Σταύρος Παπασωτηρίου: «Νέες ενισχύσεις de minimis και ΕΛΓΑ για τους αγρότες της Φλώρινας»

Σε συνέχεια αντίστοιχης συνάντησης που είχε το καλοκαίρι με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Σταύρος Παπασωτηρίου επισκέφθηκε σήμερα τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη για να συζητήσουν θέματα που απασχολούν τους αγρότες της Φλώρινας.

Ως αποτέλεσμα της προηγηθείσας συνεργασίας του Σταύρου Παπασωτηρίου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σήμερα τονίστηκε ότι για τις ζημιές του Σεπτεμβρίου στα ροδάκινα Αμυνταίου, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα εξεταστεί η ένταξη τους στο καθεστώς αποζημιώσεων de minimis, για το έτος 2024. Η λύση αυτή προκρίθηκε καθώς ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει αλλεπάλληλα προβλήματα στις γεωργικές καλλιέργειες, προκαλώντας σημαντικές οικονομικές απώλειες στους αγρότες και της Φλώρινας.

Παράλληλα ο Σταύρος Παπασωτηρίου έθεσε το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης όλων των γεωργών του νομού για τις ζημιές που καταγράφηκαν λόγω παγετού το 2021 σε δενδρώδεις καλλιέργειες στο προανθικό στάδιο. Για το ζήτημα αυτό ο Υφυπουργός τόνισε ότι θα πληρωθούν. Σημειώθηκε σε αυτό το σημείο ότι ορισμένες καλλιέργειες όπως κεράσια και καρύδια, που επίσης υπέστησαν ζημιές στο προανθικό στάδιο το 2021, έχουν ήδη καλυφθεί από τον ΕΛΓΑ βάσει κοινής υπουργικής απόφασης του Μαΐου του 2022.

Ο αρμόδιος υφυπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση επίλυση του θέματος, για όλους τους πληγέντες αγρότες, μέσω διάταξης που θα συμπεριληφθεί στο επερχόμενο ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.