Ανακοίνωση για την εκλογο-απολογιστική συνέλευση της ΕΛΜΕ Φλώρινας

Κάλεσμα για συμμετοχή

Συναδέλφισσες/οι,

την Τρίτη 05/03/2024 στις 19:00 στο εσπερινό Γυμνάσιο, όπως γνωρίζετε, έχει οριστεί η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της τοπικής ΕΛΜΕ. Η αποτίμηση από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της δράσης του προηγούμενου διαστήματος και οι αρχαιρεσίες γίνονται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη πολιτικά περίοδο. Ενδεικτικά:

ü  Η επιδεικτική επίθεση της Κυβέρνησης στο δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, ειδικά με την αισχρή επιχείρηση παράκαμψης του Άρθρου 16 του συντάγματος και το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.

ü  Τη δικαστική προσπάθεια καταστολής της απεργίας απέναντι στην Αξιολόγηση των καθηγητών.

ü  Την πλήρη εμπορευματοποίηση/υποβάθμιση κάθε πτυχής των λαϊκών δικαιωμάτων σε Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμό, Ασφάλιση κλπ.

ü  Την σταθεροποίηση/κανονικοποίηση της αφαίμαξης των εισοδημάτων των απλών ανθρώπων με ακρίβεια, τιμή ηλεκτρικής ρεύματος και καύσιμα.

ü  Το γενικό κλίμα ατιμωρησίας και κοινωνικής αδικίας με κορωνίδα τη διαχείριση της κρατικής δολοφονίας στα Τέμπη.

ü  Τους επικίνδυνους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς στο πλευρό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, παράλληλα με τους επιθετικούς και πανάκριβους εξοπλισμούς.

Τι είναι αυτό που ΔΕΝ συμβαίνει σήμερα;

Ο συνδικαλισμός που ζούμε εδώ και αρκετό διάστημα είναι αναντίστοιχος  των περιστάσεων. Ειδικά από την περίοδο της μνημονιακής επέλασης και ύστερα, η φιγούρα του συνδικαλιστή – «συλλογικού δικηγόρου» των συντεχνιακών δικαιωμάτων του κλάδου δεν οδηγεί πουθενά. Η διάλυση των κοινωνικών συμβολαίων, η υπαγωγή του συνόλου των κοινωνικών δικαιωμάτων στην άμεση κερδοφορία το κεφαλαίου, η κατάρρευση των (αριστερών) κοινοβουλευτικών άμεσων και εύκολων λύσεων, αναδεικνύει την αναγκαιότητα για μια διαφορετική περπατησιά, για μια νέα αντίληψη αγώνα, για μια ανώτερου τύπου απαιτητικότητα και διεκδίκηση.

Η μεγάλη επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης της 28ης Φλεβάρη, ένα χρόνο μετά τα Τέμπη, αρκεί για να οδηγήσει στα απαραίτητα συμπεράσματα. Η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, ο φοιτητικός αναβρασμός, τα αγροτικά μπλόκα αντί να ωθήσουν στην αναγκαία κλιμάκωση απέναντι στην Κυβερνητική πολιτική, ερμηνεύτηκαν από τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ηγεσίες ως τυπική εκτόνωση, ενώ η επόμενη απεργία έχει οριστεί για 1.5 μήνα μετά στις 17 Απριλίου!!! Αυτός ο δρόμος έχει απαξιώσει την ίδια την ιδέα του αγώνα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, από τα μέσα…

Γιατί έχει αξία η επανα-συγκρότηση της προσπάθειας των Παρεμβάσεων στη Φλώρινα;

Η διαμόρφωση της παραπάνω πραγματικότητας ξεπερνά το όρια της μικρής μας πόλης, ίσως και της τρέχουσας ιστορικής περιόδου. Είναι κρίσιμο όμως να οργανωθούμε για να περάσουμε από την οραματική της ανατροπή, στην πραγματική. Είναι καιρός να υπάρξει εναλλακτική, ακόμη και σε επίπεδο αισθητικής, από το συνδικαλισμό που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, που διαγκωνίζεται για την καλύτερη φωτογραφία με τις τοπικές αρχές, που πρωτοστατεί στην αναπαραγωγή απόψεων του συρμού.

Η προηγούμενη προσπάθεια των Αγωνιστών Παρεμβάσεων, αν και διακόπηκε για πρακτικούς λόγους,  άφησε θετική πείρα σε δεκάδες συναδέλφους.

Κάλεσμα για συμμετοχή και συμπόρευση

Σας καλούμε όλους να έρθετε στην εκλογο-απολογιστική συνέλευση της ΕΛΜΕ Φλώρινας την Τρίτη 05/03/2024 στις 19:00 στο εσπερινό Γυμνάσιο.

Κατανοούμε την απαισιοδοξία και την παραίτηση αρκετών συναδέλφων από τα κοινά, λόγω της απαξίωσης που έσπειρε η κατεστημένη συνδικαλιστική ηγεσία. Ο μόνος τρόπος για να τους δώσουμε το μάθημα που τους αξίζει είναι η συμμετοχή στις συνελεύσεις της ΕΛΜΕ Φλώρινας. Το μόνο όπλο μας, το οποίο κατάφεραν να ισοπεδώσουν, είναι η συμμετοχή στα κοινά.

Σας καλούμε να συμπορευτείτε με την κίνηση μας. Σας περιμένουμε.

Για τις Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Φλώρινας

Καλαμπαλίκης Γιώργος

Κυριακού Γιώργος

Tζώτζης Βασίλης