλλειψη νερού, « έχει λιγοστέψει το νερό από τις πηγές λόγω της παγωνιάς. Στέλνουμε συνεργεία του Δήμου με τον Προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών και ιδιωτικό συνεργείο με κάποιον συνεργαζόμενο ιδιώτη για τη λύση του προβλήματος» .

Ο πρόεδρος της κοινότητας  Θανάσης Τάσκας  λέει ότι το  έργο που έγινε δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα γιατί η υδρομάστευση είναι περιορισμένη και έπρεπε να μελετηθεί διαφορετικά..

Δεν λέω καλή και επαινετή η προσπάθεια της πυροσβεστικής, η λύση όμως είναι η ενεργοποίηση της πομόνας από την οποία εξυπηρετούσαν οι κτηνοτρόφοι τα κοπάδια τους κι έτσι το πόσιμο νερό έμενε για τους κατοίκους του χωριού.

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου ας ενεργοποιήσει άμεσα τη γεώτρηση αυτή, προκειμένου να δοθεί ικανοποιητική λύση στις δύσκολες αυτές μέρες που περνά η Κέλλη. Γιατί οι ζημιές που υφίστανται οι  κάτοικοι της Κέλλης και κυρίως οι κτηνοτρόφοι είναι πολύ μεγαλύτερες από τη δαπάνη λειτουργίας της. Ας ζητήσει ο Δήμος από την Αντιπεριφέρεια  της Φλώρινας ή την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χρηματοδότηση για την  κάλυψη της δαπάνης αυτής.. Να πάψει αυτή η απίστευτη ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων που πραγματικά «φυλάνε Θερμοπύλες» και να διασωθεί ο ζωικός πληθυσμός .

 ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΑΣΚΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, πρόεδρος τοπικής κοινότητας Κέλλης

Βρίσκεστε σε μια κοινότητα που έχει πάρα πολλά προβλήματα και ιδιαίτερα αυτή την εποχή.

Βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις. Δυστυχώς με όλα αυτά που γίνο9νται στην Ελλάδα εμείς γελάμε γιατί εδώ υπάρχουν μέρες τραγικές. Κι επειδή το χωριό μας είναι καθαρά κτηνοτροφικό, αυτοί οι βιοπαλαιστές που λέγονται κτηνοτρόφοι βιώνουν τα πιο δύσκολα. Μέγιστα προβλήματα επειδή το χωριό μας δεν έχει το νερό που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι.

Έχουμε πρόβλημα με την υδροδότηση κι αυτές τις μέρες έχει επιδεινωθεί είτε από αστοχίες είτε επειδή το νερό είναι από φυσικές πηγές και το νερό δεν επαρκεί.

Οι θερμοκρασίες από 28 Δεκεμβρίου 2016 μέχρι σήμερα είναι ιδιαίτερα χαμηλές που φτάσανε και μέχρι -26.

Υπάρχουν τεράστια προβλήματα και στα σπίτια γιατί σκάσανε σωλήνες, ντεπόζιτα αφού όλα τα σπίτια έχουν ντεπόζιτα.

Εκείνοι όμως που βιώνουν το μέγιστο πρόβλημα είναι οι κτηνοτρόφοι. Στο χωριό έχουμε γύρω στα 75 με 80 κοπάδια με 10.000 γιδοπρόβατα και φανταστείτε τώρα να μην έχουμε νερό για να ποτίσουμε τα ζώα. Θα δείτε και μόνοι σας ότι περιφερειακά του χωριού υπάρχουν κάποιες ποτίστρες οι οποίες το τελευταίο διάστημα αυτό το λίγο νερό που χύνεται μέσα στη δεξαμενή βόρεια του χωριού δεν διαχειρίζεται όπως θα έπρεπε σωστά. Το χωριό δυστυχώς έχει μία ώρα το πρωί και μία το απόγευμα νερό.

Το νερό στην Κέλλη είναι διαχρονικό πρόβλημα. Προσπαθούμε να το λύσουμε και8 είμαστε σε καλό δρόμο. Έχει βγει ένα νέο έργο και ελπίζουμε την άνοιξη να το λύσουμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Δήμαρχος Αμυνταίου μας είπε ότι έκανε νέα δεξαμενή και πως λύθηκε το πρόβλημα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχει μια καινούργια δεξαμενή η οποία αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί. Υπάρχει και μία αντικατάσταση δικτύου γύρω στα12 χιλιόμετρα, βόρεια του  χωριού από την πηγή. Εκεί αφήσαμε ένα κομάτι9 ανεκτέλεστο περίπου ένα χιλιόμετρο κι εκεί εντοπίζουμε το πρόβλημα, γιατί μεγάλη ποσότητα νερού είναι αναξιοποίητη. Και τώρα βγάζουμε ένα τρίτο έργο για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου. Δυστυχώς κάποια σπίτια ακόμα υδροδοτούνται από αμιαντοσωλήνες. Εγώ πχ με 24 άτομα στο σπίτι παίρνουμε νερό από αμιαντοσωλήνα. Την Άνοιξη ελπίζουμε ότι με το νέο έργο θα γίνει η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου του χωριού, οπο9τε θα μπουν και τα υδρόμετρα.

Εκείνο που με πειράζει ιδιαίτερα εί9ναι αυτό που βιώνουν σήμερα οι κτηνοτρόφοι μας και προσπαθούμε να τους δώσουμε λύση με ημίμετρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η διαχείριση του νερού πως γίνεται τώρα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μέχρι πρόπερσι ήταν καθαρά θέμα του χωριού. Από πέρυσι μου έχουν πάρει τα κλειδιά και γίνεται από υπαλλήλους του Δήμου.

Επειδή η παλιά δεξαμενή έχει παλαιά συστήματα  με παλιές σωληνώσεις, είναι διάτρητη και χρειάζεται επίβλεψη όλο το 24ωρο. Κι όταν το πρωί κολλήσει μία ηλεκτροβάνα χάνεις τη σειρά σου και περιμένουμε την επόμενη ή την μεθεπόμενη ημέρα νάρθει το συνεργείο του Δήμο9υ να φτιάξει τη βλάβη και να πάρουμε νερό.

Είχαμε και έχουμε μία γεώτρηση νότια του χωριού η οποία είναι ανενεργή. Υπάρχει πολύ νερό είναι η πομόνα η οποία έγινε στην πρώτη θητεία του σημερινού Δημάρχου του κ. Θεοδωρίδη. Ο λόγος είναι, μας είπαν από τον Δήμο ότι είναι ασύμφορη. Έχει μεγάλες δαπάνες σε ρεύμα και σταμάτησε να λειτουργεί. Αυτή η πομόνα ήταν καθαρά για τα ποιμνιοστάσια. Κι έτσι είχαμε λύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των κτηνοτρόφων.

Απευθύνθηκα προσωπικά στην πυροσβεστική υπηρεσία, δυστυχώς όλα γίνονται με φίλους, και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα γιατί μας βοήθησαν κουβαλώντας νερό με ένα όχημα τους για να απαλύνουμε λίγο το πρόβλημα των κτηνοτρόφων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Επαρκεί το νερό που φέρνει η πυροσβεστική;

ΑΠΑΝΗΣΗ: Δεν επαρκεί. Ο άλλος χρειάζεται1000 λίτρανερό του δίνουμε 500 για να μπορέσουν να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Η κατάσταση είναι τραγική γιατί είχαμε πολλές απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο είτε από το ψύχος είτε από άλλες αιτίες και είμαστε δύσκολα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εάν η εφεδρική πομόνα την οποία σταμάτησε να τη λειτουργεί ο Δήμαρχος λόγω κόστους, αν μπει σε λειτουργία θα βοηθήσει στη λύση του προβλήματος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα βοηθήσει αρκετά, γιατί το μεγαλύτερο μέρος των κτηνοτρόφων και των ποιμνιοστασίων, ένα 60% θα πάρει νερό από εκεί και δεν θα έχουμε θέμα. Βοηθάει γιατί θα έχουν οι κτηνοτρόφοι αλλά θα έχουν και οι κάτοικοι γιατί τώρα το πόσιμο νερό που είναι για τους  κατοίκους μοιράζεται και στους κτηνοτρόφους για τα γιδοπρόβατα, κι έτσι δεν επαρκεί ούτε για τους κατοίκους, ούτε για τα ζωικό κεφάλαιο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, κτηνοτρόφος

Έχω κάνει και τον γιό μου νέο κτηνοτρόφο αλλά με αυτή την κατάσταση δύσκολα είναι. Νερά στο χωριό μας δεν έχουμε. Έχω 600 κεφάλια μαζί με τον γιό μου, μου χρειάζονται δυο τόνοι νερό και τα ποτίζω μέρα παρά μέρα.

Έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες -20 και -23 βαθμούς και να τα χάλια μας. ψοφάνε τα ζώα, από νερό ειδικά. Έχουμε μια πομόνα που την έκλεισε ο Δήμαρχος γιατί έχει έξοδα πολλά και δεν μπορεί να την λειτουργήσει. Αυτός ο ίδιος την έφτιαξε αυτή την πομόνα.

Δύσκολα πράματα. Δεν μας βοηθάει κανείς. Τώρα περιμένουμε να έρθει ένα βυτίο νερό αλλά ποιος θα προλάβει να γεμίσει; Θα φέρει 10 τόνους νερό κι εμένα μόνο μου χρειάζονται δύο τόνοι. Έτσι ζούμε. Ο καιρός βλέπετε κι εσείς οι ίδιοι πως είναι. Δύσκολα χρόνια. Λέμε για το 2017 καλύτερα αλλά χειρότερα πάμε.

ΤΡΑΊΚΟΣ ΝΙΚΟΣ, κτηνοτρόφος

Ντρέπομαι να λέω ότι είμαι από την Κέλλη, γιατί αγανακτήσαμε με το νερό. Έχομε πάθει μεγάλη ζημιά με τα ζώα. Πίνουν και  τρέμουν. Πολύ κρύο. Δεν μας φτάνει το κρύο δεν έχουμε και νερό. Στο έλεος του θεού είμαστε.  

ΕΡΩΤΗΣΗ; Δεν σας βοήθησε κανένας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προσπαθούνε αλλά δεν βλέπω φως. Δύο βδομάδες το παλεύουμε. Κουβαλάμε νερό κάθε μέρα.

Προχθές έφερε η πυροσβεστική νερό, σήμερα πάλι, γεμίζουμε τη δεξαμενή και μετά το κουβαλάμε με τα χέρια.

ΒΟΓΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, κτηνοτρόφος: Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας. και ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος κάθε μέρα. Δεν έχουμε νερό. Τα πρόβατα διψάνε και φωνάζουν γιατί δεν έχουν νερό να πιούνε.

Χθες τον άλλον το λένε ότι το νερό θα έρχεται κάθε πρωί και βράδυ, ούτε πρωί ούτε βράδυ ήρθε. Δεν είναι μια φο9ρά αυτό. Είναι κάθε χρόνο.

ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, Αντιδήμαρχος Δήμου Αμυνταίου

Γνωρίζουμε το θέμα. ως προς το πρόβλημα του νερού τους έχουμε πάει νερό και το Σάββατο και την Κυριακή και σήμερα . πρέπει να γίνεται οικονομία  στο νερό έτσι ώστε να φτάνει για όλους.

Υπάρχει έλλειψη νερού που είναι από τις πιέσεις χωρίς να χάνεται νερό, απλά έχει λιγοστέψει το νερό από τις πηγές λόγω της παγωνιάς. Στέλνουμε συνεργεία του Δήμου με τον Προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών και ιδιωτικό συνεργείο με κάποιον συνεργαζόμενο ιδιώτη για τη λύση του προβλήματος. Το νερό είναι λίγο. Δεν πέφτουν οι ικανοποιητικές ποσότητες όπως το καλοκαίρι στη δεξαμενή και προσπαθούμε να αλλάζουμε τις ώρες, δηλαδή να δίνουμε δύο φορές από λίγο για να εξυπηρετηθούν όλοι στο μέτρο του δυνατού.