Γιάννης Αντωνιάδης: « Η καρδιά του αγροτικού κόσμου , χτυπάει στην Φλώρινα»

Την Παρασκευή 11/11/2022 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς Γεώργιος, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Π.Ε Φλώρινας ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ακόμα  ο Γ.Γ Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Εμμανουήλ  Γραφάκος ,  ο Γ.Γ Οικονομικής Πολιτικής, κ. Νίκος Κουλοχέρης και  η Γ.Γ  Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  κα. Μαρία Νάτσιου. Τον κ. Υπουργό συνόδευαν ο βουλευτής της Π.Ε Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης και ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Φλώρινας κ. Νίκος Ευαγγέλου.

Ο κ. Υπουργός συμμετείχε σε μια πολύ σημαντική σύσκεψη στην οποία έδωσε το παρόν όλος ο αγροτικός κόσμος της Π.Ε Φλώρινας. Εκπρόσωποι των αγροτοσυνδικαλιστικών ενώσεων , κτηνοτρόφοι και άνθρωποι της παραγωγής συζήτησαν με τον κ. Υπουργό για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν σε μια σύσκεψη που διήρκεσε δύο ώρες. Ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους για την παρουσία τους  και άκουσε με μεγάλη  προσοχή και υπομονή τα αιτήματα τους. Παράλληλα τόνισε τα οφέλη που θα προκύψουν από την λειτουργία των φραγμάτων Τριανταφυλλιάς και Παρορίου για τον κάμπο της Φλώρινας, από την κατασκευή των αρδευτικών Χειμαδίτιδας και Βεγορίτιδας για τον κάμπο του Αμυνταίου και από την στάγδην άρδευση στον δήμο Πρεσπών .

Τα σημαντικότερα ζητήματα που τέθηκαν από την πλευρά των αγροτών ήταν οι αποζημιώσεις στο προανθικό στάδιο,  η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου 2022 και του Οκτωβρίου στους φασολοπαραγωγούς  της  Πρέσπας,  η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών  πάρκων ,οι βιολογικές καλλιέργειες, η αντιχαλαζική προστασία,  τα προβλήματα με την έλλειψη εργατών γης, κ.α.

Ο κ. Υπουργός με σαφήνεια τόνισε ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι στις πρώτες προτεραιότητες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και σε αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται τόσο ο ίδιος όσο και όλα τα στελέχη του ΥΠ.Α.Α.Τ. Τόνισε ακόμα ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να δοθούν οι αποζημιώσεις από τον παγετό μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους . Για τις προανθικές αποζημιώσεις o κ, Γεωργαντάς επισήμανε ότι καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες από την κυβέρνηση για να δοθούν αποζημιώσεις σε όλους τους αγρότες και αναζητείται η νομική φόρμα έτσι ώστε στο μέλλον να αποδίδονται ταχύτερα και χωρίς γραφειοκρατικά προβλήματα. Για την βιολογική παραγωγή  ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι τρέχει πρόγραμμα ύψους 705 εκατ. ευρώ ενώ στη Δυτική Μακεδονία καλύφθηκε το 100% στο πρόγραμμα νέων αγροτών ενώ για τους εργάτες γης είπε ότι γίνονται διακρατικές συμφωνίες για μετάκληση εργατών. Τέλος για την αντιχαλαζική προστασία τόνισε ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ενώ υπάρχει σε εξέλιξη πρόγραμμα που επιδοτεί έως και 80% την εγκατάσταση διχτυών προστασίας. Τέλος για την εγκατάσταση των φωτοβολταικών πάρκων ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι η Κυβέρνηση έχει ως στόχο την συνύπαρξη της αγροτικής παραγωγής  και της πράσινης ανάπτυξης και οι όποιες ενέργειες και νομοθετήματα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την παρουσία του στην Φλώρινα και για  την εξαιρετική συνεργασία που έχουνε όλο αυτό το διάστημα, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα των αγροτών. Ο κ. Αντωνιάδης χαρακτηριστικά ανέφερε πως η « …η καρδιά του αγροτικού κόσμου χτυπάει στην Φλώρινα , με την παρουσία της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ αλλά και όλων των ανθρώπων της παραγωγής και τους πρωτογενούς τομέα.» Ο κ. βουλευτής ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους των αγροτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ιδίου και της ΔΕΕΠ Φλώρινας και με την παρουσία τους βοήθησαν στο να διεξαχθεί ένας γόνιμος διάλογος. Παράλληλα ο κ. βουλευτής ευχαρίστησε και τους Γενικούς Γραμματείς για την παρουσία τους στην Φλώρινα, μια παρουσία που καταδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Φλώρινα. Τέλος ο κ. βουλευτής ανέφερε πως οι επισκέψεις κυβερνητικών κλιμακίων και αξιωματούχων της Κυβέρνησης στο νομό θα συνεχιστούν.

Η περιοδεία του κυβερνητικού κλιμακίου ολοκληρώθηκε με επισκέψεις και συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς φορείς ( δήμαρχοι και Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας) , με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Θεόκλητο, ΕΒΕ, Εργατικό Κέντρο, ΔΕΕΠ, εργοτάξιο φράγματος Παρορίου  και επιχειρήσεις της περιοχής.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ