Πέτη Πέρκα: “Η ακρίβεια του ρεύματος παραμένει, η αισχροκέρδεια στην αγορά καλά κρατεί…”

Πέτη Πέρκα: “Η ακρίβεια του ρεύματος παραμένει, η αισχροκέρδεια στην αγορά καλά κρατεί, τα πάγια αυξήθηκαν από τις κρυφές χρεώσεις και οι επιδοτήσεις-ασπιρίνη στην αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική- μετά τις εκλογές μειώνονται”

Δήλωση της Βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ της Πέτης Πέρκα με αφορμή  τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2023.

Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου εδώ και πολλούς μήνες έχουν πέσει στα προ- κρίσης επίπεδα,  στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χονδρική και λιανική, οι τιμές παραμένουν στα ύψη καταδεικνύοντας  την αισχροκέρδεια που συντελείται με ευθύνη της κυβέρνησης. Η χονδρική τιμή κινείται  50-60% υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα με αποτέλεσμα τα υπερκέρδη των παραγωγών. Οι προμηθευτές (πάροχοι) πωλούν με ανεπίτρεπτα υψηλό περιθώριο κέρδους που αγγίζει και το 50%. Έτσι οι καταναλωτές  πληρώνουν σταθερά για το ηλεκτρικό ρεύμα 50-60% ακριβότερα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021 ακόμη και μετά τις επιδοτήσεις.  Η Ελλάδα είναι στην πρώτη ομάδα των χωρών  της ΕΕ με το ακριβότερο ρεύμα.

Η κυβέρνηση αντί να παρέμβει στην αγορά με τους κατάλληλους ελέγχους για να εξαλείψει την αισχροκέρδεια, έχει επιτρέψει την πλήρη ασυδοσία, και μάλιστα μέσω της ΔΕΗ, την οποία εξακολουθεί να ελέγχει μέσω της διοίκησης της, ωθεί τις τιμές τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική σε υψηλότερα επίπεδα. Μοναδικό αντίβαρο οι περιβόητες επιδοτήσεις , από τα χρήματα των ίδιων των καταναλωτών και των φορολογουμένων, τις οποίες χρησιμοποιεί πολιτικά για να αμβλύνει τις αντιδράσεις και να εμφανίζεται με δήθεν φιλολαϊκό πρόσωπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι λιανικές τιμές κινούνται στα ίδια επίπεδα από την άνοιξη, περίπου στα 15 λεπτά την κιλοβατώρα, οι επιδοτήσεις  μετά τις εκλογές μειώνονται. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Αυγούστου με κόστος επιδοτήσεων 19 εκ.  έναντι 47 εκ τον Ιούνιο και το Μάιο. Και μάλιστα όταν τον Αύγουστο η κατανάλωση ήταν πολύ αυξημένη λόγω του καύσωνα με τα κλιματιστικά  και τις αρδεύσεις, με συνέπεια την υπέρμετρη επιβάρυνση των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των αγροτών.

Η πολιτική των επιδοτήσεων έχει ημερομηνία λήξης. Θα τερματιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Λαμβάνοντας υπόψη την υπέρμετρη εξάρτηση της χώρας μας από το φυσικό αέριο, και μάλιστα το ακριβότερο LNG, επιλογή  της κυβέρνησης της ΝΔ, σε ενδεχόμενη αύξηση των διεθνών τιμών- πράγμα κάθε άλλο παρά απίθανο- και με  συνθήκες συνήθους χειμώνα, αν δεν αλλάξει ριζικά η κυβερνητική πολιτική με εξάλειψη της αισχροκέρδειας οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

Και βέβαια σε αυτά προστίθεται  η μεγάλη αύξηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων για τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και το λογαριασμό των ΥΚΩ που επιβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης, που αντί να επιβάλλει τη βελτίωση της απόδοσης των φορέων αυτών μετακυλίει  τα βάρη της σπάταλης διαχείρισης στους καταναλωτές.

Υπενθυμίζουμε ότι την 1η Σεπτεμβρίου 2022 είχαμε τις αυξήσεις στα τέλη συστήματος (ΑΔΜΗΕ), από 1η Νοεμβρίου 2022 αυξήσεις στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), από 1η Μαΐου 2023 αυξήθηκαν οι χρεώσεις για το ΔΕΔΔΗΕ και ετοιμάζεται και τέταρτη αύξηση για τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ). Υπενθυμίζουμε επίσης και την πρόσφατη επιστολή- καμπανάκι της ΡΑΑΕΥ στον ΔΑΠΕΕΠ για το έλλειμμα 222 εκατ. στον λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ τον Δεκέμβριο του 2023.