Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Φλώρινα

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Φλώρινα, με ομιλητή τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Με συμμετοχή κόσμου όλων των ηλικιών και συνθήματα, μεταφέρθηκε και στη Φλώρινα το ελπιδοφόρο μήνυμα αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ στις επικείμενες εκλογές.

Στην κεντρική ομιλία, ο Νίκος Χριστάνης, τόνισε:

“Λίγες μέρες ακόμη θα προσπαθήσουν να ξεγελάσουν τον λαό να πάει να ψηφίσει το λιγότερο κακό, να διαλέξει ανάμεσα στον έναν σωτήρα ή στον άλλο. Για λίγες μέρες ακόμη θα προσπαθήσουν να πείσουν τον κόσμο ότι έχουν διαφορές και ότι είναι πολύ σημαντικό να βγει μια ισχυρή Κυβέρνηση.

Εμεις λέμε.  Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να απασχολεί τον λαό είναι το εξής :  το  πόσο πιο ψηλά θα  ανέβει ο λαός μας, πόσο πιο ψηλά θα μετρήσουμε το μπόι μας όλοι εμείς .  Γιατί όπως λέει και το σύνθημά μας ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ, ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ.

Προειδοποιούμε και από την σημερινή μας συγκέντρωση: Όλες οι εξαγγελίες που ακούσαμε μέχρι τώρα, πιθανά και άλλες που θα ρίξουν στον προεκλογικό αποπροσανατολισμό, δεν συνιστούν ούτε καν μια στοιχειώδη βελτίωση του λαϊκού εισοδήματος τα επόμενα χρόνια. Το κυβερνητικό πρόγραμμα, από τις πρώτες σελίδες, περιλαμβάνει πάνω από 350 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα μέχρι το 2026 για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το υπερμνημόνιο της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «ευκαιρία να γίνει κάτι καλό στην ΕΕ».

Αντίθετα με ένα ενισχυμένο ΚΚΕ θα υπάρχει η εμπροσθοφυλακή των αγώνων των εργαζομένων, ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ και σε κάθε κυβέρνηση, που την προωθεί, για την απόκρουση της νέας επιδείνωσης, για τη διεκδίκηση νέων δικαιωμάτων και κυρίως της αντεπίθεσης.

Τι δεν λένε όμως;

Η μείωση των γεννήσεων, τα προβλήματα στο δημογραφικό, η ερήμωση της υπαίθρου, κυρίως των χωριών, δεν είναι φυσικά φαινόμενα, ούτε μοιραία.

Ότι είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, που εφαρμόστηκαν ανεξαιρέτως από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά.

Ότι αυτή η πολιτική έχει ονοματεπώνυμο και την λένε πράσινη συμφωνία της ΕΕ και Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Σύμφωνα με την πρώτη (..) για να βρούνε νέα πεδία τα συσσωρευμένα κεφάλαια προχωρούν στην κατάργηση των εξορύξεων του λιγνίτη και οδήγησε στο κλεισιμο σταθμών και ορυχείων και εδώ και ευρύτερα στη Δυτική Μακεδονία. Αυτές οι επιλογές εκτίναξαν την ανεργία στην περιοχή και οι εκατοντάδες αυτές θέσεις εργασίας δεν θα αντικατασταθούν με τους λίγους ξενώνες της δήθεν τουριστικής ανάπτυξης.

Οι επιλογές της ΚΑΠ της ΕΕ σε συνδυασμό με το ανελέητο κυνήγι του κέρδους των εμποροβιομηχάνων οδήγησαν είτε στο να εγκαταλειφθεί η αγροτική παραγωγή είτε να είναι δυσβάσταχτο πλέον το κόστος.

Για όλα αυτά εμείς ως ΚΚΕ και έγκαιρα έχουμε προειδοποιήσει  και εχουμε στηρίξει με ερωτήσεις μέσα στη βουλή, αλλά και με στήριξη των κινητοποιήσεων όπου  και όταν έγιναν , τα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων εργατών και αγροτών.

Έτσι λοιπόν ας κρατάνε μικρό καλάθι οι Φλωρινιώτες στις διάφορες εξαγγελίες ή και υποσχέσεις που ακούνε από τους επίδοξους αυριανούς βουλευτές των αστικών κομμάτων.

Ο λαός εδώ της Φλώρινας έχει πολύ ζωντανά παραδείγματα  επίσης από  τον κλάδο της ενέργειας. Ήδη απ’ τη δεκαετία του ’90 μας έλεγαν τα ‘ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα’ ότι με την πολιτική της «απελευθέρωση» θα εξασφαλίσουν και φθηνό ρεύμα για το λαό και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Μετά μας διαβεβαίωσαν ότι οι επενδύσεις της «πράσινης μετάβασης» θα προστατεύσουν το περιβάλλον και ότι είναι ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η απολιγνιτοποίηση.

Όσο για την προστασία του περιβάλλοντος, κατάντησε το πιο σύντομο ανέκδοτο. Εγκαταστάθηκε και σχεδιάζονται και νέα αιολικά πάρκα στο Βίτσι, επιχείρησαν το ίδιο να κάνουν στη περιοχή του Νυμφαίου και δεν μπόρεσαν λόγω της αγωνιστικής στάσης των κατοίκων των γύρω χωριών. Όλος ο κάμπος της Φλώρινας βρίσκεται στα επενδυτικά σχέδια των πράσινων αρπακτικών, δεσμεύονται χιλιάδες στρέμματα παραγωγικής γης.”

Στη συνέχεια αναφέρθηκε:

“Πόσο αντισυστημικός είναι, αλήθεια, ο ρατσισμός, ο αντικομμουνισμός, το χτύπημα απεργιών, το κυνηγητό στους αδύναμους, η απροκάλυπτη εξυπηρέτηση συμφερόντων;

Οι αριστεροί, οι προοδευτικοί άνθρωποι, όλοι οι δημοκράτες σε αυτή τη χώρα, ξέρουν πολύ καλά ότι ο αντισοβιετισμός, ο αντικομμουνισμός δεν έχουν καμία σχέση με την πρόοδο.

Ξέρουν πολύ καλά ότι μόνο η συνεχής, η διαρκής πάλη ενάντια στο ίδιο το σύστημά  τους, ενάντια στις συνέπειες της πολιτικής τους, μαζί με τη προβολή της μόνης διεξόδου του σοσιαλισμού βάζει στο καλάθι των αχρήστων την δράση και ανάπτυξη των  φασιστικών ομάδων και μορφωμάτων.

Και τέτοιο παράδειγμα είχαμε  εδώ και την περσινή χρονιά μιας και οι φασίστες ξαναβγήκαν από τις τρύπες τους με αφορμή την δημιουργία του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας. Πιστεύουμε ότι ήταν σημαντική η στάσης που κρατήσαμε και το ΚΚΕ και πολλοί κάτοικοι του νομού εκείνη την περίοδο, χωρίς να σημαίνει πως ξεμπερδέψαμε.

Η Ιστορία διδάσκει, τόσο η παλιότερη όσο και η πιο πρόσφατη,  πως συντρίβεται ο φασισμός.

Ούτε με τροπολογίες, ούτε με δικαστικές αποφάσεις, ούτε γενικά και αόριστα «στις κάλπες».

Μόνο με καθημερινό, ανυποχώρητο αγώνα και με συμπόρευση με αυτούς που είναι ταγμένοι να πολεμούν τη μήτρα του, το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.”

Και έκλεισε:

“Μπροστά στη δεδομένα αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει, τη διαφορά υπέρ του λαού μπορεί να την κάνει μόνο ένα πιο δυνατό ΚΚΕ. Περισσότεροι βουλευτές του ΚΚΕ σημαίνει περισσότερη δύναμη για να ακούγεται η φωνή και τα προβλήματα του λαού, περισσότεροι μαχητικοί “συμπαραστάτες” στον αγώνα για το δίκιο, για να μπαίνουν εμπόδια.

Γιατί πέραν όλων των άλλων η ψήφος στο ΚΚΕ μένει ΚΚΕ, είναι η ίδια την επόμενη μέρα.

Δεν θα μεταλλαχτεί σε στήριξη ή ανοχή σε όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές. Γιατί το ΚΚΕ θέλει να αλλάξει το σύστημα και όχι να το υπηρετήσει. Γιατί δεν είναι κάποιο κόμμα που εμφανίζεται, βοηθάει το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής και ύστερα αποσύρεται, όπως τα λεγόμενα μικρά κόμματα που αποδείχτηκαν …”μεγάλοι σύμμαχοι” του συστήματος. Αυτόν τον ρόλο προτίθενται να παίξουν και σήμερα δυνάμεις που έχουν ήδη κολλήσει ένσημα στην αντιλαϊκή πολιτική από υπουργικά και βουλευτικά έδρανα, ψηφίζοντας μέτρα-τραγωδία για τον λαό.

Το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα εξουσίας – διακυβέρνησης.

Γιατί  έχει σχέδιο για το σήμερα και για το αύριο, φωτίζει με το ανατρεπτικό του πρόγραμμα το δρόμο, για μια διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, με το λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

Το «πάμε και όπου βγει» των αστικών κομμάτων βγάζει μόνο σε όλο και χειρότερες καταστάσεις. Ο κόσμος, ειδικά στους νέους αξίζουν πολύ περισσότερα, τους αξίζουν όλα.

Το ποτέ ξανά που φώναξε ο λαός και η νεολαία και στη Φλώρινα μπορεί να εκφραστεί στη κάλπη με τα ο ψηφοδέλτιο της περηφάνιας και της ανυπακοής του ΚΚΕ.

Απευθυνόμαστε στη νεολαία και τους λέμε: κάντε το όπως το έκανα προχτές χιλιάδες φοιτητές που έβγαλαν για δεύτερη φορά την Πανσπουδαστική πρώτη δύναμη. Και να σταθούμε σε αυτό λίγο δίνοντας τα συγχαρητήρια εδώ στους σ/φους της ΚΝΕ που δρουν μέσα σε δύσκολες συνθήκες διεκδικώντας ανατροπές και μέσα στα πανεπιστημιακά μέσα στη κοινωνία. Ναι! η νέα γενιά θα δείξει ότι αυτός ο κόσμος αλλάζει και θα αλλάξει. Τώρα οι νέοι να κάνουν το άλμα δυναμώνοντας το ΚΚΕ, τη μονή αντισυστημική, ανατρεπτική και ξεκάθαρη επιλογή. Για να τους κάνουμε να φοβούνται αυτοί, να χάσουν τον ύπνο τους αυτοί και όχι εμείς”.

Κάλεσε δε το λαό της Φλώρινας: “Εμπρός να δώσουμε δύναμη στη δύναμη μας.

Να έχουμε ένα πιο ενισχυμένο  ΚΚΕ, για να έχουμε ένα πιο δυνατό κίνημα την επόμενη μέρα των εκλογών”

13/5/2023

Από το Γραφείο Τύπου

 της Ε. Π.  Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ