Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών (ΦΒ) στο Ορυχείο Αμυνταίου: Είναι σοβαρά εκτεθειμένοι οι θεσμικοί μας Εκπρόσωποι που διάλεξαν την απραξία και τη σιωπηρή αποδοχή αυτού που εξελίσσεται!

Γιάννης Στρατάκης                                                                          12-2-2024

π. Νομάρχης Φλώρινας

τ. Περιφ. Σύμβουλος

Τα επιχειρήματα:

– Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν ένδικα μέσα κατά την έκδοση το 2022-23, προηγούμενων αδειών εγκατάστασης, γιατί  να ασκηθούν τώρα;(Γ. Αμανατίδης Περιφερειάρχης).

-Η επίκληση της αυξημένης προόδου υλοποίησης των εγκαταστάσεων ΦΒ και άρα τώρα είναι αργά και πως κανείς δεν μας λαμβάνει υπ’ όψη….!

Και έωλα είναι  και προφάσεις, μέχρι παρεξηγήσεως, ύποπτες εκφράζουν.

Γιατί απλά η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή κρίθηκε και για αυτό, στις πρόσφατες εκλογές, και η επιλογή των πολιτών επιβεβαίωσε την θέληση της κοινωνίας για αλλαγή πλεύσης.

Με λίγα λόγια αν έγιναν λάθος επιλογές στο παρελθόν, πρέπει να συνεχίζονται;

Το έργο των 450 MW, για το οποίο εκδόθηκε απόφαση έγκρισης στις 21/12/23, και οι  «Άδειες εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας»  φέρουν ημερομηνία 11/1/2024 (θα εγκατασταθεί σε έκταση 11.332 στρεμμάτων), θ’  αλλάξει δραματικά τις Χρήσεις Γης  στο Ορυχείο  Αμυνταίου. για να ακολουθήσει η περιοχή των ορυχείων Πτολεμαϊδας-Κοζάνης.

Και αυτό γίνεται σήμερα, ξεκινά τώρα, και τώρα πρέπει να διεκδικήσουμε τα συμφέροντά μας ως Περιοχή ,πριν εκπνεύσουν οι προθεσμίες για άσκηση ένδικων μέσων!

Η εικόνα που καταγράφεται τη στιγμή αυτή είναι η κατασκευή-εγκατάσταση των ΦΒ στις παρυφές-περιφέρεια του Ορυχείου Αμυνταίου (θέσεις Ανάργυροι 3,Φιλώτας,Ροδώνας,Ορυχέιο Λακκιάς) αθροιστικά σε έκταση 3.020 στρεμ. μόνο ,σε ποσοστό επί του συνόλου 14%, και σε εκτάσεις γεωργικές μεν αλλά όχι καθοριστικές για την ανάπλαση συνολικά της περιοχής των Ορυχείων.

Μας τρομάζει η εικόνα των τριών χιλιάδες στρεμμάτων που βλέπουμε σήμερα, που ξεγέλασε μάλιστα ορισμένους για το μέγεθος της προόδου των έργων. Μπορούμε να φανταστούμε πως θα είναι αν όλο το Ορυχείο σχεδόν μεταβληθεί σε ένα απέραντο κάτοπτρο;

Και όλα αυτά με «νόμιμες» παρανομίες που αβαντάρει με φωτογραφικούς Νόμους η  επίσημη Ελληνική Πολιτεία.

Αυτή τη χρονική στιγμή:

Χωρίς να τηρεί την νομιμότητα (και μάλιστα κατ’ εξαίρεση για την Π.Ε.Φλώρινας, σχετικό άρθρο μου 4/1/24), χωρίς εγκεκριμένο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο, με πλήρη ανατροπή των Χρήσεων Γης που προβλέπονταν στην προηγούμενη ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) επιχειρείται ένα έγκλημα για την περιοχή Αμυνταίου  για να ακολουθήσει το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας.

Αυτό πρέπει να σταματήσει!

Και οι μεγάλες ευθύνες είναι στις πλάτες όλων, Βουλευτών, Περιφερειάρχη, Δημάρχων αλλά και της κοινωνίας, που δεν μπορεί να παρακολουθεί απαθής!

Υ.Γ.: Φωτογραφική αποτύπωση των περιοχών προς μελλοντική ανέγερση των 450MW ΦΒ. Πολλές χιλιάδες λέξεις!!!