“Πέτη Πέρκα: Να μην προχωρήσει σε νέα αύξηση για τους καταναλωτές ρεύματος η κυβέρνηση”

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να μην προχωρήσει σε νέα αύξηση για τους καταναλωτές ρεύματος η κυβέρνηση, κατέθεσαν 23 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Βουλευτή Φλώρινας Πέτης Πέρκα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ,  επαναφέρουν το ζήτημα της ακρίβειας του ηλεκτρικού ρεύματος και της αισχροκέρδειας στην αγορά ενέργειας, που η κυβέρνηση ενισχύει αντί να καταπολεμήσει, ασκώντας με αυτόν τον τρόπο έντονη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνουν ότι οι επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ οδήγησαν  ξανά σε έλλειμμα τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 222 εκ. ευρώ. Φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι το έλλειμμα αναμένεται να διογκωθεί αρκετά παραπάνω από τις εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ. Με αφορμή την επιδείνωση του εκτιμώμενου σωρευτικού ελλείμματος στον ΕΛΑΠΕ, η  ΡΑΑΕΥ ζήτησε με επιστολή της την ανάγκη άμεσης ανάληψης των απαραίτητων ενεργειών.

Με ένα τέτοιο εκτιμώμενο έλλειμμα και αν δεν αλλάξει κάτι, η ΡΑΑΕΥ θα «υποχρεωθεί» σε αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ τον Δεκέμβριο του 2023, και η κυβέρνηση θα κληθεί να εξηγήσει στους καταναλωτές, ακόμα μια αύξηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και μετά από 26 μήνες συνεχόμενης επιδότησης της αισχροκέρδειας και της ακρίβειας, εις βάρος των καταναλωτών.

Βέβαια υπάρχουν και άλλα διαθέσιμα εργαλεία ώστε να μειωθεί με άλλο τρόπο το έλλειμμα, όπως για παράδειγμα η ενοποίηση των υπολογαριασμών του ΕΛΑΠΕ. Δεν έχει κανένα νόημα ο μη συμψηφισμός των δύο υπολογαριασμών. Πρόκειται για το ίδιο πράγμα: Πληρωμή των ΑΠΕ. Ο ΕΛΑΠΕ των παλιών έργων θα είναι κατά κανόνα ελλειμματικός  και των νέων θα είναι πάντα πλεονασματικός από τις νέες ΑΠΕ, λόγω των πολύ χαμηλότερων τιμών.

Προκύπτει επομένως, ότι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να επιδοτεί την αισχροκέρδεια των παραγωγών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), έχει επηρεάσει τον ΕΛΑΠΕ. Δηλαδή, έκαναν τον ΕΛΑΠΕ ελλειμματικό για να αυξήσουν τις επιδοτήσεις προς τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και τώρα σχεδιάζουν ξανά την επιβάρυνση των καταναλωτών για να καλύψουν το έλλειμμα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ καταλήγουν σε τέσσερεις κρίσιμες ερωτήσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Διαβάστε την ερώτηση ΕΔΩ