Η πόλη σε κατάσταση πολιορκίας… Η ελπίδα της συγκεντρωμένη στην Κεντρική Πλατεία!

Την Κυριακή 18/12 και για πολλές ώρες η πόλη μας βρέθηκε σε κατάσταση πολιορκίας. Με ευθύνη της Κυβέρνησης, των κρατικών αρχών και της τοπικής αυτοδιοίκησης η πόλη δόθηκε βορά σε ναζιστικά αποβράσματα. Οι αστειότητες των αρχών, όσο και των «ανώνυμων σχολιαστών» για πατριώτες που διαδηλώνουν για τη μακεδονική γλώσσα πήγαν περίπατο. Μπλούζες, σημαίες και υλικά της ναζιστικής/εγκληματικής οργάνωσης βρώμισαν το Δημόσιο χώρο. Οι εικόνες από την κινητοποίηση των ναζιστικών ταγμάτων θα λερώνουν για καιρό την εικόνα της πόλης. Ναζιστικοί χαιρετισμοί, εμετικά συνθήματα,  αλήτικες πρακτικές και συμπεριφορές υποκόσμου καταγράφηκαν χωρίς καμία αιδώ.

Μπροστά στα μάτια μας υλοποιήθηκε ένα καλοσχεδιασμένο πλάνο κυριαρχίας των ναζιστών στην πόλη. Η ερώτηση μοιάζει απλή, γιατί δεν τους σταμάτησε κανείς; Η πολιτική μας εκτίμηση είναι πως η ναζιστική φιέστα οργανώθηκε σε συνεννόηση με το Κράτος! Οι εγκληματίες σε συνεννόηση με τους γνωστούς διαύλους των «βαθιών κατασταλτικών μηχανισμών» θέλησαν να δοθεί ένα μήνυμα στην ευρύτερη περιοχή, πως όσα υποστηρίζει η Ελληνική Δημοκρατία σε διεθνή φόρα και οργανισμούς, περί τήρησης συμβάσεων και συμφωνιών ΔΕΝ αφορούν το επίπεδο της Δημοκρατίας και τη καθημερινής ζωής των απλών ανθρώπων. Ανεξάρτητα από το τι υποστηρίζει το ελληνικό κράτος, στη Φλώρινα δεν έχει αλλάξει τίποτα, και η Χρυσή Αυγή ήρθε για το διαλαλήσει προς πάσα κατεύθυνση…

Απέναντι στον εγκληματικό εσμό όρθωσαν με αυταπάρνηση το ανάστημά τους οι φοιτητικοί σύλλογοι, το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων, η αντιρατσιστική πρωτοβουλία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και απλοί δημοκρατικοί πολίτες και νεολαία. Η συγκέντρωσή μας με τα συγκεκριμένα πολιτικά και κινηματικά χαρακτηριστικά αποτελεί τη μοναδική πηγή ελπίδας για την πόλη. Δεν κράτησε απλά την πλατεία «καθαρή», αλλά και κάτι από την αξιοπρέπειά μας. Απέναντι σε μαυροφορεμένα καθάρματα, απλά παιδιά και κανονικοί άνθρωποι με καθαρό πρόσωπο και χέρια δήλωσαν πως στην πόλη μας δεν θέλουμε φασίστες.

Οι ευθύνες που βαραίνουν τις κρατικές αρχές, την κυβέρνηση, το δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο θα πρέπει να πληρωθούν άμεσα. Η εκκωφαντική σιωπή και ανοχή αποτελεί συνενοχή σε όσα έγιναν, ενώ και οι απλές ανακοινώσεις καταδίκης -ενώ υπήρξαν θετικές- αποδείχτηκαν ελλειμματικές.

Μόνο θλίψη προκαλεί ο αυτόκεντρος τρόπος με τον οποίο «κάλυψε» την κινητοποίηση το ΚΚΕ με την ανακοίνωσή του στα τοπικά ΜΜΕ, καθώς εξαφάνισε την πλειοψηφία της διαδήλωσης, παρά την κοινή μάχη που δώσαμε. Η αυτοαναγόρευση σε ιδιοκτήτη των αγώνων οδηγεί σε πολιτικά και πρακτικά αδιέξοδα, αντίστοιχα της ιστορίας του…

Η επόμενη μέρα βρίσκει την πόλη με τα ίδια βαριά προβλήματα και τις ίδιες ανάγκες. Ο αγώνας για τα ζωτικά συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, πλάι στην πάλη για την Ειρήνη, ενάντια στις κάθε μορφής καταπιέσεις, τις μισαλλόδοξες πρακτικές είναι ο μοναδικός δρόμος που έχουμε να βαδίσουμε.

 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Τ.Ε. Φλώρινας