Ερώτηση Π. Πέρκα: Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για την προστασία των θαλάσσιων υδάτων;

Το ζήτημα μη συμμόρφωσης της Ελλάδας με τις υποχρεώσεις της για την προστασία των θαλάσσιων υδάτων αναδεικνύει με ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστέρας, Πέτη Πέρκα, την  οποία συνυπογράφει και η Βουλεύτρια Ιωαννίνων,  Τζούφη Μερόπη.

Οι Βουλεύτριες της Νέας Αριστεράς σημειώνουν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε επιστολή αιτιολογημένης γνώμης στις 2 Φεβρουαρίου επειδή η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με την υποχρέωση υποβολής εκθέσεων που απορρέουν από την οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική (οδηγία 2008/56/ΕΚ) για την επίτευξη καλής περιβαλλοντικής κατάστασης των θαλασσών και των ωκεανών της ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων τους.

Σύμφωνα με την οδηγία, τα κράτη μέλη όφειλαν να επανεξετάσουν και να επικαιροποιήσουν τα προγράμματα μέτρων τους έως τις 31 Μαρτίου 2022. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στα κράτη μέλη που δεν υπέβαλαν στην Επιτροπή εκθέσεις σχετικά με τις επικαιροποιήσεις των προγραμμάτων μέτρων τους εντός των απαιτούμενων προθεσμιών.

Η μη συμμόρφωση της Ελλάδας σε συνδυασμό με την προηγούμενη παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μη ορθή εφαρμογή της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, δεν γεννούν αισιοδοξία για την επίτευξη στόχων όπως η ανάπτυξη βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, η βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων και η διατήρηση υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας. Ειδικά όταν το αρμόδιο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας έχει εισηγηθεί το τελικό σχέδιο της εν λόγω Στρατηγικής από τον Ιούλιο του 2022 χωρίς να έχει προχωρήσει ακόμα το υπουργείο στην αντίστοιχη θεσμοθέτηση.

Για τους παραπάνω λόγους οι Βουλεύτριες της Νέας Αριστεράς ερωτούν τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας: σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για την προστασία των θαλάσσιων υδάτων, αν θα αποστείλει τη σχετική έκθεση με τα προγράμματα μέτρων της Ελλάδας εντός της προθεσμίας δύο μηνών ώστε, να μην παραπεμφθεί η Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και αν θα υποβάλλει τα θαλάσσια χωροταξικά της σχέδια στην Επιτροπή για να μην προχωρήσει το  Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε καταδικαστική απόφαση.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης ΕΔΩ