Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Φλώρινας σχετικά με τη ψήφιση προϋπολογισμού Εσόδων – Εξόδων οικονομικού έτους 2022 του Δήμου Φλώρινας

Συζητείται σήμερα η ψήφιση του Προϋπολογισμού Εσόδων – Εξόδων οικονομικού έτους 2022 του Δήμου Φλώρινας μετά την συζήτηση και την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος φτώχιας και ανακύκλωσης της λιτότητας, δηλαδή του νέου τεχνικού προγράμματος διαχείρισης του μαρασμού της δήμου που κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ας δούμε όμως σε ποιο οικονομικό περιβάλλον καλούμαστε να ψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2022. Από τον κρατικό προϋπολογισμό, φέτος οι Δήμοι θα λάβουν 116 εκατομμύρια λιγότερα (2,656 δις έναντι 2,772 το 2021) με ό,τι αυτό σημαίνει σε επιβάρυνση των δημοτών και επέκταση της «ανταποδοτικότητας», διατήρηση της μισοδουλειάς των 2μηνων, 5μηνων και 8μηνων, ΣΔΙΤ, την ίδια στιγμή βρίσκονται 7 δισεκ. για τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες.

Στον προϋπολογισμό του Δήμου παρατηρούμε αύξηση ως προς τα Έκτακτα έσοδα κατά 7.219.060 ευρώ περίπου και μια αντίστοιχη αύξηση στις δαπάνες. Καμία παραπάνω αλλαγή αλλά και καμία παραπάνω οικονομική διεκδίκηση.

Παρατηρούμε έναν διπλασιασμό των εσόδων από το τέλος ενταφιασμού, χρυσές δουλειές τώρα με τον covid-19, αύξηση εσόδων από την είσπραξη του τέλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στον κωδικό 0311 (σελ. 3) των Εσόδων παρατηρούμε αύξηση των εσόδων από το Τέλος καθαριότητας κατά 150.000 ευρώ, ενώ στον Κωδικό 0611.001 (σελ. 5) Εσόδων, παρατηρούμε μείωση των εσόδων από τους ΚΑΠ για κάλυψη γενικών αναγκών

Επίσης παρατηρούμε αύξηση στους κωδικούς για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, την αποκατάσταση – συντήρηση αθλητικών χώρων, το έργο στην Μπουάτ ως μητροπολιτικός χώρος πρασίνου, αλλά μέχρι εκεί. Ζούμε δηλαδή ημέρες δόξας της διαχείρισης, χάλασαν τα υδραυλικά, χρήματα υπάρχουν, ας τα φτιάξουμε, αυτή είναι η λογική και αυτού του προϋπολογισμού.

Παρατηρούμε επίσης τη μείωση των δαπανών σε επιχορηγήσεις αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων. Στον κωδικό 20-6277.024 (σελ. 40 των Εξόδων) παρατηρούμε αύξηση των δαπανών για «Ενίσχυση του μηχανισμού καθαριότητας για την αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών…» κατά 92.138 ευρώ, γεγονός που σημαίνει είτε έλλειψη προσωπικού και αποδοχή αυτής της έλλειψης, είτε έλλειψη σε εξοπλισμό του δήμου, γεγονός που σημαίνει την αποδοχή της έλλειψης αυτής σε εξοπλισμό. Αν μάλιστα συνδυαστεί με μείωση των δαπανών στον Κωδικό 20 για την Καθαριότητα και Ηλεκτροφωτισμό όπως φαίνεται στον Πίνακα 2 της Ανακεφαλαίωσης ανά υπηρεσία, τότε αβίαστα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η Καθαριότητα στον Δήμο Φλώρινας περνάει σε δεύτερη μοίρα, αφού μειώνεται η δαπάνη, έστω κατά 104.477 ευρώ.  

Από τα ανωτέρω εξάγουμε το συμπέρασμα ότι η Δημοτική Αρχή αυξάνει τα έσοδα του δήμου από την φορολόγηση των δημοτών, ενώ ταυτόχρονα, δέχεται αδιαμαρτύρητα την μείωση των ΚΑΠ κατά σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ.

Όλα τα παραπάνω στην λογική, αφού δεν έχω την δυνατότητα εκτέλεσης έργου, ας πάρω ιδιώτη να το κάνει με αποτέλεσμα να βγαίνει ακριβότερο το έργο και να επιβαρύνεται ο πολίτης.

Δεν βλέπουμε καμία διεκδίκηση για αύξηση της χρηματοδότησης του δήμου από τον κρατικό κορβανά ή έστω από τα ΕΣΠΑ κ.α. Ευρωπαϊκά κονδύλια για την εκτέλεση νέων έργων, καμία διάθεση επάνδρωσης των υπηρεσιών του δήμου, που κατά γενική ομολογία λειτουργούν υποστελεχωμένες. Παρατηρούμε δηλαδή την πλήρη υποταγή της Δημοτικής Αρχής στα κελεύσματα της κεντρική εξουσίας, παρατηρούμε ακόμα έναν προϋπολογισμό πλήρως εγκεκριμένο από το Παρατηρητήριο Οικονομικής δήθεν Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Δηλαδή ακόμα έναν προϋπολογισμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της εξουσίας και όχι στα μέτρα της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών των δημοτών. Είναι μία τυποποιημένη φόρμα που αποτυπώνει την πλήρη ταύτιση του δήμου με τις κυβερνητικές, δημοσιονομικές και συνολικότερες επιλογές.

Πως λοιπόν να υπερψηφίσουμε έναν τέτοιο ελεγμένο προϋπολογισμό; πώς να υπερψηφίσουμε την υποταγή και τον ασφυκτικό έλεγχο των οικονομικών του Δήμου από την κεντρική εξουσία; 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Φλώρινας καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό Εσόδων – Εξόδων του Δήμου Φλώρινας, γιατί είναι ένας ακόμα προϋπολογισμός κατασκευασμένος από την κεντρική εξουσία, γιατί κινείται στα πλαίσια της ολοένα και μικρότερης χρηματοδότησης των δήμων, γιατί αυξάνει την φορολόγηση των δημοτών. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό γιατί σε αυτόν εκφράζεται η αδυναμία διεκδίκησης κεφαλαίων, η αδυναμία διεκδίκησης προσλήψεων απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.

Καλούμε την Δημοτική Αρχή και το λαό της Φλώρινας να σηκώσει κεφάλι, να μη αρκεστεί στα ψίχουλα που ολοένα γίνονται και λιγότερα, να μην επιτρέψει στον Δήμο να μετατραπεί σε συνεταίρο ιδιωτών με επιβάρυνση των δημοτών.

Ζητάμε άμεσα από την Κυβέρνηση την εξαφάνιση του ειδικού φόρου καυσίμων και του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και στην ύδρευση, αλλιώς η φτώχια και η αστυφιλία δεν αντιμετωπίζονται!  

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Τορλαχίδης Θεόδωρος

Φλώρινα, 28/12/2021