Συνάντηση εργασίας στο Επιμελητήριο Φλώρινας

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας την Παρασκευή 04/02/2022 στο Επιμελητήριο Φλώρινας, μεταξύ του Προέδρου κυρίου Σαπαλίδη Σάββα και μελών της ΔΕ του ΕΒΕ Φλώρινας με τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κύριο Αντωνιάδη Ιωάννη και τους συνεργάτες του.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα της ΠΕ Φλώρινας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας στην δεκαετή κρίση, στην διετία της πανδημίας του COVID και στον τελευταίο μεγάλο σεισμό που έπληξε πρόσφατα την περιοχή μας. Δηλώνοντας παράλληλα πως η επιχειρηματικότητα στην ΠΕ Φλώρινας περνάει μεγάλη οικονομική κρίση.

Το ΕΒΕ Φλώρινας το αμέσως προηγούμενο διάστημα έστειλε επιστολές στον Υπουργό Οικονομικών κύριο Χρήστο Σταϊκούρα και στον Υπουργό Ανάπτυξης κύριο Άδωνι Γεωργιάδη, ζητώντας άμεση οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων μας. Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας συμμετείχε στην συνάντηση που προκάλεσε η πολιτική προστασία και το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε την πόλη μας πρόσφατα καταθέτοντας προτάσεις χρηματοδότησης και στήριξης των επιχειρήσεων, ανέδειξε την ανάγκη αποκατάστασης των υλικών (εμπορευμάτων, συσκευών, εργαλείων) των επιχειρήσεων που επηρεάστηκαν από τον σεισμό.

Πρόταση η οποία έγινε άμεσα αποδεκτή και έδωσε την δυνατότητα στους συναδέλφους μας να κάνουν αίτηση αποζημιώσεως. Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ κατέθεσε σειρά αιτημάτων στον κύριο Αντωνιάδη που στόχο έχουν την οικονομική ανακούφιση των επιχειρήσεων αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας της ΠΕ Φλώρινας.

Αιτήματα του Επιμελητηρίου Φλώρινας

  1. άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την οικονομική στήριξη όλων των επιχειρήσεων της ΠΕ Φλώρινας προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα πάγια έξοδα τους (δίκτυα κοινής ωφελείας, θέρμανση, ενοίκια και εργαζόμενους) με προτεινόμενο ποσό τις 5000€.
  2. αναστολή για ένα χρόνο όλων των φορολογικών, ασφαλιστικών υποχρεώσεων και ΑΑΔΕ των επιχειρήσεων της ΠΕ Φλώρινας μέχρι να συνέλθουν οικονομικά.
  3. άμεση αποζημίωση των υλικών (εμπορευμάτων) που καταστράφηκαν κατά την διάρκεια του σεισμού.
  4. επιδότηση των επιχειρήσεων έως 75% των τιμολογίων ενέργειας όλων των επιχειρήσεων.
  5. καθιέρωση ημερήσιας αποζημίωσης των νοσούντων αυτοαπασχολούμενων από τον covid.
  6. δημιουργία ειδικής φορολογικής ζώνης της ΠΕ Φλώρινας.
  7. ένταξη με ειδικό χρηματοδοτικό καθεστώς στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ΠΕ Φλώρινας.
  8. λειτουργία τις σιδηροδρομικής γραμμής Φλώρινας-Μοναστηρίου.
  9. τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως διακομεταμιστικό κέντρο (χερσαίο λιμάνι).
  10. στήριξη των επιχειρήσεων που ανέστειλαν την εργασία τους λόγω σεισμού καθώς και των υφισταμένων υπαλλήλων τους.
  11. μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων.

Ο κύριος Αντωνιάδης αποδέχτηκε τα αιτήματα του ΕΒΕ Φλώρινας και δεσμεύτηκε πως θα γίνει συνάντηση την επόμενη εβδομάδα με τους αρμόδιους Υπουργούς παρουσία και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Φλώρινας κυρίου Σαπαλίδη Σάββα.

Η αποδοχή των παραπάνω αιτημάτων μας από την κυβέρνηση θα ενδυναμώσει και θα οργανώσει την επιχειρησιακή ικανότητα των επιχειρήσεων μας δημιουργώντας θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και παράγοντας πλούτο στον τόπο και στην χώρα μας.

 Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας
Σαπαλίδης Σάββας