κ. Λάζαρε Μαλούτα, λοιποί υποψήφιοι, ζητούνται εξηγήσεις!

Χρήστος Ι. Κολοβός Δρ Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ. τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. Ανεξάρτητος Σύμβουλος ενεργειακών θεμάτων

Κατά την κοπή της πίτας της παράταξής του, στις 6/2/2023, ο Δήμαρχος Κοζάνης και εκ νέου υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές είχε πει πως «το μέλλον της τηλεθέρμανσης θα είναι πράσινο», χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Από «πρασινάδες» πάμε καλά και, με δελτίο τύπου στα μέσα Ιουλίου, ο Δήμος Κοζάνης μας ενημέρωσε πως πάμε «Πρόσω ολοταχώς για την «πράσινη» λειτουργία της τηλεθέρμανσης μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Neutron». Καλά κρυμμένη μέσα στο δελτίο τύπου ήταν η εντελώς παραπλανητική «παραγωγή θερμικής ενέργειας με αξιοποίηση της λυματολάσπης και των απορριμμάτων». Με απλά λόγια, πρόκειται για καύση σκουπιδιών. Μόνο που μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο δείχνει εύκολα πως η καύση σκουπιδιών παράγει τοξικές και καρκινογόνες διοξίνες και φουράνια: τίποτα το «πράσινο» δεν υπάρχει στην καύση, όσους ισχυρισμούς κι αν επιστρατεύσει κανείς για την «εξέλιξη της τεχνολογίας» ή «το κάνουν κι αλλού».

Η κατάσταση όμως γίνεται ακόμα χειρότερη: σύμφωνα με διάχυτη φημολογία, για την καύση σκουπιδιών προετοιμάζονται επιχειρηματικά σχέδια από άτομα του στενού οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος του κ. Λάζαρου Μαλούτα. Οι ίδιοι κύκλοι φέρονται να έχουν «φιλικές» σχέσεις με την κυβέρνηση, η οποία πρόσφατα πέρασε νομοθεσία για καύση σκουπιδιών. Και, τέλος, η ίδια φημολογία θέλει τη ΝΔ να δίνει στήριξη στην υποψηφιότητα του κ. Μαλούτα, προκειμένου ν’ ανοίξει ο δρόμος για την καύση σκουπιδιών στην Ελλάδα. Δεν αποκλείεται φυσικά στην εγκατάσταση καύσης της Κοζάνης να έρχονται σκουπίδια της υπόλοιπης Ελλάδας, ιδίως της Αττικής, ακόμα κι απ’ το εξωτερικό. Αν γίνει η αρχή, ζήτω που καήκαμε!

Με άλλα λόγια, σύμφωνα πάντα με την έρπουσα φημολογία, ο κ. Μαλούτας προσφέρει τους Κοζανίτες ως πειραματόζωα στη ΝΔ, εκθέτοντάς τους σε τοξικές και καρκινογόνες ουσίες, με αντάλλαγμα αφενός τη στήριξη για την επανεκλογή του και αφετέρου την επικερδή ενασχόληση του οικογενειακού του περιβάλλοντος στη δήθεν «πράσινη» τηλεθέρμανση. Άραγε οι υποψήφιοι σύμβουλοι της Ενότητας είναι ενήμεροι γι’ αυτή τη φημολογία;

κ. Λάζαρε Μαλούτα σε δυο μήνες θα ζητήσεις ξανά τη ψήφο μας. Οι καθαροί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους κι εδώ το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό! Δεν γίνεται να μένουμε σε φημολογίες: οι ψηφοφόροι απαιτούμε ξεκάθαρες εξηγήσεις και δέσμευση πριν τις εκλογές πως η Κοζάνη κι η ευρύτερη περιοχή δεν θα γίνουμε τα πειραματόζωα της κυβέρνησης. Δεν θα εκτεθούμε σε τοξικές και καρκινογόνες ουσίες για χάρη κανενός! Άμεση εγκατάλειψη κάθε σχεδιασμού για καύση σκουπιδιών στην περιοχή!

Για χρόνια πονηροί πολιτικοί, προκειμένου να προωθήσουν αλλότρια συμφέροντα, συκοφαντούσαν συστηματικά το λιγνίτη ως καρκινογόνο. Τα ιατρικά συνέδρια όμως έδειξαν πως πρώτοι νομοί σε καρκίνο στην Ελλάδα ήταν η Δράμα, το Κιλκίς, η Καρδίτσα και τα Γρεβενά κι η Κοζάνη ήταν αρκετά πιο χαμηλά, παρόλο που εκτός από λιγνίτη είχε και αμίαντο. Τώρα θέλουν ν’ αντικαταστήσουν στην τηλεθέρμανση το λιγνίτη με καύση σκουπιδιών, που αποδεδειγμένα σχετίζεται με εκπομπή τοξικών και καρκινογόνων ουσιών;

Τα πιο πάνω βεβαίως γίνονται γνωστά και στους υπόλοιπους υποψήφιους για το Δήμο Κοζάνης, (τόσο ως υποψήφιοι Δήμαρχοι όσο και ως υποψήφιοι σύμβουλοι), που όλοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν δημόσια τη θέση τους. Επιπλέον, επειδή σύντομα οι τηλεθερμάνσεις Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου θα παίρνουν θερμότητα από ενιαία πηγή και οι τοξικές και καρκινογόνες ουσίες δεν γνωρίζουν από σύνορα νομών, καλούνται όλοι οι υποψήφιοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο θέμα της καύσης σκουπιδιών. Καθώς μετά την απομάκρυνση απ’ την κάλπη θα είναι πολύ αργά, για την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας!