Η Πέτη Πέρκα στο ΟΝΕ: «Δεν εξηγήσαμε επαρκώς το όραμά μας για την Ελλάδα του 2027» (video)

Η συζήτηση ξεκίνησε με αναφορά στις θέσεις των κομμάτων στη Βουλή, με τη Βουλευτή Φλώρινας να σημειώνει: «Το ζήτημα της χωροταξίας είναι πολιτικό, ήδη από τη Γαλλική Επανάσταση ο προσδιορισμός ‘Αριστερά’ και ‘Δεξιά’ ορίστηκαν από τις αντίστοιχες θέσεις στο Κοινοβούλιο.

Πρώτη φορά όμως είδαμε στην ελληνική Βουλή τη ΝΔ ‘απλωμένη’ παντού και τον ΣΥΡΙΖΑ διασπασμένο, με ενδιάμεσα όλα τα μικρά κόμματα και μάλιστα κόμματα, για τα οποία το πολιτικό στίγμα έχει δοθεί. Παράδειγμα οι Σπαρτιάτες είναι ένα ακροδεξιό κόμμα, άρα και η θέση του είναι στις θέσεις άκρα δεξιά. θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει μια τάξη, σύμφωνα με αυτά που μέχρι τώρα γίνονται. Θέλουμε οπωσδήποτε να αλλάξει η χωροταξία και γι’ αυτό κάναμε διάβημα στον κ. Τασούλα.

Σε σχέση με τα παραπάνω, συμφωνώ ότι η πολυφωνία είναι καλό πράγμα, είναι δημοκρατία. Υπάρχουν όμως κάποιες ‘φωνές’ που δε συνάδουν με τη δημοκρατία και δυστυχώς ένα κομμάτι του ελληνικού λαού επέλεξε να βρίσκονται στο Κοινοβούλιο. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, πρέπει όλα τα κόμματα να συνεννοηθούμε, αρχής γενομένης από την εκλογή του Προεδρείου. Σε κάθε περίπτωση, μας ανησυχεί η ύπαρξη αυτών των κομμάτων, πέρα από τους Σπαρτιάτες, εγώ θα έλεγα και για τη ΝΙΚΗ, που φέρει έναν ομοφοβικό λόγο και έναν μισογυνισμό. Αντί η κοινωνία και ο πολιτικός πολιτισμός να πηγαίνουν μπροστά, να εκσυγχρονιζόμαστε και να ερχόμαστε πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, πάλι γίνεται μια οπισθοδρόμηση».

Για το θέμα της υγείας που αναπτύχθηκε στη συνέχεια, η κα Πέρκα υπογράμμισε ότι σε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, η υγεία ήταν, όχι δεύτερη ή τρίτη προτεραιότητα, αλλά τελευταία. «Ακούμε ωραία λόγια από την κυβέρνηση, δεν μπορώ όμως να μη σχολιάσω ότι περάσαμε μια πανδημία, όπου είχαμε τους περισσότερους νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων και η ΝΔ χαρακτήριζε τις ΜΕΘ «πεταμένα λεφτά» και το ΕΣΥ «σύστημα πολυτελείας», ενώ μέχρι να ξεσπάσει η πανδημία δεν είχε γίνει ούτε μία καινούρια ΜΕΘ και φυσικά ούτε προσλήψεις.

Παράλληλα είχαμε τα πρόσφατα περιστατικά με ανθρώπους να πεθαίνουν σε καρότσες, λόγω έλλειψης ασθενοφόρων, αλλά και τον πολύ σημαντικό – κι εδώ είναι το πολιτικό κριτήριο – νόμο για την υγεία, ο οποίος κατάργησε την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στα νοσοκομεία. Το δημόσιο σύστημα υγείας βάλλεται, το ίδιο και η πρόσβαση για όλους τους πολίτες κι όμως κάθε φορά που ξεκινάμε μια κριτική στη ΝΔ, η απάντηση είναι ότι «μας ψήφισε ο λαός».

Αν θέλεις να ενισχύσεις το δημόσιο σύστημα υγείας, ενισχύεις τις υποδομές, κυρίως όμως μεριμνείς για το προσωπικό. Δεν έχουμε τέτοια δείγματα από τη ΝΔ, όπου, όπως φαίνεται και από ό,τι κατέθεσε στο Σύμφωνο Σταθερότητας, η πρόβλεψη είναι μία πρόσληψη για κάθε μία συνταξιοδότηση και μάλιστα χωρίς πρόθεση μονιμοποίησης. Ενώ στο ερώτημα πώς θα γίνουν οι προσλήψεις αυτές, η απάντηση είναι ουσιαστικά ότι θα λείψουν από άλλους τομείς του δημοσίου. Θέλω να πω ότι η ΝΔ έχει δώσει πολλά δείγματα πως δεν είναι στη λογική της να φτιάξει ένα δυνατό δημόσιο σύστημα υγείας, με έναν ιδιωτικό τομέα να συνεπικουρεί.

Να αναφέρω και ένα σχετικό παράδειγμα από την περιοχή μου, τη Φλώρινα. Πριν 1-2 χρόνια, ο δήμαρχος Κοζάνης, ως ‘λαγός’, είχε πει ότι όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά – θα γίνουν Κέντρα Υγείας και θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο νοσοκομείο στην Κοζάνη. Αυτό ήταν ένα καταστροφικό σχέδιο για τις συγκεκριμένες περιοχές, με τις γεωμορφολογικές και κλιματικές τους συνθήκες. Φυσικά αντιδράσαμε αμέσως.

Η υγεία όμως είναι ένας μόνο από τους τομείς όπου γίνεται προσπάθεια από πλευράς ΝΔ για συρρίκνωση του δημοσίου και απόσυρση του κράτους. Τι να πρωτοαναφέρω, πυροσβέστες, μηχανικούς, να πω για το πρόσφατο περιστατικό με το σερβιτόρο στη Ρόδο. Έχω διατελέσει Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας και αναρωτιέμαι, έχει άραγε επαρκές προσωπικό η Κτηματική Υπηρεσία για να ελέγξει αν τέτοιες εξέδρες είναι νόμιμες; Όχι και αυτό είναι το πρόβλημα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί φεύγουν από την αρμοδιότητα των Υπουργείων και πηγαίνουν σε ιδιώτες, έχουμε το φαινόμενο της ‘περιστρεφόμενης πόρτας’. Εμείς δε λέμε ότι το δημόσιο πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο, να είναι όσο χρειάζεται, αλλά με ειδικούς, με στοχευμένες προσλήψεις λοιπόν, για να δουλεύει».

Η κουβέντα συνεχίστηκε σε έντονους τόνους μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων, για τη χρεοκοπία της χώρας, τις ευθύνες, αλλά και την πολιτική τους για διάφουρους τομείς της οικονομίας, με τη Βουλευτή Φλώρινας να τονίζει χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε την πρόσφατη Ιστορία της χώρας και με αναθεωρητισμό να μιλάμε λες και αυτή ξεκίνησε το 2015. Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφεραν τη χώρα στην κατάρρευση, έφεραν τους θεσμούς, για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχε καμία ευθύνη για όλα αυτά και να βρει, όχι μόνο άδεια ταμεία, αλλά και 25% του ΑΕΠ κατεστραμμένο.

Τελικά, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και αφήσαμε 37 δισ. αποθεματικό. Προφανώς λόγω των θεσμών δεν μπορέσαμε να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμά μας, πετύχαμε όμως κάποια πράγματα, όπως το να έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ 2.5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι, να ανασχέσουμε την ανθρωπιστική κρίση κτλ. Όμως σήμερα ακούω ψέματα ότι εμείς δήθεν καταστρέψαμε τη χώρα – όταν το δημόσιο χρέος δεν ανέβηκε καθόλου επί ΣΥΡΙΖΑ – ή να αναφέρεται ότι επί ΠΑΣΟΚ η χώρα ευημερούσε, χωρίς να λέγεται ότι η ευημερία αυτή υποθήκευσε το μέλλον των επόμενων γενεών.

Μάλιστα, άκουσα και ψέματα για την απολιγνιτοποίηση, ένα θέμα που γνωρίζω πολύ καλά κι έχω παλέψει όσο τίποτα τα τελευταία χρόνια. Είναι γνωστό το σχέδιο της ΝΔ, να δώσει χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία σε 2-3 μεγάλους επενδυτές, οι οποίοι θα αναλάβουν τη μετάβαση, με την κοινωνία απέξω και χωρίς κανένα όφελος για τις περιοχές που στήριξαν το μεγαλύτερο εκβιομηχανιστικό εγχείρημα της χώρας. Άκουσα όμως και τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος προφανώς δε γνωρίζει το Πρόγραμμά μας και τελικά καταλαβαίνω ότι σε σχέση με την απολιγνιτοποίηση, η ΝΔ προβλέπει να είναι βίαιη, ο ΣΥΡΙΖΑ ομαλή και δίκαιη, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέση.

Είναι πολλά τα θέματα, άλλο παράδειγμα, η βία κατά των γυναικών, με το ‘κύμα’ των γυναικοκτονιών τα τελευταία χρόνια. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ελάχιστες γυναίκες, αλλά και στην τωρινή, 4/5 Βουλευτές είναι άνδρες, με τη ΝΔ να επιχαίρει γι’ αυτό.

Θέλω να πω ότι τα πράγματα είναι σοβαρά και κρίσιμα και δυστυχώς, ενώ στη Βουλή αναδεικνύονται τα επίμαχα θέματα, αυτά δε φτάνουν τελικά στον κόσμο, διότι η κοινωνία – και δεν μπορούμε να την κατηγορήσουμε γι’ αυτό – δεν παρακολουθεί το κανάλι της Βουλής, αλλά αποσπασματικές συζητήσεις, στις οποίες πραγματικά δεν ολοκληρώνεται κανένα θέμα, γίνεται μόνο ένας σχολιασμός.

Βεβαίως έχουμε κι εμείς ευθύνη, αφού δεν εξηγήσαμε στον κόσμο τα επίδικα αυτά και το πώς οραματιζόμαστε την Ελλάδα με μια κυβέρνηση της Αριστεράς του 2027. Είναι σαφές ότι βγαίνουμε από μια κρίση κι ένα σοκαριστικό αποτέλεσμα και προφανώς κάτι δεν κάναμε καλά σε σχέση με την επικοινωνία μας με την κοινωνία. Θεωρώ ότι στην προεκλογική περίοδο ‘παίξαμε άμυνα’, απαντούσαμε δηλαδή σε ερωτήματα που δεν έπρεπε να γίνουν, ενώ κάναμε, ως οφείλαμε, και μια κριτική στη διακυβέρνηση της ΝΔ και μετά χανόταν η κουβέντα. Δεν προλάβαμε να αναλύσουμε και να αναδείξουμε το θέμα της οικονομίας, αλλά κυρίως το καινούριο παραγωγικό μοντέλο που προτείνουμε, το οποίο λαμβάνει υπόψη την πράσινη μετάβαση και την κλιματική κρίση».

Ολοκληρώνοντας, σε σχέση με τη διαδικασία ανάδειξης νέου Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κα Πέρκα ανάφερε ότι «θέλουμε να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αλλά και με μια πολιτική, χωρίς να αδικηθεί η διαδικασία. Έχουμε Πρόγραμμα, υπάρχει δηλαδή η ρότα, το θέμα είναι πώς απευθυνόμαστε στην κοινωνία, ποια θα είναι τα επίδικα και ποιος θα τα εκφράσει καλύτερα απ’ όλους. Αυτό θα κριθεί σύντομα».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/IlQ1q-3rmbI