Η Πέτη Πέρκα στο MEGA: «Την επόμενη μέρα των εκλογών, όλα τα κόμματα θα αναλάβουν την ευθύνη των επιλογών τους» (video)

Η συζήτηση ξεκίνησε με αναφορά στο κυβερνητικό Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την υποψήφια Βουλευτή της ΝΔ, κυρία Ι. Γκελεστάθη, να προχωρά σε ανακρίβειες σχετικά με την κοστολόγησή του και την κα Πέρκα να σχολιάζει δηκτικά: «Αυτή η προσπάθεια της ΝΔ μου προκαλεί και λίγο γέλιο, ξεκίνησαν με 24 δισ. ευρώ, μετά είπαν 60, έπειτα 85, τι να πω, πείτε ότι είναι και 200 δισεκατομμύρια, τζάμπα είναι, δεν αποδεικνύεται.

Ας μιλήσουμε όμως για την ουσία, που είναι η ανάγκη για αλλαγή πολιτικής. Κατά την τετραετία της διακυβέρνησης ΝΔ, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 44 δισ. ευρώ, άλλα 40 δισ. είναι η αύξηση του ιδιωτικού χρέους, το ισοζύγιο πληρωμών έχει εκτιναχθεί, πρώτη φορά το έλλειμμα είναι τόσο μεγάλο – 10 φορές πάνω από όσο ήταν. Επίσης είχαμε 10 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις και μεγάλη αισχροκέρδεια, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, όπου η χώρα μας έχει θλιβερές πρωτιές στην Ευρώπη, όσον αφορά στην ακρίβεια του ρεύματος. Ειδικά για το διάστημα Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, είχαμε υπολογίσει στον Τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ 2.2 δισ. ευρώ υπερκέρδη των καθετοποιημένων παραγωγών.

Η κυβέρνηση δεν μας εξήγησε ποτέ πώς αυτά τα 2.2 δισ. έγιναν 416 εκατομμύρια, ζητήσαμε το πόρισμα της ΡΑΕ, το οποίο δε μας δόθηκε, με τη ΝΔ να επικαλείται «εμπορικό απόρρητο». Απόρρητο δηλαδή για τον υπολογισμό των υπερκερδών στο ρεύμα, όπως και απόρρητο στις υποκλοπές, απόρρητο παντού. Αισχροκέρδεια έχουμε και στα καύσιμα, όπου τα διυλιστήρια, μαζί με τους καθετοποιημένους παρόχους έχουν συνολικά πάνω από 7 δισ. ευρώ υπερκέρδη, από τα οποία δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ. Παράλληλα, 15 εισηγμένες εταιρίες στο χρηματιστήριο έχουν από 1 δισ. ευρώ υπερκέρδος η κάθε μία, ενώ υπέρογκα υπερκέρδη παρουσιάζουν και οι τράπεζες.

Αυτές τις μέρες της προεκλογικής περιόδου, μιλάω καθημερινά με τους συμπολίτες μας και η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση είναι δραματική για τα μεσαία νοικοκυριά και για τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου. Την ίδια στιγμή γίνεται μια μεγάλη αναδιανομή του πλούτου, όπου οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, η μεσαία τάξη φτωχοποιείται και βεβαίως οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Να σημειώσω ότι έχουμε 4.5 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα μόνο από το ΦΠΑ, όπου όλοι ξέρουμε ότι οι έμμεσοι φόροι πλήττουν κυρίως τα ευάλωτα και τα μεσαία στρώματα.

Δε χρειάζεται να πάτε καν σε μία λαϊκή γειτονιά, κάνοντας απλά μια βόλτα σε μια μεσαία γειτονιά, θα καταλάβετε πώς έχει η κατάσταση. Εγώ εκπροσωπώ τη Φλώρινα, έναν νομό λιγνιτικό και αγροτικό, όπου οι αγρότες ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές, οι κτηνοτρόφοι σφάζουν τα κοπάδια τους λόγω της ενεργειακής ακρίβειας και γενικά ο κόσμος δεν μπορεί να βγάλει το μήνα, αφού δαπανά το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του για τη θέρμανση, ως αποτέλεσμα των τραγικών επιλογών της ΝΔ και στον τομέα της ενέργειας. Στο δρόμο συναντώ κόσμο απελπισμένο και θυμωμένο, αν καταφέρουν να πάνε ένα Σαββατοκύριακο διακοπές, είναι μεγάλη επιτυχία».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το πώς θα προκύψει μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεδομένου ότι ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 έχουν αρνηθεί συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, η υποψήφια Βουλευτής Φλώρινας υπογράμμισε τα εξής: «Κατ’ αρχήν να πω ότι είμαστε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, όπως κάνουν τα περισσότερα κράτη στην Ευρώπη και όπως είναι και το πιο σωστό – να υπενθυμίσω ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις πτώχευσαν τη χώρα και ‘την έριξαν στα βράχια’.

Από κει και πέρα, παρουσιάσαμε το Πρόγραμμά μας και ζητάμε από όλα τα κόμματα της προοδευτικής παράταξης να προσέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να κάνουμε μια προγραμματική συμφωνία. Άλλωστε, έχουν προηγηθεί τέσσερα χρόνια κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όπου σε πάρα πολλά από τα απαράδεκτα νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχουμε συμφωνήσει με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜΕΡΑ25 και το ΚΚΕ τουλάχιστον στις βασικές αρχές.

Είναι γεγονός ότι έχουμε λάβει αρνήσεις για την ώρα, παρ’ όλα αυτά αλλιώς γίνεται η συζήτηση πριν τις εκλογές και αλλιώς την επόμενη μέρα, που θα έχει μιλήσει και ο λαός. Τότε είναι που όλα τα κόμματα θα πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη των επιλογών τους. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι η δήλωση που έκανε ο κ. Κουτσούμπας, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, ήταν απαράδεκτη, μάλιστα περισσότερο με στενοχώρησε, παρά με θύμωσε.

Κι επειδή ακούω συχνά για το 3ο «αχρείαστο» μνημόνιο, λες και τα υπόλοιπα χρειαζόντουσαν, είναι σαν να λέμε ότι ήταν φυσική καταστροφή η χώρα να μπει στα μνημόνια, να χάσει το 25% του ΑΕΠ της και να έχουμε ανθρωπιστική κρίση. Η ιστορία δεν ξεκίνησε το 2015, ας μην απευθυνόμαστε λοιπόν στον ελληνικό λαό σαν να έχει ξεχάσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία ευθύνη για τα μνημόνια, ήρθε στην κυβέρνηση και βρήκε μια χώρα πτωχευμένη, με 25% του ΑΕΠ της κατεστραμμένο και με ανθρωπιστική κρίση. Κατάφερε να τη βγάλει από τα μνημόνια, χωρίς να καταγραφεί καμία αύξηση στο δημόσιο χρέος, ενώ τώρα έχουμε 44 δισ. επιπλέον δημόσιο χρέος, αυτά είναι τα νούμερα».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/2s7XcB-Da88