Η Πέτη Πέρκα στην ΕΡΤ1: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες για ειρήνη και δικαιοσύνη» (video)

Με το χθεσινό βομβαρδισμό του νοσοκομείου της Γάζας, όπου πάνω από 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ, ξεκίνησε την τοποθέτησή της η Βουλευτής Φλώρινας. «Να πω κατ’ αρχάς ότι εγώ θα ήμουν πολύ επιφυλακτική σε μια επίσκεψη στο Ισραήλ, διότι είδαμε και την πολιτική της κυβέρνησης στην Ουκρανία, όπου σπεύσαμε να στείλουμε πολεμικό υλικό.

Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη, με αυτό θέλω να ξεκινήσω. Όσα γίνονται μας έχουν σοκάρει όλους, έχουν σοκάρει γενικότερα όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι επί 75 χρόνια ασκείται μια βία, μια εξόντωση στο λαό της Παλαιστίνης. Αυτό δεν μπορεί να βγει από την κουβέντα και από την εξίσωση.

Είναι γεγονός ότι ο πολύς κόσμος που δεν έχει παρακολουθήσει την Ιστορία, θεωρεί ότι όλα ξεκίνησαν πριν 10 μέρες με την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Και φυσικά η ΝΔ υπερθεματίζει για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, χωρίς να λέει κουβέντα για τον παλαιστινιακό λαό και για το ότι και η Παλαιστίνη δικαιούται κράτος.

Καταδικάζουμε βεβαίως την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, πρέπει όμως η διεθνής κοινότητα, θα έλεγα και η χώρα μας και η Ευρώπη, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ. Πρέπει να λυθεί αυτό το θέμα, δεν μπορεί να γίνονται τόσα χρόνια σφαγές, δολοφονίες και αντιδράσεις από την πλευρά του Ισραήλ. Είχαμε προχθές και το χτύπημα στις Βρυξέλλες, το οποίο είναι τρομακτικό και το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουμε πού μπορεί να φτάσει αυτό.

Όταν πλέον τα θέματα οξύνονται, δε λύνονται και δεν υπάρχει δικαιοσύνη, είναι πια απαραίτητες τολμηρές πρωτοβουλίες. Πρέπει να αναληφθούν ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, με δίκαιο τρόπο. Λυπάμαι που τόσα χρόνια η διεθνής κοινότητα το ανέχεται όλο αυτό. Θα ήθελα η χώρα μας να βγει μπροστά, ειρήνη λοιπόν και δικαιοσύνη, αλλιώς θα έχουμε χειρότερα».

Συνεχίζοντας με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το «τι έχει γίνει και υπάρχει αυτός ο εσωτερικός εκνευρισμός», η κα Πέρκα σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πολλά έχουν γίνει, αναφερθήκατε κι εσείς για παράδειγμα στην απομάκρυνση του κ. Καλπάκη. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος ορίζεται με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία δε συνεκλήθη. Το βασικό είναι λοιπόν ότι δεν λειτουργούν τα Όργανα του κόμματος για κάθε βήμα και για κάθε απόφαση.

Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, γι’ αυτό θα έπρεπε οι διαδικασίες να τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια. Διότι, για να επιτευχθεί η ενότητα και η σύνθεση, θα πρέπει να βρεθεί ο χώρος και το πλαίσιο που θα συζητηθούν όλα αυτά, αλλιώς το πράγμα χάνεται. Ελπίζω σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία, την οποία περιμένουμε με ενδιαφέρον, να τεθούν τα θέματα, να συζητηθούν και στη συνέχεια να πάμε σε ένα συνέδριο.

Εγώ είμαι απ’ την πλευρά που λέει ότι δεν μπορεί να αλλάζει η φυσιογνωμία του κόμματος, επειδή ο Πρόεδρος λέει κάτι άλλο απ’ αυτό που μέχρι στιγμής έχουμε συνομολογήσει. Πώς λύνεται αυτό; Σε ένα συνέδριο, σε μια πολύ σοβαρή συζήτηση εντός του κόμματος. Αλλιώς, η αντιπαράθεση γίνεται αναγκαστικά στο δημόσιο λόγο, κάτι που είναι λάθος – δηλαδή κι εγώ πραγματικά δε θέλω να συζητήσω δημόσια.

Σημασία έχει η πολιτική διαφωνία και κατεύθυνση, η οποία πρέπει να συζητηθεί πάρα πολύ σοβαρά. Κάποιες φορές μπορεί να μη συμφωνούμε απολύτως, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε το δικαίωμα να λέμε και την προσωπική μας άποψη, κάνοντάς το φυσικά σαφές. Σίγουρα όμως, η κεντρική γραμμή έχει προκύψει από πολλές επεξεργασίες, από προγραμματικά συνέδρια και από συνεχείς συζητήσεις στα Όργανα του κόμματος.

Το θέμα δεν είναι το ‘αριστερόμετρο’, ο καθένας μας μπορεί να λέει ότι είναι πιο αριστερός ή κάποιος άλλος ίσως να μην το θεωρεί και τίτλο τιμής. Το θέμα είναι τι λέμε, για παράδειγμα, για τη σχέση κεφαλαίου – εργασίας; Αυτό για μένα είναι βασικό. Ελπίζω γι’ αυτό και για άλλα να συνεννοηθούμε στα συλλογικά Όργανα, με καθαρό λόγο, καθαρή ‘γραμμή’, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε».

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με σύντομη αναφορά στα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τη Βουλευτή Φλώρινας να υπογραμμίζει ότι «δεν πανηγυρίζουμε, μιλάμε όμως για ‘ρωγμή’ στη ΝΔ. Δεν μπορώ να μη σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη πριν το δεύτερο γύρο ότι θα συνεργαστεί καλύτερα με έναν Περιφερειάρχη ή Δήμαρχο που έχουν το ίδιο αναπτυξιακό όραμα με εκείνον, αυτό πιστεύω ότι ‘τιμωρήθηκε’. Και φυσικά, αν δεν είχε αλλάξει τελευταία στιγμή το ποσοστό εκλογής από την πρώτη Κυριακή σε 43%, πιθανόν να είχαμε κι άλλες ανατροπές».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/O28k30lK0mo