Παράνομη αλιεία αλλοδαπών στη λίμνη Βεγορίτιδα της Φλώρινας

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Θεσσαλονίκη, 28/11/2022

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τoν κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τoν κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τoν κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ: «Παράνομη αλιεία αλλοδαπών στη λίμνη Βεγορίτιδα της Φλώρινας» 

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα Φλώρινας, στη λίμνη Βεγορίτιδα εδώ και χρόνια καθημερινά και χωρίς να έχουν το δικαίωμα δεκάδες ψαράδες της όμορης χώρας ψαρεύουν παράνομα στη λίμνη τους και στη συνέχεια μεταφέρουν και πωλούν τα ψάρια στη χώρα τους. Μας μετέφεραν οι ως άνω ότι το πρόβλημα άρχισε να εμφανίζεται το 2016, οπότε παραδόθηκε προς χρήση η υπερσύγχρονη πλωτή προβλήτα, με στόχο να χρησιμοποιηθεί για αναψυχή, θαλάσσια σπορ και την εξυπηρέτηση των αναμενόμενων υδροπλάνων. Ξεκάθαρα στο ΦΕΚ που είχε δημοσιευτεί αναφέρεται πως δεν επιτρέπεται το ψάρεμα. Από τις πρώτες μέρες παράδοσης της προβλήτας, ο χώρος γέμισε με Σκοπιανούς, οι οποίοι όχι μόνο ψαρεύουν, αλλά χρησιμοποιούν δίχτυα που έχουν απαγορευτεί. Μάλιστα, ορισμένοι είτε κατασκηνώνουν είτε διανυκτερεύουν στα αυτοκίνητά τους, για δύο ή τρεις μέρες, προκειμένου να αλιεύσουν όσα περισσότερα ψάρια μπορούν. Αναρωτιούνται οι ως άνω κάτοικοι πώς τα περνούν από το τελωνείο της Νίκης χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, καθώς απαγορεύεται, και, εφόσον γίνεται συστηματικά για πολλά χρόνια, γιατί δεν το γνωρίζουν οι αρμόδιες Αρχές. Καταγγέλλουν οι ως άνω ότι κάτοικοι της περιοχής τους μετέβησαν για πολλοστή φορά στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να ενημερώσουν τις Αρχές για το πρόβλημα. Ενδεχομένως, να γίνουν και πάλι συστάσεις, οι Σκοπιανοί να περιορίσουν τις εμφανίσεις τους για λίγες μέρες και έπειτα να επιστρέψουν δριμύτεροι, παίζοντας το παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού, όπως κάνουν εδώ και έξι χρόνια. Τονίζουν οι ως άνω ότι εκτός των άλλων επιδεικνύουν προκλητική συμπεριφορά και θρασύτητα ακόμη και απέναντι στις συστάσεις των αστυνομικών, καθώς θεωρούν τη λίμνη της Βεγορίτιδας και την πατρίδα μας ξέφραγο αμπέλι. Ζητούν οι ως άνω κάτοικοι να μπει φρένο στους Σκοπιανούς ψαράδες και παράλληλα να διερευνηθεί πώς περνούν κρυφά από τα σύνορά μας ψαριές 50 ή 100 κιλών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να ενεργήσετε καταλλήλως, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, ώστε να απαγορευτεί άμεσα η παράνομη αλιεία από Σκοπιανούς ψαράδες στη λίμνη Βεγορίτιδα της Φλώρινας;
  2. Προτίθεσθε να ενεργήσετε καταλλήλως, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, ώστε να διερευνηθούν οι κατηγορίες των κατοίκων των παραλιμνίων οικισμών της λίμνης Βεγορίτιδας της Φλώρινας, σχετικά με την παράνομη μεταφορά αλιευμάτων προς τη γειτονική χώρα και να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

 

ΠΡΟΣ: ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 

ΘΕΜΑ : Απάντηση     στην    από   28-11-2022    με   αριθμό   1102   Ερώτηση   του   Βουλευτή κ. Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ.

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη Αντεγκληματική Πολιτική, οι περιφερειακές αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν διαμορφώσει Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια με σκοπό την πλέον αποτελεσματική αστυνόμευση σε όλες τις περιοχές εδαφικής τους αρμοδιότητας και ιδίως στα σημεία εκείνα όπου παρουσιάζεται εντονότερη παραβατικότητα. Όπου δε απαιτείται, αναβαθμίζεται το επίπεδο των λαμβανόμενων μέτρων, σε συνάρτηση με τις χρονικές και τοπικές απαιτήσεις και ανάγκες, οι οποίες διαρκώς αξιολογούνται και επανεκτιμώνται.

Στο πλαίσιο αυτό, από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας έχουν δοθεί, στις αρμόδιες περιφερειακές του Υπηρεσίες, κατευθυντήριες εντολές και οδηγίες αφενός μεν για την αυξημένη, εμφανή αστυνόμευση μέσω της πραγματοποίησης εποχούμενων περιπολιών – μικτών εξορμήσεων, αφετέρου δε για τη διενέργεια επισταμένων και ουσιαστικών ελέγχων, με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση, κατά τον πλέον ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο, των όποιων τοπικών ζητημάτων αστυνομικής φύσης.

Σε ό,τι ειδικότερα αφορά στα διαλαμβανόμενα στην εν θέματι Ερώτηση ζητήματα, υπογραμμίζεται ότι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας (Δ.Α.) Φλώρινας, στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου Κοινών Ελέγχων αστυνομικών και τελωνειακών Αρχών, προσδίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην καταπολέμηση της παράνομης αλιείας από ημεδαπούς και αλλοδαπούς, ενώ υπάρχει συνεργασία με τις τελωνειακές Αρχές, τόσο σε πληροφοριακό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Προς την επίτευξη του ως άνω σκοπού, διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι και σε συντρέχουσα περίπτωση εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία. Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι στη λίμνη Βεγορίτιδα πραγματοποιούνται κυρίως εν πλω, σε συνεργασία με χερσαίες περιπολίες παρατηρητών, οι οποίες εν συνεχεία ενημερώνουν το Τελωνείο Νίκης, για περιπτώσεις παράνομης αλιείας και εξόδου των δραστών με τα αλιεύματα από τη χώρα μας.

Σημειώνεται δε ότι οι αποφάσεις περί απαγόρευσης της αλιείας στη λίμνη Βεγορίτιδα τόσο εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Φλώρινας, όσο και εντός των ορίων της Π.Ε. Πέλλας -όπου εκτείνεται η λίμνη- εκδίδονται με μέριμνα του Τμήματος Αλιείας της

εκάστοτε οικείας Π.Ε., ενώ η τήρηση των εν λόγω αποφάσεων ανατίθεται, μεταξύ άλλων και στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ/τος 36/ 1977 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 16), η αλιεία με τη χρήση διχτυών εντός της λίμνης Βεγορίτιδας απαγορεύεται κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο εκάστου έτους.

Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι βάσει του ως άνω πλαισίου και προς τον σκοπό της εφαρμογής των εκάστοτε αποφάσεων, η Δ.Α. Πέλλας κατά το χρονικό διάστημα ισχύος των απαγορεύσεων, για τον εντοπισμό παραβατών, συγκροτεί αμιγή συνεργεία ελέγχων σε σημεία πλησίον της λίμνης, δίνοντας προς τούτο τις δέουσες εντολές – οδηγίες στις αρμόδιες υφιστάμενες Υπηρεσίες της. Επίσης, ο τοπικός Αστυνομικός Σταθμός (Α.Σ.) Βεγορίτιδας της Δ.Α. Πέλλας συμμετέχει στα μικτά κλιμάκια ελέγχων -τακτικά και έκτακτα- που συγκροτούνται με μέριμνα του Τμήματος Αλιείας της Π.Ε. Πέλλας, από κοινού με το Δασαρχείο Έδεσσας και με την συνδρομή του Συλλόγου Προστασίας Λίμνης Βεγορίτιδας.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, κατά τα έτη 2016 – 2022 (έως 05-12-2022), από τις Υπηρεσίες της Δ.Α. Φλώρινας διενεργήθηκαν -1.862- έλεγχοι, κατά τους οποίους συνελήφθησαν συνολικά -6- άτομα [εξ αυτών -1- αλλοδαπός (υπήκοος Αλβανίας)] για παράβαση του άρθρου 17 του ν.δ/τος 420/ 1970 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 27) ως ισχύει και των υπ’ αριθ. 61328-7101/10-04-2017 από 18-04-2017 (ΑΔΑ: 7Δ5Μ7ΛΨ-ΠΔΠ) και 124673 από 17-08-2021 (ΑΔΑ: 94Σ27ΛΨ-ΡΜΑ), κατά περίπτωση, αποφάσεων του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Φλώρινας και κατασχέθηκαν -130- μέτρα διχτυών, -3- βάρκες και λοιπά είδη αλιείας, ενώ ουδεμία αναφορά ή καταγγελία σχετική με παράνομη αλιεία περιήλθε σε αυτές.

Σύμφωνα δε με το τηρούμενο αρχείο της Δ.Α. Πέλλας, κατά τα έτη 2018 – 2022 (έως 05-12-2022) δεν έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις παράνομης αλιείας, πλην μίας περίπτωσης αλιείας, την 31-07-2020, με συσκευές που παράγουν ηλεκτρικές εκκενώσεις, για την οποία σχηματίσθηκε δικογραφία, από τον Α.Σ. Βεγορίτιδας, για παράβαση του άρθρου 4 του ν.δ/τος 420/ 1970 ως ισχύει, σε συνδυασμό με το άρθρο 45 του Ποινικού Κώδικα και υποβλήθηκε στην οικεία Εισαγγελική Αρχή.

Τέλος, τονίζεται ότι η δραστηριοποίηση των αρμόδιων Υπηρεσιών των Δ.Α. Φλώρινας και Πέλλας στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας, με σκοπό -πλέον των άλλων- τόσο την πρόληψη και αποτροπή των, όποιας μορφής, τυχόν έκνομων ενεργειών, όσο και την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ