Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Φλώρος στις επετειακές εκδηλώσεις απελευθέρωσης της Κέλλης

Πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Νοεμβρίου οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 111α Ελευθέρια της κοινότητας Κέλλης του Δήμου Αμυνταίου από τον οθωμανικό ζυγό.

 Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους πολιτικές, θρησκευτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής και πλήθος κατοίκων και επισκεπτών.

Αξίζει να τονιστεί η άκρως τιμητική παρουσία του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) την Κυριακή 5 Νοεμβρίου.

Ο κ. Φλώρος αφού παρακολούθησε τις εκδηλώσεις μετέβη στο χώρο όπου  με τον πρόεδρο της Κέλλης Θανάση Τάσκα αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα και προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Αθανάσιος Τάσκας, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κέλλης

Για τα Ελευθέρια της Κέλλης ο κ. Τάσκας είπε πως «είναι μια μέρα πολύ σημαντική για το χωριό μας, μια μέρα στην οποία γιορτάζουμε τα 111 χρόνια ελευθερίας  του χωριού μας.

Είναι μια μέρα γεμάτη μηνύματα για το χωριό μας, το αξίζει ο τόπος μας, το αξίζει το χωριό μας και εμείς προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια με κάθε τρόπο να καθιερώσουμε αυτήν την εκδήλωση γιατί νομίζω ότι ως Έλληνες εκείνο που έχουμε να περιφρουρήσουμε είναι η ιστορία και ο πολιτισμός μας, αυτά θα πρέπει να κρατήσουμε και ως μήνυμα για την σημερινή ημέρα.

Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους μας τίμησαν, όχι μόνο εμάς τους ζωντανούς αλλά και τους κεκοιμημένους μας και αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία στο ότι ήταν σήμερα εδώ».

 Για την παρουσία του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου στην Κέλλη επεσήμανε ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή που βρίσκεστε σήμερα εδώ, έχετε δείξει ότι έχετε μαλώσει με την μετριότητα με τις εκφράσεις «θα τους κάψουμε πρώτα και μετά θα τους ρωτήσουμε» ή «θα γίνει μια δεύτερη Σαλαμίνα» μας εκφράζουν πάρα πολύ, δεν είναι χάσιμο χρόνου που ήρθατε σήμερα εδώ ίσα – ίσα μας δίνετε πολλά και εμείς σας επιστρέφουμε τον αυθορμητισμό μας, τη διάθεση για ζωή και φυσικά την αταλάντευτη στη στάση μας  σε ότι ζημιώνει την πατρίδα μας.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Κωνσταντίνος Φλώρος, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ)

Απευθυνόμενος στους παρισταμένους και τον πρόεδρο της Κέλλης Θανάση Τάσκα  τόνισε πως  «οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εγγυώνται την εξωτερική ασφάλεια της πατρίδας, την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική ανεξαρτησία και τελικά την ελευθερία των Ελλήνων γιατί όλα γίνονται για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».

Αναλυτικά ο κ. Φλώρος στη δήλωση του   είπε:

«Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ, με τιμάτε ιδιαίτερα και με τα δώρα σας αλλά και με τα λόγια σας.

Με την ευκαιρία της σημερινής μου επισκέψεως, στιγμή που συμπίπτει με την απελευθέρωση της Κέλλης, η οποία είναι ένας σταθμός μόνο στον απελευθερωτικό διάδρομο στον οποίο διήλθαν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα ο στρατός εκείνη την εποχή με διαδοχικές απελευθερώσεις  πολλών περιοχών, πολλών χωριών και πόλεων της Ελλάδας και τελικά διαμόρφωσαν αυτό το οποίο με μεγάλη τιμή έχουμε εμείς όλοι, όπως και οι υπόλοιποι αγώνες που δόθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις μας, από το κράτος μας μέχρις ότου φτάσουμε εδώ που είμαστε τώρα.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, είναι οι ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή, πολύ δυνατές και εξαιτίας αυτού του λόγου μπορούμε και αποτρέπουμε αυτούς οι οποίοι μας απειλούν.

Αυτοί που μας απειλούν μπορούν να μας απειλούν όσο θέλουν, όσο όμως εμείς θα είμαστε πανίσχυροι και θα εκφράζουμε τη βούλησή μας, όχι μόνο να είμαστε ισχυροί αλλά να συνεχίσουμε να είμαστε ακόμα πιο ισχυροί, δεν πρόκειται να μας πειράξει και να μας ακουμπήσει κανένας. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις  λοιπόν αυτό το εγγυώνται στο 100% και δεν θα πάψουν ποτέ να αποτελούν τους εγγυητές και τους φύλακες της Ελλάδος από άκρη σε άκρη ακόμα και σε μέρη όπως εδώ τα οποία έχουν τεράστια ιστορική κληρονομιά αλλά δεν έχουν απειλή όπως έχουν τα άλλα μέρη της χώρας μας όμως και σ’αυτά εδρεύουν οι στρατιωτικές δυνάμεις, πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για το αναπάντεχο.  Μία ματιά να ρίξουμε στον χάρτη θα καταλάβουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει ο χώρος, η περιοχή, το έδαφος το οποίο καταλαμβάνει η Ελλάς σε σχέση με αυτά που γίνονται γύρω γύρω, όπως για παράδειγμα το Κόσοβο, τα Βαλκάνια που πάντα ήτανε ευαίσθητα και εύθραυστα, εξάλλου τα Βαλκάνια έχουν παράξει ιστορία περισσότερη από όση μπορούμε να καταναλώσουμε, αυτό το έχει πει κάποιος άλλος. 

Είμαστε στη μέση και να μην θέλαμε, οφείλουμε στους παλιούς αλλά και στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας για να μην πάψει ποτέ να υπάρχει το ελληνικό έθνος, να γινόμαστε κάθε μέρα που περνάει ισχυρότεροι.

 Είμαι πολύ περήφανος που στη διάρκεια της δικιάς μου αρχηγίας, που τον Γενάρη ολοκληρώνεται με 4 χρόνια, έγιναν πράγματα από τον πρώτο χρόνο. Αντιμετωπίσαμε τους Τούρκους στον Έβρο, λένε δεν ήταν πόλεμος με σφαίρες μα φυσικά δεν ήταν πόλεμος με σφαίρες αλλά τι είναι ο πόλεμος; Ό πόλεμος είναι βούληση του ενός πάνω στον άλλον, δεν μας επέβαλαν τη βούληση τους επιβάλλαμε εμείς τη δικιά μας. Έτσι λοιπόν γλιτώσαμε από ένα μεγάλο κακό. Τώρα είμαστε σε μία ύφεση και καλά κάνουμε αλλά πρέπει πάντα να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ισχυροποιούνται χρόνο με τον χρόνο, έχουμε πάρα πολύ καλά υλικά και πάρα πολύ καλά μέσα, παίρνουμε και περισσότερα, όχι γιατί θέλουμε να κάνουμε κακό σε κανέναν αλλά θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να καλύψουμε την Ελλάδα, τα παιδιά μας και τις γενιές που έρχονται. Αυτό λοιπόν το υπηρετούμε με συνέπεια. Είμαι πάρα πολύ περήφανος γι΄αυτό και επαναλαμβάνω οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εγγυώνται την εξωτερική ασφάλεια της πατρίδας, την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική ανεξαρτησία και τελικά την ελευθερία των Ελλήνων γιατί όλα γίνονται για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου χρόνια πολλά για τη σημερινή επέτειο, χρόνια πολλά για την περιοχή, χρόνια πολλά για τη Μακεδονία μας, χρόνια πολλά για την Ελλάδα μας νάμαστε πάντα καλά και νάστε πάντα καλά, να χαίρεστε τις οικογένειές σας και να μας προστατεύει ο Θεός προκειμένου να πορευόμαστε δύσκολα, επίπονα αλλά πάντα μπροστά».