Πέτη Πέρκα: Να κληθεί ο κ. Μαχμούντ Αμπάς στην Ελληνική Βουλή

Εισήγηση της Βουλευτή Φλώρινας και Γραμματέα της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα στην Ολομέλεια της Βουλής στη Κύρωση της Συμφωνίας του Υπουργείου Εξωτερικών που αφορά την Κεντρική Αμερική (SICA)»

Η κ. Πέρκα ξεκίνησε την ομιλία της αναφέροντας ότι στις 22.1.2024 ήταν η Σύνοδος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό, και γι’ αυτό προκύπτουν πολλά ερωτηματικά. Ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν ακούσαμε τον Υπουργό Εξωτερικών να μιλάει για κατάπαυση του πυρός στην Παλαιστίνη, στη Γάζα. Η Ελλάδα πρέπει να ταχθεί άνευ όρων με τον ΟΗΕ και με την κατάπαυση πυρός διαρκείας, αφού διεκδικούμε για τη χώρα μας τον ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης».

Η Γραμματέας της Κ.Ο. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Κ.Ο, ο κ. Χαρίτσης, έχει ζητήσει με επιστολή από τον Πρόεδρο της Βουλής, την πρόσκληση του Μαχμούτ Αμπάς στην Ελληνική Βουλή.  Υπενθύμισε επίσης ότι το 2015 είχε προσκληθεί ξανά. Είχε γίνει συζήτηση και μάλιστα η Βουλή ομόφωνα είχε εγκρίνει ψήφισμα για να ξεκινήσει η Κυβέρνηση τη διαδικασία αναγνώρισης των δύο κρατών στην περιοχή, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1967. Όπως είπε η κ. Πέρκα «τότε η Ελληνική Βουλή θεώρησε, και πιστεύω ότι το θεωρεί μέχρι σήμερα, ότι η ειρήνη στην περιοχή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη λύση των δύο κρατών.

Ο πόλεμος επεκτείνεται, διαχέεται στην ευρύτατη περιοχή, που είναι η περιοχή μας, είναι ο ζωτικός μας χώρος. Αν είμαστε λοιπόν υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας πρέπει να το διεκδικήσουμε τώρα.

Επιμένουμε επομένως να κληθεί ο κ. Μαχμούντ Αμπάς στη Βουλή για μια πολύ σημαντική για την εξωτερική πολιτική της χώρας συζήτηση».

Η κ. Πέρκα αναφέρθηκε στο θέμα των παραιτήσεων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού και στην αποστολή φρεγάτας στην  Ερυθρά Θάλασσα, στον κόλπο του Άντεν, υπό τη Διοίκηση του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, για την προστασία των εμπορικών πλοίων απέναντι στις επιθετικές πυραυλικές ενέργειες των Χούθι της Υεμένης.

Διευκρίνισε ότι πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία δουλειά να εμπλακεί σε πόλεμο στην περιοχή, ειδικά μάλιστα, όταν αυτή η εμπλοκή δεν είναι υπό την αιγίδα κανενός Διεθνούς Οργανισμού.

Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της λέγοντας «ακούγονται κάποιες απόψεις περί πληρωμής της αποστολής σε όλα τα  επίπεδα από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και θα ήθελα να το απαντήσετε κυρία Υπουργέ. Μεταφέρω διαμαρτυρίες Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι αναφέρουν αυτολεξεί: «δεν είμαστε ούτε μισθοφόροι ούτε πολεμοχαρείς. Την ζωή μας ορκιστήκαμε να την δώσουμε για τη διαφύλαξη των συνόρων της πατρίδας και όχι για τη διαφύλαξη διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων και δεξαμενών καυσίμων».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/cRBx47-Dw2U