Έγκριση επιπλέον χρηματοδότησης για την απαλλοτρίωση των Αναργύρων με παρέμβαση Κασαπίδη

Με την προσωπική παρέμβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Κασαπίδη, εγκρίθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νικόλαο Παπαθανάση το απαιτούμενο κονδύλιο που αντιστοιχεί στην «Αναγκαστική Απαλλοτρίωση Οικισμού Αναργύρων Δήμου Αμυνταίου Π.Ε. Φλώρινας».

Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νικόλαου Παπαθανάση, και με το πέρας όλων των προ- απαιτούμενων διαδικασιών από την Π.Ε. Φλώρινας, αυξήθηκε ο επιλέξιμος προϋπολογισμός της πράξης με τίτλο: «ΣΥΝΤΕΛΕΣΗ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ», στο «ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ 2021-2025» του Άξονα Προτεραιότητας «Πρόληψη & διαχείριση κινδύνων», διαμορφώθηκε από 42.400.000,00 € σε  58.435.453,71€.

Με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ ΔΜΕΒΟ/19831/338/15-4-2019 Κ.Υ. Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κηρύχθηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου του οικισμού Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου Νομού Φλώρινας, για λόγους διακινδύνευσης των ιδιοκτησιών, της ζωής και της υγείας των κατοίκων του οικισμού που προκλήθηκαν από τα κατολισθητικά φαινόμενα της 10ης Ιουνίου 2017 στο ορυχείο Αμυνταίου του λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.

Οι υπηρεσίες της Π.Ε. Φλώρινας ανταπεξήλθαν με υπευθυνότητα στις απαιτήσεις την καταγραφής και ταξινόμησης όλων των ακινήτων. Στο πλαίσιο τακτικών συναντήσεων, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας Σωτήρη Βόσδου, τα στελέχη που ορίστηκαν από την Π.Ε. Φλώρινας με τους πληρεξούσιους δικηγόρους των ιδιοκτητών και εκπροσώπους των κατοίκων, σε αγαστή συνεργασία, επικαιροποίησαν τα στοιχεία ενσωματώνοντας την δικαστική απόφαση καθορισμού μονάδας, καθώς και των αποφάσεων αναγνώρισης δικαιούχων.

Με την έγκριση της επιπρόσθετης χρηματοδότησης, που πλέον ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των αποζημιώσεων που έχουν επιδικαστεί, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα υποβάλλουν τους σχετικούς πίνακες, ώστε μέσω της παρακατάθεσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να αποδοθούν σε κάθε δικαιούχο οι αποζημιώσεις.