Ερωτήματα προς επίδοξους Δημοτικούς και Περιφερειακούς άρχοντες

Μπορεί ακόμα οι θερμοκρασίες να είναι υψηλές, αλλά πολύ σύντομα οι θερμοκρασίες στη Φλώρινα θα πέσουν σημαντικά και σίγουρα θα χρειαζόμαστε θέρμανση έστω και λίγες ώρες την ημέρα (και αργότερα, στις παγωνιές, πολύ περισσότερες ώρες). Σε λιγότερο από είκοσι μέρες (στις 15 Οκτώβρη) θα αρχίσει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης και οι τιμές που προβλέπονται στο ξεκίνημα είναι πολύ υψηλές (οι εκτιμήσεις λένε για 1,45 έως 1,60 ευρώ το λίτρο). Είναι ολοφάνερο πως με τέτοιο κόστος πολύ δύσκολά τα φέρνει βόλτα μια λαϊκή οικογένεια, τη στιγμή μάλιστα που η ακρίβεια γενικότερα τσακίζει κόκκαλα.

Ρωτάμε λοιπόν τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές, – αλλά και τους επίδοξους δημοτικούς άρχοντες, – θα θέσουν το ζήτημα σε πρώτη γραμμή, σε προτεραιότητα διεκδίκησης ή θα συμβιβαστούν στα ψίχουλα του επιδόματος θέρμανσης που δίνει η κυβέρνηση; Θα κινητοποιηθούν από τώρα ή θα παν ετεροχρονισμένα σε κάποιο συλλαλητήριο εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης, όπως έγινε πέρσι; Θα απαιτήσουν δυναμικά κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα (που είναι ο βασικός όρος για τη μείωση της τιμής) ή θα επικαλεστούν, όπως και η κυβέρνηση τις αντοχές της οικονομίας, τη δημοσιονομική πειθαρχία, κλπ.; Να θυμίσουμε ότι στη συνολική τιμή των καυσίμων που επιβαρύνει τους καταναλωτές το 70% είναι φόροι, ενώ την ίδια στιγμή οι εφοπλιστές έχουν αφορολόγητα καύσιμα για τα πλοία τους και τα φορολογικά έσοδα φέτος, λόγω της ακρίβειας, είναι ιδιαίτερα αυξημένα (5,6 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασαν τα ματωμένα πλεονάσματα του Κρατικού Προϋπολογισμού μόνο στο Α΄ εξάμηνο του 2023).

Να περιμένουμε απαντήσεις ή «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»; Η Λαϊκή Συσπείρωση πάντως θα είναι, όπως πάντα, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών (όπως είναι και το πετρέλαιο θέρμανσης). Οι άλλοι;

Γιώργος Μούλης

Υποψήφιος Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας

Με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ