Η Πέτη Πέρκα στην ΕΡΤ Φλώρινας: «Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση με προγραμματικό λόγο» (ηχητικό)

Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανάδειξη Προέδρου, με τη Βουλευτή Φλώρινας να σχολιάζει αρχικά τη μαζική συμμετοχή στον πρώτο γύρο. «Το ότι τόσος κόσμος ήρθε να ψηφίσει δείχνει την αγωνία του και την αναφορά του στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες περιμένουν πολλά από μας, πράγματι η συμμετοχή ήταν πολύ εντυπωσιακή σε όλη την Ελλάδα και στην περιοχή μας.

Ελπίζω όλα αυτά τα νέα μέλη να έχουν συνέχεια, να έχουμε επαφή, να ενταχθούν στο κόμμα και φυσικά ελπίζω και στη δεύτερη αναμέτρηση να υπάρχει ανάλογη συμμετοχή. Γι’ αυτό καλώ όλους τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες να συμμετέχουν σ’ αυτές τις δημοκρατικές διαδικασίες, διότι το ποιος θα είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σοβαρό, όχι μόνο για το κόμμα μας, αλλά και για τη χώρα.

Έχουμε ένα δεδομένο αποτέλεσμα από την προηγούμενη Κυριακή, όμως «η μάχη δεν έχει χαθεί», όπως είπε και η κα Αχτσιόγλου, η οποία έχει και όλη τη στήριξή μου. Στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση είχα στηρίξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τώρα είμαι με την Έφη Αχτσιόγλου, αυτή τη νέα, δυναμική γυναίκα, η οποία κυρίως – και θέλω να το τονίσω αυτό – μας έχει κάνει ξεκάθαρο το Πρόγραμμά της και την πολιτική της πλατφόρμα. Παράλληλα, την παρακολουθούμε από πολλές θέσεις τόσα χρόνια, ως Υπουργό, ως στέλεχος του κόμματος, ως Τομεάρχη Οικονομικών και τώρα ως υποψήφια.

Ο κ. Κασσελάκης από την άλλη πλευρά κομίζει κάτι νέο, το οποίο ανατάραξε τα νερά, μάλιστα η παρουσία του ίσως έφερε πολύ κόσμο στο να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία κι αυτό είναι θετικό. Έφερε και κάποιες καινοτομίες, που αφορούν κυρίως τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την επικοινωνία γενικώς, κάτι που νομίζω ότι θα έπρεπε ως κόμμα να το δούμε και να το ‘αντιγράψουμε’. Συνεπώς, είναι ένα στέλεχος που θα ήταν καλό να μείνει και να δουλέψει στο κόμμα. Είναι όμως πολύ καινούριος στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν τον ξέρουμε, δε μας ξέρει και το κυριότερο, δε γνωρίζουμε τις θέσεις του για κρίσιμα θέματα, για παράδειγμα την πράσινη μετάβαση, εθνικά θέματα, το μεταναστευτικό κτλ.

Επίσης, ένα σοβαρό ζήτημα με την εκλογή του κ. Κασσελάκη, το οποίο δεν έχει μπει πολύ στην κουβέντα, είναι το ότι δεν είναι βουλευτής. Έχουμε μπροστά μας μια ολόκληρη τετραετία και θα είναι μεγάλο πρόβλημα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να μην είναι και Πρόεδρος του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος/όποια κι αν είναι Πρόεδρος, πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για την επόμενη μέρα, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται πάρα πολύ στη χώρα και στην κοινωνία. Έχουμε μπροστά μας τα εργασιακά νομοσχέδια, ζήσαμε τις φυσικές καταστροφές, με τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν και δε λήφθηκαν, αυτή τη δυστοπική κατάσταση. Νομίζω λοιπόν ότι μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, με τεκμηρίωση και προγραμματικό λόγο είναι πιο απαραίτητη από ποτέ».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με το ότι, εκτός από το Νίκο Παππά, οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν έχουν εκφράσει ανοιχτά ποιον/ποια στηρίζουν, όπως επίσης δεν έχει τοποθετηθεί και ο Αλέξης Τσίπρας, η κα Πέρκα σημείωσε τα εξής: «Ο κ. Τσακαλώτος με χθεσινή του ανάρτηση, εμμέσως πλην σαφώς δήλωσε τη στήριξή του στην Έφη Αχτσιόγλου. Για τον κ. Τζουμάκα δε γνωρίζω κάτι. Όσον αφορά στον Αλέξη Τσίπρα, είχε πει εξαρχής ότι θα κρατήσει μια ουδετερότητα και δε θα εμπλακεί καθόλου σ’ αυτή τη διαδικασία, που σημαίνει ότι όποιος επικαλείται ότι έχει τη στήριξή του, αυτό δεν ισχύει. Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απλώς ήρθε, ψήφισε, είναι μαζί μας στο κόμμα και παρακολουθεί τις εξελίξεις».

Σε σχέση με την επόμενη μέρα για τη Φλώρινα, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Ένα κριτήριο για την εκλογή Προέδρου είναι και το ποιος θα μπορούσε πραγματικά να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη. Από τη μεγάλη προσπάθεια που έχω κάνει, ειδικά με τα θέματα των Ταμείων και της ανάπτυξης της περιοχής μας, έχω καταλάβει ότι έχει σημασία αν έχεις μια κυβέρνηση που λειτουργεί με γνώμονα την κοινωνία ή αν θέλει να τα δώσει όλα στους μεγάλους επενδυτές. Θεωρώ λοιπόν ότι η Έφη Αχτσιόγλου, με τη συγκροτημένη πολιτική της και το λόγο της, μπορεί να μας βοηθήσει να πάρουμε την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ όμως και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουμε λόγο, δεν έχουμε σταματήσει στιγμή να ασχολούμαστε με τα κρίσιμα θέματα της περιοχής μας, εγώ προσωπικά από τη θέση του Τομέα Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ενώ έχω κάνει και πολλές ερωτήσεις για τα ιδιαίτερα προβλήματα της Φλώρινας. Παρ’ όλα αυτά, όταν τελειώσουν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, θεωρώ ότι όλοι πρέπει να είμαστε ‘μια γροθιά’. Ας δεσμευτούν λοιπόν από τώρα οι υποψήφιοι δήμαρχοι, Περιφερειάρχες κτλ για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Θα διεκδικήσουμε κάτι παραπάνω για τη Φλώρινα ή θα μείνω εγώ να κάνω ερωτήσεις, να επεξεργάζομαι, να τεκμηριώνω, αλλά από πίσω να μη βρίσκω τίποτα.

Να διεκδικήσουμε τα απαιτούμενα χρήματα από τα Ταμεία, το ΕΣΠΑ, τα ΠΕΠ, όλα τα Προγράμματα και τον κρατικό προϋπολογισμό. Να προχωρήσουν επίσης όλα τα «οφειλόμενα» έργα υποδομής, η πράσινη μετάβαση, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Να ξεκινήσουν οι αποκαταστάσεις, να γίνει διαμοιρασμός των εδαφών βάσει των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, να αποδοθούν εδάφη στην τοπική κοινωνία. Να προχωρήσουν οι Ενεργειακές Κοινότητες και να δοθεί ένα πολύ ‘γενναίο’ Εξοικονομώ στις λιγνιτικές περιοχές. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν, διότι το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει ήδη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με αναφορά στη θέρμανση για τη Φλώρινα, δεδομένου ότι ήδη η θερμοκρασία στην περιοχή έχει αρχίσει να πέφτει. Η κα Πέρκα τόνισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για διεκδίκηση της απαραίτητης επιδότησης για ξύλα και πέλετ και ότι σύντομα θα έχουμε νέα.

Ακούστε εδώ το ηχητικό: https://www.youtube.com/watch?v=9vUv3DCmQTk