Η Πέτη Πέρκα στην ΕΡΤ Φλώρινας: «Στις κυβερνητικές εξαγγελίες δεν υπήρχε πουθενά η απολιγνιτοποίηση και η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής» (ηχητικό)

Η Βουλευτής Φλώρινας ξεκίνησε την τοποθέτησή της αναφέροντας τις τέσσερις υποψηφιότητες που κατατέθηκαν μέχρι στιγμής στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου.

Στο ερώτημα για το πώς διαμορφώνεται το κλίμα, τι βλέπει για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αν αυτό έπρεπε να γίνει μετά την εκλογική ήττα και την παραίτηση του Αλ. Τσίπρα, σημείωσε: «Η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό που λάβαμε ήταν σοκαριστικό, όπως επίσης ήταν ακόμα ένα σοκ η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Όπως είναι λογικό, το κόμμα έπρεπε πολύ γρήγορα να ανασκουμπωθεί και να εκλέξει νέα ηγεσία. Έχουμε μεταβατικό Πρόεδρο της ΚΟ τον Σωκράτη Φάμελλο. Συνεπώς όπως καταλαβαίνετε πρέπει να πάμε γρήγορα τις διαδικασίες και αυτό αποφασίστηκε χθες στην Κεντρική Επιτροπή. Έχουμε ήδη κατατεθειμένες τέσσερις υποψηφιότητες και αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι έγινε ένας πολύ ελπιδοφόρος διάλογος, εντελώς πολιτικός και με απόψεις που ναι μεν διαφοροποιούνται, αλλά με έναν πολιτικό λόγο. Το κλίμα ήταν πολύ καλό και είμαι πολύ αισιόδοξη ότι θα βγει κάτι πολύ παραγωγικό από όλη αυτή τη διαδικασία. Ξέρετε η Αριστερά έχει περάσει από πολλά κύματα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά και ο Συνασπισμός. Όπως τότε τα καταφέραμε, αυτό θα γίνει και τώρα. Βεβαίως πρέπει να κάνουμε ενδελεχή ανάλυση του τι έφταιξε και πρέπει να επικαιροποιηθεί η πολιτική γραμμή και οι στοχεύσεις. Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε. Το κλίμα πάντως δεν είναι αυτό που περιγράφεται στα μέσα, είναι εντελώς συντροφικό και συλλογικό. Βεβαίως με αποκλίνουσες απόψεις αλλά με μία σοβαρή πολιτική συζήτηση».

Στη συνέχεια, ρωτήθηκε για την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πώς θα κινηθεί ως Αντιπολίτευση, παρατήρησε: «Η σύγχρονη Αριστερά του 21ου αιώνα είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Όταν βλέπουμε ότι ο νεοφιλελευθερισμός έχει φέρει δεινά στην ανθρωπότητα πια, όπως η οικονομική κρίση, τα θέματα της ενέργειας και της ακρίβειας, η υπόχωρηση του δημόσιου χώρου είτε αφορά στην υγεία ή στην παιδεία…όλα αυτά καταδεικνύουν ότι είναι αναγκαία, όπως είναι εξίσου αναγκαίο και ένα νέο όραμα. Πώς δηλαδή φανταζόμαστε σε λίγα χρόνια τη χώρα μας, την Ευρώπη, τον κόσμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κάνει ένα πολύ αναλυτικό προγραμματικό συνέδριο και έχει πολιτική γραμμή που ομοφώνως αποφάσισε. Άρα πρέπει να διαβάσουμε λίγο περισσότερο το παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι για να έρθουμε στα καθ’ ημάς. Έχουμε μια Ακροδεξιά που ανεβαίνει στην Ευρώπη. Αλλάζει ο κόσμος δυστυχώς προς το χειρότερο. Στη χώρα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που είναι απαραίτητος για να δώσει το νέο όραμα και να απευθυνθεί στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Έπειτα, η κα Πέρκα, παρατήρησε σχετικά με τα ζητήματα της Φλώρινας: «Εμείς στην περιοχή μας έχουμε το μεγάλο θέμα της πράσινης μετάβασης, το οποίο βλέπουμε ότι δεν πάει καλά. Κι αυτό το πληρώνει όλη η κοινωνία της Φλώρινας. Από τη θέρμανση μέχρι την ακρίβεια, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον αγροτικό τομέα. Άρα όλα αυτά θέλουν μία νέα πρόταση. Εμείς καταθέτουμε συνεχώς τις προτάσεις μας και καταδεικνύουμε ότι χρειάζεται μια μεγαλύτερη συνομιλία με όλες τις κοινωνικές ομάδες που έρχονται να υλοποιήσουν τη μετάβαση».

Σχετικά με τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, δήλωσε: «Εγώ εντόπισα ότι στις κυβερνητικές εξαγγελίες δεν υπήρχε πουθενά η απολιγνιτοποίηση. Αυτό είναι εντυπωσιακό. Καμία αναφορά και κανένας υποτυπώδης σχεδιασμός και το κατέδειξα αυτό στην τοποθέτησή μου. Κατά τ’ άλλα υπάρχει μία πλειοδοσία και θα δούμε πώς θα πάει. Δεν μας έπεισαν οι προγραμματικές τους δηλώσεις. Ήταν οι προεκλογικές και πολλά από αυτά υπήρχαν ως υποσχέσεις και το 2019. Στον Τομέα που παρακολουθώ και έχω ευθύνη, συνέδεσα την ομιλία του κ. Μητσοτάκη του 2019 και την τωρινή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του και βρήκα τα ίδια πράγματα. Ηλεκτροκίνηση – θα κάνουμε – δεν προχώρησε καθόλου. Εξοικονομώ – πρόγραμμα που πήγε χάλια. Τάχα θα είχαμε Χωροταξία…-ήμουν και εισηγήτρια σε αυτό το νομοσχέδιο- στα 700 τοπικά πολεοδομικά σχέδια που υποτίθεται θα προχωρούσαν, έχει συμβασιοποιηθεί μόνο 1 σε τέσσερα χρόνια!

Πραγματικά εμείς είμαστε εκεί. Δεν έχει σημασία που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πια μικρότερη κοινοβουλευτική ομάδα. Η Αντιπολίτευση που θα κάνουμε -και δεσμεύομαι και προσωπικά γι’ αυτό σε ό,τι αφορά στην περιοχή που με τίμησε για άλλη μία φορά να την εκπροσωπήσω- θα είναι τεκμηριωμένη, προγραμματική και με προτάσεις. Εκεί θα κριθεί και πόσο μπορεί η κυβέρνηση να ακούσει και να δώσει λίγη σημασία στην περιφέρεια, πόσο ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ, με τον οποίο θέλω να έχω μια αγαστή συνεργασία, αλλά και πόσο οι τοπικοί άρχοντες θα μπορέσουν να συνδράμουν σε αυτή τη προσπάθεια. Έχω πει και το είπα ξανά προεκλογικά, η περιοχή μας έχει μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Αν δεν πάρουμε τώρα αυτό που δικαιούμαστε, γιατί στηρίξαμε τόσα χρόνια τη χώρα και έχουμε πληγές που είναι ακόμα ανοιχτές, θα είναι άδικο και κρίμα. Και εγώ λέω ότι δεν θα το επιτρέψουμε».

Ακούστε εδώ το ηχητικό: https://youtu.be/fePMIoppbWM