Κατάθεση ερώτησης Π. Πέρκα: Μοναδική στρατηγική της κυβέρνησης ΝΔ η διαρκής επιβάρυνση των καταναλωτών ρεύματος

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για το ζήτημα των αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος που δεν έχουν τέλος τα τεσσεράμισι χρόνια που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε το σύνολο των βουλευτών της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της Γραμματέως της ΚΟ και βουλευτή Φλώρινας, Πέτης Πέρκα.

Σημειώνουν ότι η νέα “κανονικότητα” εδώ και τεσσεράμισι χρόνια είναι τα ακριβά τιμολόγια με την πρώην κατά πλειοψηφία Δημόσια ΔΕΗ να έχει κεντρικό ρόλο στις συνεχιζόμενες αυξήσεις εξαιτίας της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό αποδεικνύουν και τα στοιχεία που δείχνουν πως η Ελλάδα κάθε έτος ανεβαίνει στο “βάθρο” της ακρίβειας στη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Επισημαίνουν ότι αφετηρία της συνεχιζόμενης αυτής πορείας επιβαρύνσεων για τους καταναλωτές αποτέλεσαν οι αυξήσεις στο τιμολόγιο της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019, με πρόσχημα τη σωτηρία της. Ακολούθησε η λειτουργία της νέας δομής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, Μοντέλου-Στόχου, τον Νοέμβριο του 2020, χωρίς επαρκή έλεγχο και ρύθμιση με αποτέλεσμα την εμφάνιση πρακτικών χειραγώγησης τιμών στη αγορά επόμενης μέρας από τους πρώτες μήνες εφαρμογής του νέου μοντέλου, πλαίσιο στο οποίο “επικάθησε” η εξωγενής κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ακόμη και σήμερα όμως αναμένεται το πόρισμα της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και τα αποτελέσματα του Μνημονίου Συνεργασίας που είχε υπογραφεί μεταξύ της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), και της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σε εκκρεμότητα είναι ακόμη η επιστροφή 67 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές από τα “παιχνίδια” εκατομμυρίων στην Αγορά Εξισορρόπησης τους πρώτους μήνες εφαρμογής του Μοντέλου-Στόχου που έχει εισηγηθεί η ΡΑΑΕΥ στο ΥΠΕΝ.

Οι βουλευτές στέκονται ακόμη στην εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τη ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2021, η οποία “καταργήθηκε” στη συνέχεια διά της ενσωμάτωσής της στους λογαριασμούς ρεύματος των προμηθευτών και επανήλθε πάλι με το νέο πολύχρωμο σύστημα με το όνομα μηχανισμός αναπροσαρμογής.

Την ίδια περίοδο αυξάνονται παράλληλα και οι υπόλοιπες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Η Πάγια Χρέωση Προμήθειας, οι χρεώσεις ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Πρόσφατα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, ανακοίνωσε μάλλον για επικοινωνιακούς λόγους μηνιαία καταμέτρηση των λογαριασμών ρεύματος από τον Ιανουάριο του 2024, κάτι που σημαίνει τετραπλασιασμό των συνεργείων των εργολάβων για καταμέτρηση και κατά συνέπεια, τετραπλασιασμό της σχετικής δαπάνης του ΔΕΔΔΗΕ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και επειδή για τη Νέα Αριστερά το ρεύμα δεν είναι αγαθό πολυτελείας αλλά κοινό αγαθό, καθώς και επειδή οι καταναλωτές δεν αντέχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος ζητούν από την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι  δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος για να καλύψει τα ελλείμματα που η ίδια δημιούργησε στους λογαριασμούς ΕΛΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ ή την επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελία του κ. Σκυλακάκη για μηνιαία καταμέτρηση κατανάλωσης ρεύματος από τον Ιανουάριο 2024. Ζητούν ακόμη τη γνώμη και εισήγηση της ΡΑΑΕΥ για σειρά από ζητήματα που αφορούν τα τιμολόγια ρεύματος αλλά και τη γνώμη και παρέμβαση της Αρχής σε θέματα που αφορούν τη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι βουλευτές ζητούν τέλος να κατατεθούν για την ενημέρωση του Κοινοβουλίου τα σχετικά έγγραφα. Το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τυχόν συστάσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα αποτελέσματα του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ΡΑΑΕΥ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η εισήγηση της ΡΑΑΕΥ προς το ΥΠΕΝ για την επιστροφή των 67 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές από την Αγορά Εξισορρόπησης και η αιτιολογημένη γνώμη, εισήγηση της ΡΑΑΕΥ για το αίτημα αναθεώρησης του ετήσιου εγκεκριμένου εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ με πρόσθετα έσοδα 40,3 εκατ. ευρώ.

Δείτε ΕΔΩ την πλήρη Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγραφών