Στ. Παπασωτηρίου: «Συνεχίζεται η ολόπλευρη στήριξη των αγροτών από τη Ν.Δ»

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης ο Βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ. Σταύρος Παπασωτηρίου μίλησε στην Ολομέλεια για τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέρ της πρωτογενούς παραγωγής και για τις σημερινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα ο Σταύρος Παπασωτηρίου αναφέρθηκε στη μείωση της φορολογίας των αγροτών «κατεβάζοντας» τον εισαγωγικό συντελεστή από 22% στο 9% και απαλλάσσοντας κατά 50% από το φόρο εισοδήματος όσους αγρότες μετέχουν σε συλλογικά σχήματα. Υπενθύμισε πως η ΝΔ μείωσε τον ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% κι από το 24% στο 13% για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων, δίνοντας παράλληλα εφάπαξ ενίσχυση το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Τα μέτρα ενεργειακής στήριξης των παραγωγών που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός, πέραν της ήδη εξαγγελθείσας έκπτωσης κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από Μάϊο μέχρι Σεπτέμβριο, αφορούν την επιστροφή μέσα στο 2024 του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο ύψους 82 εκατομμυρίων ευρώ με προκαταβολή 40 εκατομμυρίων στους αγρότες τον Μάρτιο και τα ειδικά χαμηλά τιμολόγια για 10 χρόνια που θα γίνουν διαθέσιμα σε όλους τους παραγωγούς από κάθε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Σταύρος Παπασωτηρίου επεσήμανε ότι τα οριζόντια αυτά μέτρα πρέπει να συμπληρωθούν από στοχευμένες ενισχύσεις των αγροτών του νομού Φλώρινας με μέτρα όπως οι de minimis αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών του Αμυνταίου για ζημιές που υπέστησαν το 2023 και η κάλυψη των ζημιών λόγω παγετού το 2021 σε δενδρώδεις καλλιέργειες προανθικού σταδίου. Παράλληλα, με τροπολογία την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Φλώρινας, ζήτησε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την τακτοποίηση υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν κανονικά μέχρι σήμερα.

Κλείνοντας ο Σταύρος Παπασωτηρίου στάθηκε στην εξαιρετικά σημαντική δέσμευση του Πρωθυπουργού για την στήριξη των αγροτών που θέλουν να παράξουν ηλεκτρική ενέργεια, με την άμεση αύξηση σε πάνω από 1,3 γιγαβάτ του ηλεκτρικού χώρου που θα είναι διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους παραγωγούς.

Η ανάγκη ενίσχυσης των τοπικών υποσταθμών του ΔΕΔΔΗΕ έχει απασχολήσει την κοινωνία της Φλώρινας και ιδιαίτερα τους αγρότες μας, που βλέπουν τη Ν.Δ να ανταποκρίνεται στα δίκαια αιτήματα τους. Έτσι η κυβέρνηση αυξάνει το ατομικό όριο σύνδεσης φωτοβολταϊκών των αγροτών με το δίκτυο, το οποίο πενταπλασιάζεται προκειμένου να τους δοθεί κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο.