Η Πέτη Πέρκα στο Ράδιο Λέχοβο: «Τη ‘σταθερότητα’ της καταστροφής και υποβάθμισης της πλειοψηφίας του λαού που ευαγγελίζεται η ΝΔ, εμείς δεν την δεχόμαστε» (ηχητικό)

Για την εντυπωσιακή πολιτική συγκέντρωση στη Φλώρινα

«Ήταν πραγματικά συγκινητικό και ελπιδοφόρο. Όλος αυτός ο κόσμος ήρθε με πολύ ενδιαφέρον να ακούσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την κριτική που κάνουμε στην κυβέρνηση, αλλά και να στηρίξει την υποψηφιότητά μου και να ακούσει τον απολογισμό του κοινοβουλευτικού μου έργου.

Θεωρώ ότι τα 4 τελευταία χρόνια έκανα ό,τι ήταν δυνατόν για να ακουστεί δυνατά η ‘φωνή’ της Φλώρινας. Ασχολήθηκα με οποιοδήποτε αίτημα, μικρό ή μεγάλο, ανέλυσα, τεκμηρίωσα, διάβασα, επικοινώνησα στα ΜΜΕ, ‘χτύπησα το χέρι μου’ στη Βουλή και ήθελα να ενημερώσω τον κόσμο για όλα αυτά. Έτσι λειτουργούμε στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνουμε αυτοκριτική και δίνουμε λογαριασμό στους πολίτες, άλλωστε είμαστε το μόνο κόμμα που έκανε απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας, νομίζω ότι αυτό είναι στοιχείο της δημοκρατίας.

Να τονίσω επίσης πως ό,τι έχω πει στο δημόσιο λόγο ή γραπτώς, αποτελεί πολιτική δέσμευση για την επόμενη μέρα, αν οι πολίτες μας δώσουν την εντολή διακυβέρνησης της χώρας».

 

Για τα συμπεράσματα από τις προσωπικές επαφές με τον κόσμο

«Κατ’ αρχήν, ενώ υπάρχει οργή και απόγνωση για τα πολλά προβλήματα της περιοχής μας, αυτό που αποκόμισα είναι μια ελπίδα στα μάτια των συμπολιτών μου και σε ό,τι με αφορά, είδα και μια εμπιστοσύνη. Συγχρόνως, συγκεντρώνω γνωστά προβλήματα που δεν μπορέσαμε να λύσουμε από τη θέση της αντιπολίτευσης, αλλά και καινούρια ζητήματα.

Αυτό που με στενοχωρεί ιδιαιτέρως είναι η ερημοποίηση που συνάντησα στα χωριά. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση βλέπω όλο και λιγότερο κόσμο, κυρίως λιγότερους νέους. Αυτό πρέπει να το αναστρέψουμε, με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ώστε να μπορεί η οικονομία της περιοχής να ‘σηκώσει’ τους νέους ανθρώπους».

 

Για την απολιγνιτοποίηση

«Η απολιγνιτοποίηση δεν είναι απλώς μια ενεργειακή μετάβαση, αλλάζει το παραγωγικό προφίλ μιας περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται χρόνο – πολύ περισσότερο από μια βίαιη εξαγγελία – και πολύ περισσότερους πόρους.

Κυρίως όμως χρειάζεται μια στρατηγική στόχευση στις μικρές επιχειρήσεις και στον πρωτογενή τομέα. Σε ό,τι αφορά τα λιγνιτικά εδάφη, όπου τελικά η ΔΕΗ κράτησε το 60%, αντί για το 1/3 που είχε πει η κυβέρνηση στην αρχή, πρέπει να αποδοθούν, να αποκατασταθούν. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αγοράσει εξοπλισμό και σήμερα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Το κράτος πρέπει να αναλαμβάνει ένα μέρος του ρίσκου, να εγγυάται τη μετάβαση και να στηρίζει τους καινούριους ανέργους.

Εμείς στοχεύουμε να αλλάξουμε το ποσοστό των εδαφών που κράτησε η ΔΕΗ, αφού πρώτα θα την έχουμε αποκρατικοποιήσει, ενώ προγραμματίζουμε και ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στις λιγνιτικές περιοχές. Συνηθίζω να λέω ότι ‘δώσαμε φως’ σε όλη τη χώρα, τα νησιά έχουν τουρισμό, γιατί εδώ τα χωριά μας ‘εσβησαν’».

 

Για τα έργα υποδομής της Δυτικής Μακεδονίας και το σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για το ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις ενός νομού που έχει δύο πύλες εξόδου και πάει να κάνει και 3η – αναφέρομαι στη διάβαση του Λαιμού που κι αυτή καθυστερεί. Δεν έχουμε επίσης σιδηροδρομική σύνδεση με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, έργα που είχαν προχωρήσει πολύ επί ΣΥΡΙΖΑ, είχα και προσωπική εμπλοκή ως Γενική Γραμματέας Μεταφορών και έχουν ‘κολλήσει’ επί ΝΔ, ενώ μεγάλη είναι και η ευθύνη της Περιφέρειας.

Κάποιος πρέπει να απολογηθεί για όλα αυτά, δε γίνεται να ‘σβήσουμε’ την περιοχή από το συγκοινωνιακό χάρτη της χώρας. Γιατί, πέρα από τις επιβατικές μεταφορές, το πιο αναπτυξιακό κομμάτι είναι οι εμπορευματικές μεταφορές, μέσω των οποίων θα μπορούσε να δικαιολογηθεί και η δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στην περιοχή μας. Είχα κάνει προεργασία κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Μεταφορών, ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να ξανασχοληθώ με το θέμα.

Πολύ σημαντικό έργο επίσης είναι και εκείνο της τηλεθέρμανσης, το οποίο αποτελεί και προσωπικό μου στόχο, όπως και ένα ‘γενναίο’ Εξοικονομώ στο νομό, ειδικά για τις λιγνιτικές περιοχές. Και βεβαίως οι ΑΠΕ, στο Πρόγραμμά μας έχουμε φωτοβολταϊκά στέγης και Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚΟΙΝ) με όφελος από αυτοπαραγωγή/αυτοκατανάλωση. Γενικότερα μιλάμε για έναν πιο δημοκρατικό ενεργειακό σχεδιασμό, με 50% των νέων αδειών να προέρχεται από μικρά έργα ΑΠΕ και ΕΚΟΙΝ.

Σε ό,τι αφορά στην Παιδεία, θα καταργήσουμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), ενώ θα επαναφέρουμε τις σχολές που είχαμε συστήσει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και κατάργησε η κα Κεραμέως, όπως το β’ Τμήμα της Γεωπονικής, που έχει άμεση σχέση με την απολιγνιτοποίηση, τη σχολή κινηματογράφου, όπου θα έπρεπε να υπάρχει προς τιμήν του Θόδωρου Αγγελόπουλου και τα διετή προγράμματα αργυροχρυσοχοϊας και οινοποιίας.

Έχουμε ολόκληρο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής μας, η οποία έχει ιδιαίτερη φυσική, πολιτιστική ιστορική και οικιστική φυσιογνωμία».

 

Για το προεκλογικό σκηνικό

«Η κουβέντα στο δημόσιο λόγο προεκλογικά θα έπρεπε να αφορά τα σοβαρά θέματα, τα δίδυμα ελλείμματα της οικονομίας, τα επενδυτικά ρεκόρ που στην πραγματικότητα είναι επενδύσεις χαρτοφυλακίου, το brain drain που δεν έχει ανασχεθεί κτλ. Η κυβέρνηση όμως στρέφει το ενδιαφέρον σε θέματα ήσσονος σημασίας, για να μην ανοίξει αυτός ο διάλογος.

Μάλιστα υποστηρίζει ότι με την κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δε θα υπάρχει σταθερότητα. Αν η σταθερότητα που ευαγγελίζεται όμως η ΝΔ, είναι στην καταστροφή και την υποβάθμιση της ζωής της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, τι σταθερότητα είναι αυτή; Η σταθερότητα και η κανονικότητα έχουν να κάνουν με το μέσο Έλληνα πολίτη, πώς επιβιώνει και αν έχει ελπίδα για το αύριο, την κανονικότητα της απελπισίας και της απόγνωσης δεν τη δεχόμαστε.

Ζούμε μια τραγική πραγματικότητα, πέρα από τα θέματα της οικονομίας, υπάρχει και μια μεγάλη υποχώρηση του κράτους δικαίου – η Επιτροπή PEGA έβγαλε ένα πόρισμα – κόλαφο. Η χώρα μας δυστυχώς με τις υποκλοπές, με την εξαγωγή του παράνομου λογισμικού Predator – μέχρι και πράκτορες εκπαιδεύαμε, είναι σαν να βγαίνει εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Εμείς όμως θέλουμε να ξαναγίνει η Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα, που πρεσβεύει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό και προτείνουμε κυβέρνηση συνεργασίας, όπως έχουν 22 από τις 27 χώρες της Ευρώπης. Αυτό είναι το μέλλον, ενώ η ΝΔ πρεσβεύει το παλιό μοντέλο των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, το οποίο να μην ξεχνάμε ότι ‘έριξε στα βράχια’ τη χώρα και την πτώχευσε».

 

Για το αν ο κόσμος μπορεί να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Απάντηση σ’ αυτό έχει δώσει η πρόσφατη ιστορία της χώρας. Αυτοδύναμες κυβερνήσεις κατέστρεψαν τη χώρα, δημιουργώντας ένα τεράστιο δημόσιο χρέος. Κι έρχεται ένα κόμμα που δεν είχε ξανακυβερνήσει και κατάφερε να αναχαιτίσει την ανθρωπιστική κρίση, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, να αφήσει 37 δισ. ευρώ στα Ταμεία και να ρυθμίσει το χρέος μέχρι το 2030 – ο κ. Μητσοτάκης βρήκε μια χώρα ‘στρωμένη’. Συγχρόνως, καταργήσαμε τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό, κάναμε όσες αυξήσεις μπορούσαμε με το τότε δημοσιονομικό περιθώριο και αν ο λαός μας είχε δώσει την ευκαιρία να συνεχίσουμε το 2019, θα έβλεπε μια τελείως διαφορετική πολιτική.

Καταλαβαίνω φυσικά την κούραση ενός λαού από τα διαδοχικά μνημόνια, παρ’ όλα αυτά ένα μεγάλο ποσοστό μας εμπιστεύτηκε. Σχετικά όμως με τις εκλογές του 2019, θέλω να τονίσω την προπαγάνδα των κεντρικών ΜΜΕ, τα οποία έχουν τη δύναμη να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη. Θυμάστε το σύνθημα της ΝΔ το 2019 για ‘τάξη και ασφάλεια’; 4 χρόνια μετά, το έγκλημα έχει αναβαθμιστεί, υπάρχει και μέσα στην αστυνομία, η γνωστή Greek Mafia. Θυμάστε τις περικεφαλαίες και πρωτοκλασάτους σήμερα Υπουργούς της ΝΔ να πρωτοστατούν στα συλλαλητήρια ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών; Αμέσως μόλις ανέλαβαν την κυβέρνηση, σταμάτησαν οι αντιδράσεις, γιατί προφανώς καταλαβαίνουν το όφελος της χώρας από αυτή τη μεγαλειώδη συμφωνία. Αυτά είναι δύο μόνο παραδείγματα που αναδεικνύουν ότι το 2019 δεν υπήρχε ούτε ένα μέσο για να αναδείξει το θετικό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε μόνο κριτική.

Αν σήμερα υπήρχε ένα μέσο που λειτουργεί αντικειμενικά, οι πολίτες θα ενημερωνόντουσαν για το πόσες φορές ο κ. Μητσοτάκης έχει πιαστεί ψευδόμενος στη Βουλή. Για να μην επεκταθώ στα 10 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις της ΝΔ λόγω πανδημίας, ακόμα και η υγειονική αυτή κρίση ήταν ευκαιρία για να πλουτίσουν κάποιοι. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα. Ο κόσμος λοιπόν πρέπει να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, να μας ελέγχει και να μας πιέζει».

 

 

Ακούστε εδώ το ηχητικό: https://youtu.be/GR2xoSdtvRY