Η Πέτη Πέρκα στον ΣΚΑΪ: «Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας αποκαλύφθηκε η κρυφή ατζέντα της ΝΔ» (video)

Η τηλεοπτική παρουσία της υποψήφιας Βουλευτή Φλώρινας ξεκίνησε με αναφορά στο στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις επερχόμενες εκλογές. «Δεδομένου ότι είμαστε ένα κόμμα που διεκδικεί την κυβέρνηση κι όχι ένα κόμμα διαμαρτυρίας, ο στόχος μας για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα, για ανατροπή των συσχετισμών. Πιστεύουμε ότι σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο έχει ανοίξει η κουβέντα σχετικά με τα Προγράμματα των κομμάτων, όχι φυσικά όσο θα θέλαμε, αυτή πάντως είναι η διαφορά με την περίοδο πριν τις εκλογές του Μαϊου.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδωσε συνέντευξη τύπου, όπου ανέδειξε την κρυφή ατζέντα της ΝΔ όπως αποκαλύπτεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε. Άκουσα με προσοχή και τον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος παραδέχθηκε κάποια πράγματα, για τα υπόλοιπα βεβαίως καλύφθηκε ως συνήθως η πραγματική κατάσταση. Όσο ωραία όμως και να τα λένε τα νούμερα και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, η πραγματικότητα που ζουν οι συμπολίτες μας είναι διαφορετική, μάλιστα το επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα τραγικά συμβάντα.

Ειδικότερα για την περιοχή μου, τη Φλώρινα, πέρα από τη γενική κατάσταση της οικονομίας, κάθε οικογένεια αντιμετωπίζει κι ένα επιπλέον πρόβλημα, λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Λόγω μιας ‘πράσινης’ μετάβασης, η οποία ουσιαστικά δεν έγινε, αυτό που έγινε είναι μόνο η καταστροφή. Μια τραγική κατάσταση, με ανεργία, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην έχουν καμία πρόσβαση σε δανεισμό, τα μαγαζιά να κλείνουν και με τους νέους να φεύγουν. Η περιοχή ερημοποιείται, όλη η Δυτική Μακεδονία υφίσταται μεγάλη μείωση του πληθυσμού.

Και για όλα αυτά, όχι μόνο δεν ακούμε τίποτα, αλλά δεν έγινε και τίποτα τα 4 τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση. Η ΝΔ μέχρι το τέλος της θητείας της υπονόμευσε τις Ενεργειακές Κοινότητες  και την αυτοπαραγωγή/αυτοκατανάλωση που θα βοηθούσαν να ελαφρυνθεί ο κόσμος. Έκανε επίσης την τραγική επιλογή να ακυρώσει το έργο της τηλεθέρμανσης, ενώ όλοι γνωρίζουμε τις μεγάλες ανάγκες της περιοχής για θέρμανση, φανταστείτε ότι εδώ ακόμα το βράδυ οι θερμοκρασίες είναι τέτοιες που χρειαζόμαστε θέρμανση. Καμιά μέριμνα λοιπόν, για τη Φλώρινα και τη Δυτική Μακεδονία, που δεν είναι το τέλος της Ελλάδας, αλλά η αρχή της».

Η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνεχίζοντας την τοποθέτησή της, αναφέρθηκε στη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, αλλά και στην ενεργειακή ακρίβεια. «Δε νομίζω ότι ο κ. Σταϊκούρας μπορεί να κοιτάξει τους συμπολίτες μας στα μάτια και να τους πει ότι οι ανισότητες έχουν μειωθεί και η φτώχεια έχει καταπολεμηθεί. Δε νομίζω επίσης ένας οποιοσδήποτε συμπολίτης μας να συμφωνεί με τα 6 δισ. ευρώ έμμεσων φόρων που επέβαλε η ΝΔ.

Μιλάμε για φόρους που πληρώνουμε όλοι από την τσέπη μας, στο σούπερ μάρκετ, στους λογαρισμούς μας, εισπράξεις που συσσωρεύονται στα δημόσια ταμεία κι έπειτα ένας μέρος αυτών δίδεται ως επιδότηση, μάλιστα με καθυστέρηση – φανταστείτε πόσο ‘πονάει’ αυτό τις επιχειρήσεις. Δεν είμαστε λοιπόν ‘μια χαρά’, διότι η ΝΔ ως κυβέρνηση δεν παρενέβη ποτέ στην πηγή, εκεί που σωρεύονται τα κέρδη.

Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή ακρίβεια, να υπενθυμίσω ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη. Στον τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίσαμε τα υπερκέρδη σε 2.2 δισ. ευρώ για το διάστημα Ιούλιος 2021 – Ιούνιος 2022, ενώ και η ΡΑΕ, όταν ξεκίνησε το target model το 2021 είχε προϋπολογίσει 67 εκ. ευρώ, τα οποία έπρεπε να επιστραφούν.

Τελικά, με διάφορες μεθοδεύσεις, τα 2.2 δισ. μειώθηκαν σε 416 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα το δημόσιο να εισπράξει μόνο 350 εκ. Και όταν ζητήσαμε το σχετικό πόρισμα, η ΝΔ επικαλέστηκε το ‘εμπορικό απόρρητο’. Κατά τα άλλα, από την προμήθεια του ρεύματος και τη διύλιση δεν έχει εισπραχθεί τίποτα, όπως επίσης και από το φυσικό αέριο, δηλαδή από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία είναι και δημόσια εταιρία και είχε δεκαπλασιασμό των κερδών της σε ένα χρόνο.

Αυτό που έκανε λοιπόν η ΝΔ ως κυβέρνηση είναι να μαζεύει τα ουρανοκατέβατα υπερκέρδη των ΑΠΕ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, να τα παίρνει δηλαδή από τους καταναλωτές μέσω των λογαρισμών ρεύματος, να επιστρέφει αργότερα μέρος τους ως επιδότηση, επιδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την αισχροκέρδεια. Για να μην επεκταθώ στις τράπεζες, στην κατάρρευση του ΕΣΥ, των υποδομών, στο δυστύχημα των Τεμπών και στα υπόλοιπα θέματα που μπορεί να έχουν φύγει από το δημόσιο διάλογο, αλλά δεν ξεχνιούνται».

Ολοκληρώνοντας, η κα Πέρκα σημείωσε ότι «εμείς δίνουμε τον αγώνα μας, προσπαθούμε να μιλήσουμε στον κόσμο, ακούμε τον κόσμο και πιστεύω ότι σ΄ αυτές τις εκλογές θα έχουμε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα, γιατί ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. Όσο για τη «μαυρίλα» της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου, την οποία μας χρεώνουν, θέλω να πω ότι δεν ήμασταν εμείς που τη φέραμε. Δε μας δόθηκε τότε η ευκαιρία να μιλήσουμε για τα θετικά του Προγράμματός μας, ελπίζω αυτό να έχει αρχίσει να γίνεται τώρα».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/KVOPniCz2YY