Π. Πέρκα: «Επανάληψη ευχών και γενικών αναφορών στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για τον τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας»

Πρώτη ομιλία της Βουλευτή Φλώρινας στη δεύτερη κοινοβουλευτική θητεία της, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης 2023

«Ακούσαμε χθές τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να υπόσχονται ξανά πράσινη  και ψηφιακή Ελλάδα, και να ομνύουν πάλι στην πράσινη μετάβαση, ΑΠΕ (80%), προγράμματα εξοικονόμησης, ηλεκτροκίνησης, κ.τ.λ. Επαναλαμβάνονται δηλαδή  οι ίδιοι στόχοι που ακούστηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις του 2019.

Και κυρίως ο αρμόδιος Υπουργός πρότεινε λύσεις, στα προβλήματα που η ίδια η κυβέρνησή του δημιούργησε. Όταν αναφέρεται σε αποτυχημένες ενεργειακές επενδύσεις προφανώς θα εννοεί τα 8 δις σε επενδύσεις φυσικού αερίου, τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκαλεί αδρανή κεφάλαια. Επίσης, προφανώς θα εννοεί και την κατάργηση του έργου της τηλεθέρμανσης και την είσοδο του φυσικού αερίου για θέρμανση στα σπίτια στη Φλώρινα και ένα σωρό άλλες αποτυχημένες επιλογές.

Κατά τα άλλα έχουμε εκκωφαντική απουσία ενεργειών αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης καθώς και φορολόγησης των υπερκερδών στη χονδρική και λιανική αγορά ενέργειας και στα διυλιστήρια. Εκκωφαντική επίσης και η έλλειψη αναφοράς στην απολιγνιτοποίηση και η εμμονή στο φυσικό αέριο και στις εξορύξεις.

Ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις το 2019 δήλωνε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε τη ΔΕΗ» με αυτό το πρόσχημα χάθηκε το ‘Δ’ της ΔΕΗ, παραδόθηκε το 17%, ακολούθησε η ιδιωτικοποίηση του 49% του (ΔΕΔΔΗΕ), και το 100% των δικτύων φυσικού αερίου, της ΔΕΠΑ Υποδομών. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για εκχώρηση  φυσικών μονοπωλίων, με σταθερό εγγυημένο έσοδο, και εργαλείων άσκησης ενεργειακής πολιτικής που τόσο τα χρειάστηκε η χώρα στην εμφάνιση της ενεργειακής κρίσης. Επίσης έκανε «δώρο» την πλειοψηφία του δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ.

Και τώρα μαθαίνουμε ότι το δημόσιο και ο Όμιλος Λάτση απεργάζονται σχέδιο πώλησης μετοχών της Hellenic Energy. Οφείλουμε να δηλώσουμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε. Πρόκειται για την επιστροφή άλλης μιας μνημονιακής απαίτησης χωρίς όμως μνημόνιο, ειδικά όταν ο όμιλος παρουσιάζει διαρκώς αυξανόμενα κέρδη.

Στη συνέχεια των δηλώσεών του το 2019 ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ‘’αυτό θα γίνει χωρίς να επιβαρύνουμε άλλο τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος’’.

Η αλήθεια είναι ότι η μία από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης ΝΔ το 2019 με το πρόσχημα «διάσωσης» της ΔΕΗ ήταν η αύξηση των τιμολογίων της κατά περίπου 20%,

Ακολούθησε η λειτουργία του Target Model, χωρίς εποπτεία και ρυθμιστικά εργαλεία, με την κυβέρνηση να δηλώνει  πως ο ανταγωνισμός και η αγορά, θα ρίξει τις τιμές.  Τα αποτελέσματα τα έζησε η κοινωνία, και με την εφαρμογή της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής από τις 05.08.2021, πριν δηλαδή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη συνέχεια η ανοδική πορεία των τιμών και τα υπερκέρδη από τη χονδρεμπορική μεταφέρθηκαν στη λιανική. Οι καταναλωτές συνέχισαν να πληρώνουν άδικες χρεώσεις και οι εταιρείες να σωρεύουν υπερκέρδη.

Είπε ο κ. Σκυλακάκης στην ομιλία του «ότι πρέπει να προσέξουμε του ευάλωτους». Του υπενθυμίζω, αν δεν το ξέρει  ότι οι ευάλωτοι καταναλωτές λόγω της ληστρικής ρήτρας  έχουν ρευματοκοπές. Για το θέμα αυτό καταθέσαμε τροπολογία, η οποία δεν έγινε αποδεκτή.  Η κυβέρνηση ας το φροντίσει.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση αντί να παρέμβει στην πηγή δημιουργίας των υπερκερδών, επιδοτεί την αισχροκέρδεια με λεφτά των καταναλωτών, δεσμεύοντας τη χώρα  σε ένα φαύλο κύκλο υπερχρεώσεων και επιδοτήσεων.

Μας υποσχέθηκαν 90% φορολόγηση των υπερκερδών. Πρόκειται για απάτη. Τα υπερκέρδη στην αγορά χονδρικής υποφορολογήθηκαν- τα 2,2 δισ. ευρώ (Ιούλιος 21 με Ιούνιος 22) υπερκέρδη, με εντολή Μαξίμου έγιναν μόλις 416 εκατ. Ευρώ και μόνο 315 εκ.-εισπράχτηκαν.  Ούτε ευρώ από τα υπερκέρδη των εταιριών λιανικής και διυλιστηρίων.

Εμείς επιμένουμε στο πρόγραμμά μας:

  • Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα στο 5%
  • Φορολόγηση άμεσα των υπερκερδών που έχουν συσσωρευθεί στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων, τα οποία έχουν υπολογιστεί στα 6 δις ευρώ
  • Μείωση τον ΕΦΚ στα καύσιμα στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ
  • Κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο
  • Ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου στη ΔΕΗ και την αξιοποίησή της για τη μείωση του κόστους ρεύματος, την αλλαγή ενεργειακού μείγματος, το σπάσιμο του καρτέλ ενέργειας, και την προστασία των καταναλωτών.
  • Αναθεώρηση της λειτουργία της αγοράς ενέργειας (Target model)
  • Αναθεώρηση του Κλιματικού Νόμου (2045 πλήρης απανθρακοποίηση)
  • Εκπόνηση νέου ΕΣΕΚ με στόχο την απεξάρτηση από όλα τα ορυκτά καύσιμα.  Δεν γίνεται να αντικαθίσταται ο λιγνίτης από άλλο ορυκτό αέριο, όπως είναι το φυσικό αέριο.
  • Απεμπλοκή από την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων, με μη ανανέωση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης και μη παραχώρηση νέων περιοχών.

 

Ως προς τον τομέα του Περιβάλλοντος, το περιβάλλον αντιμετωπίστηκε από την ΝΔ ως εμπόδιο στην ανάπτυξη και από ότι κατάλαβα συνεχίζει να αντιμετωπίζεται το ίδιο. Μας είπε ο κ. Σκυλακάκης για την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, και ρωτάω εγώ πώς:

-όταν έχουν Καταργηθεί οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, αφού προηγουμένως είχε απαξιωθεί επικοινωνιακά το έργο τους από τη ΝΔ.

-όταν σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση τρία (3) χρόνια στην κύρωση των Δασικών Χαρτών.

-Με την Ανακύκλωση βοά από σκάνδαλα διασπάθισης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η πρόληψη και η επαναχρησιμοποίηση παραμένουν «στόχοι-ευχές» στα χαρτιά.

-Με την η υπερθέρμανση στην αγορά των ΑΠΕ που προκλήθηκε από τους κ. Χατζηδάκη – Σκρέκα χωρίς να αναπτυχθούν τα δίκτυα και με θεσμικά και χρηματοδοτικά εμπόδια  στις Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚΟΙΝ), είχαν τραγικά αποτελέσματα τόσο για την αγορά ΑΠΕ όσο και για την ενεργειακή δημοκρατία. Μιλάνε για ΑΠΕ και ξανά ενημερώνω τον κ. Σκυλακάκη ότι η κυβέρνηση δημιούργησε τη μεγαλύτερη φούσκα που έχει δει ποτέ η χώρα στον κλάδο της ενέργειας, με 100 GW βεβαιώσεις παραγωγού και ένα δίκτυο που δεν είναι ικανό να σηκώσει ούτε το 10% των αιτήσεων αυτών. Μιλάνε για υπεράκτια αιολικά με μία φωτογραφική διάταξη για κάποια πιλοτικά και για αποθήκευση ενέργειας όταν δεν έχει προχωρήσει 4 χρόνια ούτε το θεσμικό πλαίσιο.

-Το  πρόγραμμα ‘Κινούμαι Ηλεκτρικά’ έχει αποτύχει. Ας το παραδεχτούμε.  Αφορά μόνο ποδήλατα. Προσφάτως δε το Ελεγκτικό Συνέδριο μπλόκαρε μέρος του διαγωνισμού ηλεκτρικών λεωφορείων για την Αθήνα- Θεσσαλονίκη, καταλογίζοντας μάλιστα ευθέως στην πολιτική ηγεσία (κ. Καραμανλή) ουσιώδη νομική πλημμέλεια στη διαγωνιστική διαδικασία. Χωρίς ηλεκτρικά λεωφορεία για τι ηλεκτροκίνηση συζητάμε.

-Εξίσου αποτυχημένα ήταν και τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

– Η αναθεώρηση της πολεοδομικής χωροταξικής νομοθεσίας και το υπερφιλόδοξο σχέδιο του κ. Οικονόμου για 700 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) αποδείχθηκε φούσκα καθώς μέχρι σήμερα έχουν συμβασιοποιηθεί μόνο 1-2 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ)! Η δέσμευση αυτή ξεπερνάει τα όρια της υποκρισίας! Επανέρχονται και μιλούν για 700 ΤΠΣ και ΕΠΣ όταν επί 4 χρόνια τα είχαν όλα βραχυκυκλώσει.

Αναφέρθηκε επίσης ο κ. Σκυλακάκης στον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης. Πώς θα το κάνουν αυτό όταν έχουν υποστελεχωμένες και υποβαθμισμένες υπηρεσίες δόμησης; Στην πραγματικότητα έχουμε συνεχόμενες και τακτικές παρατάσεις αναστολής κατεδάφισης αυθαιρέτων στον αιγιαλό εκθέτουν τον κ. Μητσοτάκη και τα επικοινωνιακά παιχνίδια στην Μύκονο και στη Ρόδο».

Η Βουλευτής Φλώρινας ολοκλήρωσε την πρώτη ομιλία της με αναφορά στις επιτυχίες της κυβέρνησης στην πράσινη μετάβαση, με πρώτη εφαρμογή την απολιγνιτοποίηση:

«Η εξαγγελία της βίαιης απολιγνιτοποίησης από τον Πρωθυπουργό χωρίς κανένα σχέδιο έχει προκαλέσει ξαφνικό θάνατο στις λιγνιτικές περιοχές και αποδεικνύεται μια ακόμα προσφορά στο lobby του φυσικού αερίου στο οποίο υπερδεσμεύτηκε η χώρα.

H απολιγνιτοποίηση δεν είναι θέμα ενεργειακής μετάβασης, αλλά αλλαγής του παραγωγικού προφίλ των λιγνιτικών περιοχών. Τα διαθέσιμα κονδύλια  από τα σχετικά ταμεία όχι μόνο δεν μοιράζονται δίκαια, τα οποία πηγαίνουν σε 2-3 μεγάλους ομίλους, αλλά δεν υπάρχει και απορρόφηση των πόρων που θα έδινε ανάσα στις λιγνιτικές περιοχές.

Με την απαράδεκτη καθυστέρηση του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ η τοπική κοινωνία στάθηκε απέναντι. Και όπου ενεργοποιείται η τοπική κοινωνία και φτιάχνει Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚΟΙΝ), λόγω έλλειψης ηλεκτρικού χώρου δεν μπορούν να συνδεθούν. Τα ΕΠΣ που είναι κρίσιμα εργαλεία για την επαναπόδοση των εδαφών στον πρωτογενή τομέα αγνοούνται και θα έρθουν εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουν όποιες επιλογές. Η ζώνη καινοτομίας Φλώρινας ξεχάστηκε. Δεν έχει προχωρήσει κανένα από τα οφειλόμενα έργα υποδομής, συγκοινωνιακά, αρδευτικά».

Επαναλαμβάνω βασικές προγραμματικές μας θέσεις:

  • προωθούμε τις ΕΚΟΙΝ και την αυτοπαραγωγή/αυτοκατανάλωση, με στόχο τουλάχιστον το 50% των νέων αδειών να αφορά ενεργειακές κοινότητες και αυτοπαραγωγή. Έτσι καλύπτονται οι ευάλωτοι και η ενεργειακή δημοκρατία.
  • Ολοκληρώνεται το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
  • Ολοκληρώνονται τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων.
  • Για τις λιγνιτικές περιοχές, δεσμευόμαστε για 10 συγκεκριμένες προτεραιότητες, με κορυφαία τη θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στις λιγνιτικές περιοχές.
  • Εμβληματικές Παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, με προϋπολογισμό τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.
  • Ολοκληρώνουμε τους Δασικούς Χάρτες, και όλα τα απαιτούμενα εργαλεία που θα μας κάνουν ευρωπαϊκή χώρα

Η κλιματική κρίση απαιτεί γενναίες πολιτικές και σχεδιασμό. Δεν αντιμετωπίζεται με επανάληψη ευχών και γενικών αναφορών».

 

Δείτε εδώ το βίντεο: https://youtu.be/C0UgI3IXeKQ