Λόγια καρδιάς από τον Δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητο

Σεβασμιώτατε,

με βαθύτατη συγκίνηση και απέραντο σεβασμό προς το πρόσωπό σας παρέστην στην τελευταία Θεία Λειτουργία στην οποία μετείχατε ως εν ενεργεία Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, ανέγνωσα την αποχαιρετιστήρια εγκύκλιό σας και παρευρέθηκα στην αφιερωματική εκδήλωση προς τιμήν σας. Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και διερμηνεύοντας το κοινό αίσθημα ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο, θα ήθελα να σας εκφράσω από καρδιάς την απεριόριστη ευγνωμοσύνη και τις ειλικρινέστατες ευχαριστίες για την μακρόχρονη προσφορά και το έργο σας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ποιμαντορίας σας επιδείξατε σύνεση και μετριοπάθεια, πάντα με λόγο ενωτικό και μεστό σοφίας, διδάσκοντας δια του προσωπικού σας παραδείγματος την αγάπη, την αλληλοκατανόηση και την μεγαλοθυμία. Ο προσηνής σας χαρακτήρας και τα εμπνευσμένα λόγια σας υπήρξαν παρηγοριά και πνευματικό καταφύγιο για καθέναν από μας, ενώ τα κηρύγματά σας που με απλότητα και ευλάβεια δίδασκαν το Θείο Λόγο, λειτούργησαν καθοδηγητικά για σειρά γενεών του τόπου μας.

Πορευτήκαμε μαζί σας από την αρχή του 21ου αιώνα μέχρι και σήμερα, έτη κατά τα οποία η Φλώρινα, η Ελλάδα και ολόκληρος ο κόσμος αντιμετώπισε πολλαπλές κρίσεις, ωστόσο, πάντοτε στεκόσασταν σηματωρός δύναμης και ελπίδας για το ποίμνιό σας, επιτελώντας το θείο λειτούργημα με ευπραξία και ευρύτητα πνεύματος. Πλέον, όπως και εσείς το επιθυμείτε, παραδίδεται τη σκυτάλη στον επόμενο Μητροπολίτη μας, έχοντας εκπληρώσει με τη χάρη του Θεού τον προορισμό σας και έχοντας θέσει τα θεμέλια, ώστε η ιστορική Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, που τόσο πολύ αγαπάτε, να πορεύεται σε ένα ευοίωνο μέλλον.

Κλείνοντας, λοιπόν, θα ήθελα να σας εκφράσω για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη για όλα όσα προσφέρατε στον τόπο και στους ανθρώπους της κοινωνίας μας και να σας ευχηθώ χρόνια γαλήνια και υγιή από εδώ και στο εξής. Με αίσθημα ταπεινότητας σας ζητάμε να προσεύχεστε και να μεσιτεύετε υπέρ ημών. 

Βασίλειος Νικ. Γιαννάκης
Δήμαρχος Φλώρινας