«Προτεραιότητα η Παιδεία των παιδιών μας»

Η κύρια προτεραιότητά μας την αμέσως επόμενη μέρα από την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέα Δημοτική αρχή είναι η υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων στον τομέα της Παιδείας. Χάθηκαν τέσσερα χρόνια για τις σχολικές μας μονάδες, αφού ελάχιστα πράγματα υλοποιήθηκαν στον κλάδο της εκπαίδευσης. Εμείς με σκληρή δουλειά και ειλικρινή διάθεση προσφοράς θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε πολλές παρεμβάσεις.

Κατά τη θητεία μας έως και το 2019 υλοποιήσαμε μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων του Δήμου, που περιελάμβαναν παρεμβάσεις στη θέρμανση, στα κουφώματα, στον φωτισμό, στις στέγες και στο κέλυφος όλων των κτηρίων των σχολικών μονάδων που λειτουργούν στον Δήμο Φλώρινας. Συγκεκριμένα, είχαν υλοποιηθεί μελέτες για τις ακόλουθες σχολικές μονάδες:

Σχολική Μονάδα Προϋπολογισμός έργου προς υλοποίηση (€)
1.   6ο Νηπιαγωγείο Φλώρινας 113.300€
2.   1ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας 395.000€
3.   2ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας 137.800€
4.   5ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας 180.000€
5.   Δημοτικό Σχολείο Ιτέας 160.500€
6.   1ο Γυμνάσιο Φλώρινας 263.000€
7.   1ο Ενιαίο Λύκειο Φλώρινας. Νέο κτήριο 478.600€
7.  1ο Ενιαίο Λύκειο Φλώρινας. Παλαιό κτήριο
8.   3ο Γυμνάσιο Φλώρινας 259.000€
9.    Γυμνάσιο Βεύης 253.700€
10.   Γυμνάσιο Μελίτης. 308.100€
11.   8ο Νηπιαγωγείο Φλώρινας 110.700€
12.   Δημοτικό σχολείο Άνω Καλλινίκης 115.900€
13.  Νηπιαγωγείο Άνω Καλλινίκης 57.000€
14.  3ο Δημοτικό σχολείο Φλώρινας & 3ο Νηπιαγωγείο Φλώρινας 610.200€
14.  Τμήμα 3ου Δημοτικού Φλώρινας
15.  5ο Νηπιαγωγείο Φλώρινας 110.700€
16.  Δημοτικό σχολείο Βεύης & Νηπιαγωγείο Βεύης 193.600€
17.  2ο Γυμνάσιο Φλώρινας 404.000€
18.  2ο Ενιαίο Λύκειο Φλώρινας 439.200€
ΣΥΝΟΛΟ 4.590.300€

 

Οι παραπάνω μελέτες αφορούσαν σε έργα 4.590.300€, που θα έδιναν μια άλλη πνοή σε όλους τους χώρους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ, παράλληλα, στο Επιχειρησιακό Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΕΣΣΒΑΑ) είχαν ενταχθεί και άλλα έργα για τα σχολεία μας, ύψους  1.600.000,00€.

Με τα ποσά αυτά ο Δήμος Φλώρινας θα μπορούσε να είχε αποκτήσει πρότυπα σχολεία. Δυστυχώς, όμως, ελάχιστες από τις μελέτες αυτές έχουν υλοποιηθεί από την παρούσα δημοτική αρχή, με αποτέλεσμα οι σχολικές μονάδες μας να είναι ενεργοβόρες και οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν μέσα σε κρύο σχολικό περιβάλλον. Και, επιπλέον, αναλώνοντας για τη θέρμανση όλο τον οικονομικό προϋπολογισμό τους τα σχολεία μας στερούνται από πολλές σημαντικές παρεμβάσεις βελτίωσης των υποδομών τους, καθώς και διδακτικό και ψηφιακό εξοπλισμό, που κάνει την εκπαίδευση πιο σύγχρονη, πιο προσιτή και πιο ποιοτική.

Η εκπαίδευση αποτελούσε πάντα προτεραιότητά μας και θα συνεχίσει να αποτελεί, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον του τόπου μας. Ήρθε η ώρα να βγάλουμε από τα συρτάρια του Δήμου τις μελέτες αυτές για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, που υλοποιήθηκαν επί θητείας μας. Για να έχουν τα παιδιά μας το ζεστό και άνετο περιβάλλον και να συμμετέχουν με χαρά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Και για να μην στερούνται όλα τα ψηφιακά και εποπτικά μέσα που θα τα υποστηρίξουν στη μόρφωση και στην πρόοδό τους.

Και, φυσικά, η κατασκευή νέων σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ, για να υπάρξει καλύτερη αριθμητική κατανομή των μαθητών και φοίτηση με άνεση, εφόσον μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Δήμου μας κατοικεί πλέον στην πόλη της Φλώρινας.

Σχεδιάζουμε Σχολεία, που οι αίθουσές τους να προσφέρονται για τις σύγχρονες ψηφιακές διαδικασίες με διαδραστικούς πίνακες, με σύγχρονα Εργαστήρια Πληροφορικής και Φυσικών Επιστημών, με χώρους ιδανικούς σίτισης και ανάπαυσης. Οραματιζόμαστε Σχολεία απόλυτα ασφαλή, με όμορφες αυλές για το παιχνίδι και το διάλειμμα, με αξιοπρεπείς χώρους άθλησης και χώρους για εκδηλώσεις. Για να δημιουργηθούν οι ιδανικές συνθήκες μάθησης για τους μαθητές του Δήμου Φλώρινας, αλλά και οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στο έργο τους μέσα σε κατάλληλες παιδαγωγικές συνθήκες.

Επιπλέον, η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο είναι ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς και η γενναία στήριξη από μέρους του Δήμου όλων των Σχολών και των Τμημάτων που έχουμε ήδη, για να βγαίνει το Πανεπιστήμιό μας στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.

Παράλληλα, θα αγωνιστούμε και για την επέκτασή του με ίδρυση και λειτουργία νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Σχολών, που μπορούν να υποστηριχτούν στην περιοχή μας, κι αυτό θα συμβεί από τις πρώτες μέρες ανάληψης της θητείας μας, προς όφελος του τόπου μας και της ποιότητας των σπουδών των φοιτητών.

 

Οι Στόχοι μας για την Παιδεία

  • Υποστήριξη της λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Δήμου Φλώρινας, συνδιοργανώσεις εκδηλώσεων, δράσεις διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία
  • Διεκδίκηση και λειτουργία νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Σχολών, όπως το Τμήμα Δημιουργικής Γραφής
  • Ενεργειακή αναβάθμιση όλων των Σχολικών Μονάδων και των Παιδικών Σταθμών σε όλη την εμβέλεια του Δήμου Φλώρινας
  • Κτηριακές, εργαστηριακές και ψηφιακές αναβαθμίσεις των Σχολικών μονάδων
  • Παρεμβάσεις προσβασιμότητας σε όλα τα σχολικά κτήρια (ράμπες, ασανσέρ, αναβατήρες, κλπ.)
  • Κατασκευή νέων υποδειγματικών Σχολικών μονάδων στην πόλη της Φλώρινας (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο)
  • Επέκταση των δικτύων wi-fi σε όλα τα δημοτικά καταστήματα του Δήμου προς όφελος των μαθητών

Δώστε μας τη δύναμη να πράξουμε το όραμά μας για μια κοινωνία δικαιοσύνης, με ευκαιρίες ποιοτικής και σύγχρονης εκπαίδευσης για όλους!

Όλοι μαζί θα καταφέρουμε να οδηγήσουμε τον τόπο μας στην ανάπτυξη, στην πρόοδο και την ευημερία!

Πάμε, λοιπόν, να γράψουμε ιστορία!

Πάμε γερά!

Πάμε δυνατά!

Πάμε όλοι μαζί!!!

Για τον Δήμο Φλώρινας που μας αξίζει!!!

 

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Φλώρινας

Γιάννης Βοσκόπουλος