Το κριτήριό μας για την εκλογή περιφερειακής αρχής στη Δυτική Μακεδονία

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης                              Πτολεμαΐδα 1η Οκτωβρίου 2023

ΟΥΤΕ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ – ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΣ – ΟΥΤΕ ΤΑ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΑ «ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ» – ΟΥΤΕ ΤΑ ΑΝΕΞΟΔΑ ΛΟΓΙΑ  

–  ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΜΑΣ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ – ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ – ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ –  ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ !!!

Την Κυριακή που μας έρχεται 8/10/2023 ψηφίζουμε για να αναδείξουμε την Περιφερειακή Αρχή της Δυτικής Μακεδονίας (Π.Α.Δ.Μ.) για τα επόμενα πέντε (5) χρόνια, που αποτελούν την βάση για την μετάβασή μας στην μεταλιγνιτική περίοδο και όχι μόνο.  Οι βασικοί διεκδικητές στις κεντρικές ομιλίες τους, στην Πτολεμαΐδα, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας, ανέλυσαν τα προγράμματα και τους στόχους τους, στους σκεπτόμενους συντοπίτες μας.

Η βίαιη απολιγνιτοποίηση στέρησε την περιοχή από το συγκριτικό μας πλεονέκτημα (εκμετάλλευση Λιγνίτη για Ηλεκτροπαραγωγή), πολλές θέσεις εργασίας και σημαντικά έσοδα. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, επένδυσε τους κόπους ζωής σ’ ένα σπίτι και τις σπουδές των παιδιών τους. Τα παιδιά δυστυχώς έφυγαν και φεύγουν, τα σπίτια ερημώνουν ….

Η κυβέρνηση κυρίως με Ευρωπαϊκά προγράμματα, προσπάθησε μερικώς μέχρι σήμερα, να αποκαταστήσει μέρος της μεγάλης απώλειας, σε μια προσπάθεια ανατροπής της κυριαρχούσας για δεκαετίες, μονοσήμαντης ανάπτυξης του τόπου μας.

Τον αρχικό σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής (Π.Α.) του Γιώργου Κασαπίδη, ανέτρεψε κυριολεκτικά η απόφαση της βίαιης απολιγνιτοποίησης και η πρωτοεμφανιζόμενη επιδημία του κορωνοιού πανελλαδικά στην επαρχία Βοΐου. Μπήκαν σε προτεραιότητα επιτακτικές ανάγκες, που ήταν υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει η Π.Α. και το έπραξε αλλού επιτυχημένα και αλλού λιγότερο. Παράλληλα όμως έγιναν και πραγματοποιούνται σημαντικά έργα, για την αντιμετώπιση των βασικών μας αναγκών.

 ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ Η΄ ΕΜΜΕΣΑ ΤΗΝ ΕΟΡΔΑΙΑ & ΕΥΡΥΤΕΡΑ

-Χρηματοδότηση μελετών Πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων σε πέντε (5) πόλεις της Περιφέρειας Δ.Μ. Για τις Πανεπιστημιακές Υποδομές στην Πτολεμαΐδα προϋπολογισμός 3,5 εκ ΕΥΡΩ

-Χρηματοδότηση από κοινού με την ΔΕΤΗΠ για την λειτουργία των Ηλεκτροβάνων και την τροφοδοσία Θερμικής Ενέργειας για δυο (2) χρόνια-πάμε αισίως για το τρίτο έτος, της Πτολεμαΐδας.

-Μαζί με τη Δημοτική Αρχή Εορδαίας εξασφάλιση σύνδεσης για παροχή θερμικής ενέργειας από τον νέο-σύγχρονο ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 σε οκτώ (8) χωριά της Εορδαίας.

-Μονάδα Φυσικού Αερίου (ΣΗΘΥΑ) στον ΑΗΣ Καρδιάς για την Θέρμανση των πόλεων Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου, ως εναλλακτική του λιγνίτη.

-Επιδοτήσεις με 34 εκ ΕΥΡΩ των μικρών επιχειρήσεων και 300 εκ το επόμενο δίμηνο για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

-Προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης ΑΝΕΡΓΩΝ για επαγγελματικό προσανατολισμό.

-Για το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας 300 εκ ΕΥΡΩ και 52 εκ για το αντίστοιχο Αγροτικό.

-Δρόμος Καστοριάς-Πτολεμαΐδας με σήραγγα 1365 μέτρων στην Κλεισούρα (ΕΣΠΑ 2014-21).

-Διαχείριση αστικών λυμάτων Εορδαίας, για την προστασία υγροτόπων Σολού-Βεγορίτιδας και του περιβάλλοντος. Καθαρισμός καναλιών γύρο από την Πτολεμαΐδα.

-Αντιπλημμυρική προστασία του κάμπου Δυτικής Εορδαίας και Θεματικό Πάρκο στην Αναρράχη.

-Χρηματοδότηση για επέκταση και αναβάθμιση ΕΚΕΤΑ – Σύμβαση 18εκ ΕΥΡΩ για το Πράσινο Υδρογόνο στο χώρο της ΑΕΒΑΛ.

-Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για μελέτη και κατασκευή από το Υπ. Υποδομών-Μεταφορών  και την Περιφέρεια, του κάθετου άξονα Φλώρινας – Εγνατίας Οδού, μέσα από το τρέχων κοινοτικό πλαίσιο στήριξης (ΕΣΠΑ 2021-2027).

– …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Κοντολογίς παρόμοια είναι η δράση της Π.Α. και στους άλλους Δήμους και της Π.Ε. της Δ.Μ. Ελπίδα μας η ταχεία απορρόφηση των σημαντικών κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά & Εθνικά προγράμματα που τρέχουν.

      Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α Τ Ι Κ Α   ΚΑΙ  Τ Ε Κ Μ Η Ρ Ι Ω Μ Ε Ν Α:

 Η Περιφερειακή Αρχή με τον Γιώργο Κασαπίδη, επέδειξε εντιμότητα, γνώση των προβλημάτων, γρήγορα αντανακλαστικά. Επιχειρεί και μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα, κυρίως σε παράλληλη θητεία με την σημερινή κυβέρνηση …. Δείχνει να υπάρχει ΦΩΣ στην άκρη του ΤΟΥΝΕΛ, ΕΛΠΙΔΑ!

Θα ρισκάρουμε πάλι; Θα ξανακάνουμε τα ίδια λάθη; Θα αγνοήσουμε τις δοκιμασμένες συνταγές που ήδη εφαρμόζονται, τις βλέπουμε (όσοι θέλουν να βλέπουν), για να πάμε στην ανευθυνολογία και την υποσχεσιολογία; Θα ξεριζωθούμε, θα αφήσουμε να ερημώσει ο τόπο μας;

Η αντικειμενική αξιολόγηση των λεγόμενων μικρών παρατάξεων που διεκδικούν την Π.Α.Δ.Μ. κρίνεται με θετικό πρόσημο, για προτάσεις, βελτιώσεις και τον απαραίτητο πολιτικό & αντιπολιτευτικό λόγο στο Περιφερειακό Συμβούλιο.