Π. Πέρκα: «Η σύμβαση με την εταιρία Ελληνικός Χρυσός είναι ντροπή για το Κοινοβούλιο, είναι μια φοβερή περιβαλλοντική καταστροφή χωρίς κανένα όφελος για το ελληνικό δημόσιο» (video)

Κύρια σημεία από την ομιλία της Βουλευτή Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Πέτης Πέρκα, στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της σύμβασης με την εταιρία Ελληνικός Χρυσός

«Η αλήθεια είναι ότι τα είπαμε και στις Επιτροπές και δεν ξέρεις και τι να πρωτοπείς γι’ αυτή την ιστορία. Είναι μια ιστορία που έχω παρακολουθήσει πολλά χρόνια τώρα, γιατί ήμουν εκπρόσωπος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας στο πόρισμα που τεκμηρίωσε και σήμερα επιβεβαιώνεται, γιατί σήμερα ήρθε ακριβώς αυτή η σύμβαση και εμείς λέγαμε ότι δε θα κάνετε μεταλλουργία. Δεν μπορεί να λειτουργήσει η flash melting στους αρσενοπυρίτες της Ολυμπιάδας, το λέγαμε. Τότε μας έλεγαν ότι είμαστε κι εμείς κατά των επενδύσεων. Και εγώ λέω – το είπα και σε άλλη αίθουσα σήμερα που μιλούσαμε για το Ελληνικό – δεν είστε Κυβέρνηση φιλοεπενδυτική, είστε Κυβέρνηση που έχει κάποιους φίλους επενδυτές, κάποιους όμως.

Γιατί αυτή εδώ η σύμβαση, εγώ θα έλεγα ότι είναι και μια ντροπή – έχετε ξεφύγει βέβαια, έχετε υπερβεί και τα δικά σας – για το ελληνικό Κοινοβούλιο ότι τη συζητάμε σήμερα. Ψάχνω επιμόνως, πού είναι ο κ. Υπουργός, του το είπα και στην Επιτροπή, ψάχνω να βρω σε ποιο ακριβώς σημείο υπάρχει το κέρδος για το Ελληνικό Δημόσιο, δεν μπόρεσα να το βρω, παρόλο που σας έχω παρακολουθήσει.

Ο πυρήνας της σύμβασης ήταν η μεταλλουργία. Διότι αυτό πραγματικά, με όλη την περιβαλλοντική καταστροφή για την οποία εμείς διαφωνούσαμε, θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα άφηνε και μια προστιθέμενη αξία στον τόπο. Αυτό τελείωσε. Δε θα γίνει ποτέ, δε νομίζω ότι δεν το έχει καταλάβει ο κ. Υπουργός αυτό. Απλώς πάλι θα καταστρέφει τον τόπο, όλους τους άλλους τομείς ανάπτυξης, αγροτικό τομέα, τουρισμό, γιατί είναι ένας καταπληκτικός τόπος και θα παίρνει χρυσοφόρο συμπύκνωμα να το εξάγει. Ώσπου να τελειώσει.

Το δημόσιο είναι υποχρεωμένο να συνεργαστεί ή να συνάψει σύμβαση με τους χρηματοδότες της εταιρίας! Είναι επίσης υποχρεωμένο να εκδώσει άδειες για την εταιρία, αναφέρεται ρητά στη σύμβαση, χωρίς να γίνει επίκληση κάποιου νόμου, σε προθεσμίες αυτές που ξέρετε, τις σφιχτές. Και βεβαίως είναι έξω από την οποιαδήποτε περιβαλλοντική νομοθεσία εφαρμόζεται στην Ευρώπη. Δηλαδή όταν αλλάζει η περιβαλλοντική νομοθεσία, θα αλλάζει σε όλη τη χώρα, αλλά δε θα αλλάζει στη βόρεια Χαλκιδική, γιατί είναι όρος στη σύμβαση και είναι Γεγονός Ευθύνης Δημοσίου.

Γι’ αυτή την αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση, το μόνο επιχείρημα είναι οι θέσεις εργασίας. Εδώ έκανα το σχόλιο, θα το ξανακάνω. Στη Δυτική Μακεδονία γίνεται βίαιη απολιγνιτοποίηση, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, χάλια, χάθηκαν ήδη 2500 θέσεις εργασίας, θα χαθούν κι άλλες, αυτό είναι μόνο η αρχή, αλλά ο κ. Υπουργός μας λέει «δεν πειράζει, για το περιβάλλον». Εδώ; Εδώ ούτε το περιβάλλον, αλλά λυπάμαι ούτε οι θέσεις εργασίας, αφού στο Παράρτημα ΙΙΙ αναφέρεται ρητά ότι «η εταιρία δε δεσμεύεται για την απασχόληση και τη συναρτά με την κερδοφορία».

 

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/D1YMwC5Trt8

Διαβάστε εδώ το σύνολο της ομιλίας: https://bit.ly/30WBMfV