Υποψήφιος Δήμαρχος για τον Δήμο Φλώρινας ο οικονομολόγος Κώστας Μπομπότας

“Σχέδιο Σωτηρίας για τη μεταλιγνιτική περίοδο, η Ανάπτυξη κι η πρακτική εφαρμογή της “  ήταν ο τίτλος της  Συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε σήμερα, Σάββατο 30 Οκτωβρίου, ο οικονομολόγος Κώστας Μπομπότας. Παράλληλα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Φλώρινας ως επικεφαλής ανεξάρτητου και αδέσμευτου συνδυασμού με το όνομα «Σχέδιο Σωτηρίας».

Ακολουθεί το σχέδιο κειμένου  που ανέλυσε ο κ. Μπομπότας:

A MEΡΟΣ: ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ,Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ!

Κυρίες και κύριοι, ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρόσκλησής μας και για την παρουσία σας!

Πριν να ξεκινήσουμε, θέλω να γίνει η διευκρίνιση ότι επιλέχθηκε σκόπιμα η Αυλή του Αριστοτέλη Φλώρινας σαν τόπος του πνεύματος, των γραμμάτων των τεχνών και του ευ ζήν! Eχωριστούμε τους επιχειρηματίες  για τη φιλοξενία!

Πριν μπούμε στο θέμα μας, ας προηγηθεί μια απαραίτητη εισαγωγή και πρώτα από όλα ποιος είναι ο ομιλών! Αν και η συνέντευξη είναι προσωπική κι όχι θεσμική, ο ομιλών είναι σήμερα Αιρετός Αντιπρόσωπος της ΣΤΑ του ΟΕΕ, εκπροσωπώντας την Φλώρινα, είναι δηλαδή περίπου επιστημονικός Βουλευτής των Οικονομολόγων, κι ένας από τους 200 Αντιπροσώπους σε όλη τη χώρα, έως Δεκ 2023!

-Διατέλεσε Τραπεζικός Σύμβουλος στη Διοίκηση της ΕΤΕ , 3ος στην Περιφερειακή του και 7ος στους 50 συνολικά πανελλήνια, έχοντας φέρει περί των 30 εκατ. ευρώ νέα χορηγητικά κεφάλαια στην Τράπεζα, μόνος περισσότερα από 1 μεγάλο Κατ/μα! Γνωρίζει άριστα όλες τις χρηματοδοτήσεις και τις επενδύσεις! Διετέλεσε επίσης Διευθυντής στο Κατάστημα Αμυνταίου,το οποίο ανέβασε κατηγορία και χρηματοδότησε τις τηλεθερμάνσεις, ειδικά την τελευταία, με βιομάζα!

-Διετέλεσε  Γραμματέας ΝΟΚΕ Φλώρινας, Γνωμοδοτικό Οργανο της Νομαρχ. Αυτοδιοίκησης Φλώρινας, το Αντίστοιχο Όργανο σε επίπεδο Αθήνας καταρτίζει τα Νομοσχέδια της χώρας! Συνέβαλε καθοριστικά στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Νομού Φλώρινας, επί Νομαρχίας Ιωάννη Στρατάκη, συνεργαζόμενος στην κυριολεξία με όλους!

-Εχει συντάξει,ως επιστήμονας και δημοσιογράφος  320 αναρτήσεις στο Blogg ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ, από το 2006 και μετά,oι οποίες  κατά κύριο λόγο θα συνοψιστούν πιο κάτω!

-Σημειώστε ότι ο ομιλών υπήρξε συνυποψήφιος για το Χρίσμα του Νομάρχη Φλώρινας,αλλά δεν είχε τότε τα σημερινά προσόντα,με αποτέλεσμα να στηρίξει για το καλό του τόπου τον έχοντα το χρίσμα Νχη και Δχο  Γιάννη Βοσκόπουλο, σε όλες τις μετέπειτα εκλογικές αναμετρήσεις! Υπάρχει μέγα λοιπό γνωστο βιογραφικό,ατομικό και οικογένειας,που δεν είναι του σημερινού παρόντος!

Πάμε τώρα στον πρόλογο:

Η παρούσα αφορά το Νομό Φλώρινας,που έχει μείζονα ανάγκη, όχι τη Δ.Μακεδονία συνολικά!

-Η μεταλιγνιτική εποχή έχει εξαγγελθεί από το 2023 αλλά ας κρατήσουμε επιφυλάξεις, διότι η χώρα δεν έχει βρει το δρόμο της  με τις άλλες πηγές ενέργειας, που να προσφέρουν ενεργειακή επάρκεια, ώστε δεν είναι απίθανο να έχουμε παρατάσεις! Απόδειξη ότι δεν ξεκαθαρίζουν το ιδιοκτησιακό στα ορυχεία,ώστε αυτά να σκεπαστούν και να δοθούν σε άλλες χρήσεις.Αυτό δεν σημαίνει τίποτα,εμείς το σκοπό μας,ανάπτυξη, ανάπτυξη!

-Ενας καθοριστικός λόγος γιαυτό είναι ότι στο Νομό Φλώρινας υπάρχει ήδη μεγάλη υπανάπτυξη, αφού λειτουργούν μόνο 1800 επιχειρήσεις, από εκεί που λειτουργούσαν 4.400! Αποτέλεσμα, και 80% επιχορηγήσεις να δοθούν δεν μπορούν οι τοπικές επιχειρήσεις να σηκώσουν ούτε τη σημερινή κρίση, πόσο μάλλον αν έρθει η μεταλιγνιτική ,με μείον 3.500 θέσεις εργασίας!

Στη Φλώρινα δεν υπάρχει πλέον καν παραγωγική βάση, χρειάζονται επειγόντως νέα επενδυτικά κεφάλαια,για τα οποία υπάρχει τρομακτική έλλειψη τεχνογνωσίας,αφού όλοι τα περιμένουν όλα από την Αθήνα κι από την ομοιοπαθούσα Κοζάνη!

Τα 18 έργα που λέει ο κυβερνητικός Βουλευτής είναι πολύ λίγα, χρειάζονται τουλάχιστον 1.018 έργα και χωρίς μεταλιγνιτική!

Χρειάζεται προσοχή στο υπολειματικό κάρβουνο των ορυχείων μας στη μεταλιγνιτική και στο λοιπό ορυκτο μας πλούτο,από βωξίτες μέχρι λίθιο! Επίσης αξιοποίηση της βιομηχανικής τεχνογνωσίας,μαζί τα μηχανήματα και τα οχήματα των εξορύξεων μαζί με την αποκατάσταση των εδαφών!

Χρειάζεται πολύ προσοχή στο ένστικτο αυτοσυντήρησης του μεγάλου Νομού της Κοζάνης να μην μας καταπιεί ξανά σαν Νομός,όπως έγινε χρόνια με το κάρβουνο μας που το ξόδευαν 10 μονάδες στο Νομό Κοζάνης κι εμείς είχαμε στα χαρτια 2 μόνο μονάδες.

Τώρα θέλει προσοχή το υδρογόνο, διότι για να παραχτεί θέλει πολύ νερό και φθηνό ρεύμα,για να το πουλήσει ηΚοζάνη,ως Κοζάνη?  Να προστατέψουμε τις λίμνες μας και τα βουνά μας με τα αιολικά,δεν είναι δωρεάν αναλώσιμα για κανέναν πλέον,θα πρέπει να υπάρχει γενναίο αντίτιμο τουλάχιστον!

Το δις εξαμαρτείν,ουκ ανδρών σοφών!

Και πάμε επιτέλους στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του Νομού Φλώρινας,που μπορούν να αντικαταστήσουν όχι μόνο την παραγωγική βάση του κάρβουνου αλλά κι όλη την τοπική μας κακοδαιμονία,ως αντίστροφη μέτρηση ακμής,στην χρόνια παρακμή! Στόχος οι 5 χιλ νέες  επιχειρήσεις και 15 χιλιάδες θέσεις εργασίας,σε 15 δυνατότητές  μας,,ως εξής  :

  • Νομός τετραπέρατος και παντοδύναμος 400 χιλ. όπου γης,με 50χιλ. σημερινούς κατοίκους!

Η χρόνια φυλλορρόηση στα 4 σημεία του ορίζοντα,μπορεί να γίνει και αγορά πώλησης των προιόντωνμας( market) και εκκλησία του Δήμου, δηλαδή ξανά ενεργοί συμπολίτες μας. Περισσότερα θα πούμε στο β΄μέρος την πρακτική εφαρμογή.Προσωπικά επισημαίνω ότι ήδη κατά επιπλέον 1/8 την προοπτική την άνοιξα με τους σαρακατσάνους που αριθμούν μέχρι 3ης γενιάς όσο όλος ο Νομός μας,ενώ η περιοχή μας αποτελούσε το ¼ των παλιών βοσκοτόπων τους. Η επανόδος στα βουνά μας είναι ήδη ζωντανή προοπτική με κάθε ευοίωνο μέλλον.

2)  6 λίμνες,ως Ναυτικός Νομός,σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Δικαιούμαστε

φθηνό ρεύμα  και 0,45 ναυτιλιακό πετρέλαιο,επίσης κρουαζιερόβαρκες και υδροπλάνα στις

λίμνες μας,ενώ στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου μπορούν να εδρεύουν ναυτιλιακές εταιρίες.

Σημειώστε ότι ως καύσιμα ξοδεύει το χειμώνα ο Νομός μας περίπου μισό τάνκερ ετησίως, ενός καραβοκύρη που έχει και 150 τάνκερ ποντισμένα! Ο τ. Δήμαρχος Τάκης Στύλου είχε κάνει ναυτική εβδομάδα στη Φλώρινα κι έκτοτε ουδεν!

  • Νερό,το αντίδοτο στο κάρβουνο! Τα νησιά μας διψούν και προμηθεύονται χονδρικώς 1 ευρώ το λίτρο,από τη Φλώρινα μπορούν να το προμηθεύονται 0,27 το λίτρο, αντικαρκινικό κι αντιδιαβητικό! Επιπλέον έχουμε και ξυνό νερό, Ιτιάς και Παπαγιάννη,πλέον του Ξινού Νερού Αμυνταίου ! Η Φλώρινα διαθέτει 6 λίμνες που σημαίνει ότι έχει 6 Μόρνους ποταμούς να υδρεύσει 6 Αθήνες! Κι επιπλέον οι ποταμοί, τα φράγματα για άρδευση βιομηχανία,για πέτροφα,σπιρουλίνα και καραβιδες! Σημειώστε ότι με τα νερά των λιμνών μας έγινε το εργοστάσιο Αγρα κι άρδευση Πέλλας,κι όχι μόνο!
  • Επίσης τα νησιά μας μπορούν να προμηθευτούν από εμάς φυτόχωμα( το παίρνουν 3 ευρώ το σακούλι, από εμάς 0,80 χονδρικής 12 λίτρα), ζωοτροφές ( 10 ευρω την παλιού τύπου μπάλλα άχυρο ακατεργαστο χόρτοβουνού ,δίνουν κι αντάλλαγμα ελαιόξυλα ετησιου κλαδέματος) ,φασόλάκια και  φασόλια,που δεν φυτρώνουν εκεί λόγω  30 βαθμών κι άνω.Ανταλάσσουν 1 κιλο φασόλια με  1 κιλό λάδι! Προς τούτο δυνατή η ανάπτυξη θερμοκηπίων μας!
  • 100 χιλ αγελάδες στο Νομό μας είχαμε, αν τις ξαναποχτήσουμε θα έχουμε από 40 κιλά υγρή κοπριά ημερησίως, άφθονο βιομεθάνειο,για έχουμε φθηνό ρεύμα και παντού τηλεθερμναση ως Νομός! Χώρια το γάλα και κρέας  που θα  πωλείται μαζικά! Τις περισσότερες επενδύσεις αρκεί  να τις αναλάβει 1  Εφοπλιστής καραβοκύρης,που  έχει να βάλει τα κεφάλαια  και να κάνει  τις επενδύσεις,μετά λαμβάνοντας όσες επιχορηγήσεις αναλογούν,προσφέροντας για  φορολογικούς  λόγους χιλιάδες  επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.Ανάλογο αποτέλεσμα έχουμε με  χοίρους και πουλερικά!
  • Τουρισμός, η βαριά μας βιομηχανία,αφού έχουμε ήδη εν δυνάμει 400χιλ στα 4 σημεία του ορίζοντα, χώρια τους κατοίκους των νησιών κ των άστεων,ως προορισμό τον χειμώνα μας και το θέρος μας! Θέλει μεγάλη εταιρία οργάνωσης τουρισμού,για ετήσια οργάνωση έλευσης 100 χιλ επιπλέον τουριστών ετησίως με 4 εκδηλώσεις των 30 χιλ! Βλέπε «λευκές μέρες στη Φλώρινα». Στην εταιρία,μαζί με τα ήδη ξενοδοχεία θα δουλέψουν πάνω από 2,5 χιλιάδες κι άλλοι τόσοι στο συνδεδεμένο με τα χοτέλ σύστημα real estate αλλά και την κατασκευή οικημάτων φυσικής δόμησης,ήτοι συνολικά πάνω από 5χιλ.νέες θέσεις εργασίας.

Σημειώστε ότι υπάρχει θρησκευτικός τουρισμός,αθλητικός τουρισμός,ορεινός τουρισμός κλπ

  • Να χτυπήσουμε τον χειμώνα με χειμώνα, ακυρώνοντας την ενεργειακή μας φτώχεια.

Είναι γεγονός ότι το μέσο φλωρινιώτικο νοικοκυριό πληρώνει ετησίως 1.500 ευρώ επιπλέον κόστος χειμώνα(τοπικός πληθωρισμός κόστους ) ,οι δε τοπικές επιχειρήσεις έχουν 27,5% κάμψη τζίρου ετησίως λόγω χειμώνα,που πρέπει αφού αυτός δεν γίνεται να είναι αφορολόγητος, πλέον αυξημένων αποσβέσεων από φθορές κι έξοδα χειμώνα! Το φθηνό πετρέλαιο και το ρεύμα, με βιομεθάνιο,τηλεθερμάνσεις και φοροαπαλλαγές μπορούν να μας φέρουν οικονομικά στα ίσα! Όμως η οργάνωση τουρισμού με στόχο το χειμώνα μας,μαζί με τη χιονοδρομία και τα άνθη χειμώνα μπορούν να φέρουν την επιθυμητή ανάπτυξη,πριν ακόμα έρθει καλοκαίρι!

  • Διεθνές Κέντρο Χιονοδρομίας! Mε δεδομένο ότι υπάρχουν 3 χιονοδρομικά στην περιοχή

μας,σε Βόρα,Βίτσι και Βίγλα κι ένα στο Περιστερι των Σκοπίων,η πόλη της Φλώρινας μπορεί με τη συνδρομή ξένων εταιριών οργάνωσης χιονοδρομικών κέντρων και διεθνών επισκεπτών(όπως στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας) να αποτελέσει διεθνές Κέντρο Χιονοδρομίας,σε διαδημοτική βάση  Δήμών Φλώρινας,Πρεσπών,Μοναστηρίου, Καστοριάς, Αμυνταίου και Εδεσσας! Υπάρχει σχετική μας ανάρτηση,δεν θα πούμε εδώ περισσότερα.

  • Aνάπτυξη Ορεινής Υπαίθρουν στα βουνά μας. Το θέμα το έχω ανακινήσει και στο ΟΕΕ και στους Σαρακατσάνους με ολοκληρωμένο πρόγραμμα.Ειδικότερα ήδη έχει μπει στην πρακτική ροή το πλαίσιο επιδότησης της μετακινούμενης κτηνοτροφίας μέσω UNESKO και Ομοσπονδίας Σαρακατσάνων,κι επιπλέον ενισχύσεις των κτηνοτρόφων ως δασοπυροσβέστες. Αρκεί να δημιουργηθούν τοπικά σχετικά πάρκα,για να γεμίσουν ξανά τα βουνά μας αιγοπρόβατα,έγινε γιαυτό και σχετική ορεινή περιοδεία αναδεικνύοντας παράλληλα και ορεινά τοπικά μονοπάτια! Επίσης δυνατότητα τοπικής εκτροφής γιδιών Κασμίρ,που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα! Τέλος πλάνο για τουρισμό βουνού με  πεζοπορία,άλογα και ορεινά ταξί 4χ4 και πολλά άλλα,που αποτελούν μια ξεχωριστή ενότητα,από μόνη της!
  • Διέξοδος οδική και σιδηροδρομική από μελλοντικό τούνελ Αλώνων ,που θα βγαίνει στην κάθετο προς Εγνατία από Καστοριά ,με στόχο σύνδεση των 2 Τελωνείων Νίκης και Κρυσταλλοπηγής και τα λιμάνια της Ηπείρου και της Αδριατικής.Επίδης σιδηροδρομική σύνδεση προς Πόγραδετς και με εμπορευματικό σταθμό σε Μεσονήσι άνοδος προς ΦΥΡΟΜ. Απαραίτητη η βοηθητική οδική σύνδεση προς Ανω Μελά από Βίγλα μέσω Αλώνων κι από Φλώρινα μέσω διάνοιξης του Αρχαίου ποιμενικού μονοπατιού! .
  • Βαλκανική Διεθνής Εκθεση Νίκης ,κατά τα πρότυπα της ΔΕΘ και με παράλληλη ειδική βαλκανική ζ,ωνη ελεύθερου Εμπορίου,ως συνέχεια του Διαμετακομιστικού Κέντρου της ΒΙΠΕ Φλώρινας και σχετικό Διαλογητήριο αγροτικών προιόντων. Κάθε Αγίου Κων/νου Διεθνές Βαλκανικό πανηγύρι.Υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα προς όλα τούτα.
  • Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο στην έξοδο νερού από το φράγμα Παπαδιάς,με παράλληλη χρήση άρδευσης και βιομηχανίας,στη μεταλιγνιτική εποχή.
  • Αναγκαστικοί δασικοί συνεταιρισμοί σε κάθε χωριό του Οροπεδίου της Φλώρινας στο Βόρρα ,με το δεδομένο ότι έχουν χορηγηθεί εκτάσεις στις οροπεδινές κοινότητες Φλώρινας! Εάν φυτευτούν δένδρα( προτεινόμενες καρυδιές) θα διαμοιράζεται κλήρος στους χωρικούς , επίσης μπορεί να  επιλεγεί και ως βοσκότοπος, εφόσον υπάρξουν κτηνοτροφικές μονάδες.
  • Ολοκλήρωση των υποσχεμένων εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στην Κάθετο προς Εγνατία(τα 5Φ),στο Δρόμο Φλώρινας –Πρέσπες από Βίγλα και Κρατερού Αγιου Γερμανού! Επίσης επιστροφή  Βαλκανικών Σπουδών και γενικότερα Σχολές  και τέλος Ειδικό τιμολόγιο ΔΕΗ,για τα οποία τίποτε δεν υλοποιήθηκε!
  • Τέλος, Ορεινό Κεντρο Εκπαίδευσης Καταδρομέων όλων των τύπων, με δεδομένο τον ορεινό και λιμναιο τοπικό διαμελισμό και τις συνθήκες όλων των εποχών!

 

Β ΜΕΡΟΣ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Προσωπικά  από 1/1/2022 θα ανοίξω επιχείρηση  παροχής επενδυτικών συμβουλών και τραπεζικών θεμάτων,για υποβοήθηση επιχειρήσεων και ιδιωτών και Νομικών Προσώπων,με σχετική παρακολούθηση πρασινου ταμείου,επενδυτικών προγραμμάτων και ΣΔΑΜ.

Από εκεί και πέρα είναι γνωστό ότι η κορυφή στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις αναγκαστικά πέφτει στον κορυφαίο συντελεστή παραγωγής  την πολιτική δύναμη, που συνδυάζει τους λοιπούς. Ας δούμε όμως τοπικά τις δυνατότητές τους:

  • Ο κυβερνητικός Βουλευτής είναι ότι ρευστότερο στην τοπική πολιτική,με την έννοια ότι έχει τον πιο ακαθόριστο χρόνο εκλογών και κυρίως κυβέρνητικής αυτοδυναμίας και χρόνου κυβερνητικής σταθερότητας,αυτοδυναμίας, συνεργασιών κι αντιπολίτευσης!

Ζωντανό παράδειγμα η εκλογή Σαμαρά από Πασοκ και καπάκι Σέλτσας από Συριζα.

  • Ο τοπικός Αντιπεριφερειάρχης υπακούει δυστυχώς στην πρωτεύουσα Κοζάνη,με μειωμένη εξουσία και δυναμική!
  • Ο τοπικός Δήμαρχος κι ειδικά ο Δήμαρχος Μητροπολιτικής Πρωτεύουσας Νομού έχει πλήρες και σταθερό χρόνο 5ετών και είναι τοπικός αυτοκυβερνήτης,έστω κι αν υπάγεται αυτοδιοικητικά σε ανώτερα κλιμάκια ο Δήμος!Διότι αποτελεί μεν ΕπαρχίαΠρωτευούσης ο Δήμος Φλώρινας ,που μπορεί να καθοδηγήσει τους άλλους 2 Δήμους του Νομού,σε επιλεγμένα θέματα. Επειτα ο Δήμαρχος μπορεί να αποτελεί ξεχωριστό επενδυτικό όργανο, αν γνωρίζει την προσέλκυση, οργάνωση κι ανάπτυξη επενδύσεων!

Ας δούμε όμως τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο μητροπολιτικού Δήμου Πρωτευούσας Φλώρινας:

  • Για το πολύπαθο νερό θέλει επέκταση, αναμόρφωση και επανακοστολόγηση τιμολόγηση όλου του φάσματος και του δικτύου της ΔΕΥΑΦ ,μαζί με τη δημιουργία ξεχωριστής επιχείρησης άρδευσης και βιομηχανίας για μη πόσιμη χρήση,σε όλο το φάσμα,σε αγρούς κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες αλλά και σε οικίες, από πότισμα, πλύσιμο οχημάτων, μέχρι τουαλέτες και νιπτήρες! Χρειάζεται εξαρχής επανατοποθέτηση του παλιού δικτύου με νέο δίκτυο 2 παροχών, πόσιμο και μη δυιλισμένο μη πόσιμο,ώστε να μην ξοδεύεται πουθενά πόσιμο νερό για΄άλλες χρήσεις κιαντιστρόφως! Τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών έξω από κάθε οικία και ύπαρξη τοπογραφικού σχεδίου σωληνώσεων,σε ειδικό περίβλημα ,,με ηλεκτρονική δυνατότητα ελέγχου διαρροών και αποκλεισμού υποκλοπής! Πρόβλεψη επιπλέον ταμιευτήρων επισκέψιμων, όπως και τα φράγματα,που αποτελούν τουριστικά αξιοθέατα. Αξιοποίηση Σακουλέβα ψηλά στα Αλωνα και χαμηλότερα στο Σ. Ιωαννλίδη όχι μόνο για υπερεπάρκεια νερών αλλά και ως επισκέψιμες λιμνούλες εστίασης κι αναψυχής!
  • Αδελφοποίηση με Λάρισα,με σκοπό προσέλκυση επενδύσεων κτηνοτροφίας και λειτουργίας των σφαγείων της Φλώρινας και των κινητών συνεργείων Μελίτης και Πρεσπών. επίσης σύνδεση της Γεωργικής Σχολής Λάρισας με τις εγκαταστάσεις της Φλώρινας,πρώην Κοντόπουλου,με σκοπό την παραγωγή και πώληση γόνων. Επίσης τουριστική πρόβλεψη με την ειδική σύνδεση Αγίου Αχιλείου Πρεσπών με της Λάρισας.Τέλος να παρίσταται ο Δήμαρχος Λάρισας τη μέρα απελευθέρωσης της Φλώρινας,καταθέτοντας στεφάνι στον Λαρισινό ελευθερωτη μας Ιαάννη Αρτη.
  • Διόροφη Δημοτική Αγορά,με κατασκευή 2 ορόφου από πάνω,με επιπλέον τοπικές επιχειρήσεις ένδυσης,υπόδυσης και λοιπές,ώστε να αποτελούν ένα άτυπο πολυκατάστημα όλο το συγκρότημα, καλύτερο από κάθε εισαγόμενο στην περιοχή.
  • Πολυόροφα γκαράζ μέσα στην πόλη, με εκμετάλλευση την ύπαρξη πολλών οικοπέδων που έχουν για κτίσμα 1 μόνο Κατάστημα.
  • Αναμόρφωση ολική του Λόφου Αγίου Παντελεήμονα! Eναέριο τελεφερίκ, με κλειστό βαγόνι στον Σταυρό, με άνοδο από την πλευρά της Σκοπιάς. Δημιουργία κέντρου εστίασης και αναψυχής και συνεδρίων,χορευτικών εκδηλώσεων. Στη βάση διάνοιξη της παραβούνιας αρτηρίας από Αιμιλιανού μέχρι άνοδο λίγο πριν την ταβέρνα Καλύβα. Δημιουργία τύπου αρχαίου θεάτρου στην πλαγιά των 2 καταφυγίων, με καμαρίνια από κάτω και είσοδο έξοδο από τα καταφύγια! Ολο το βουνό οργανωμένα επισκέψιμο.
  • Κατασκευή διπλής γέφυρας αυτ/των και πεζών μπροστα στην επιχείρηση ΒΙΕΜΑΚ για σύνδεση με την περιοχή σταθμού και όλη την περιοχή σφαγείων και κάτω πόλης. Μετακίνηση Τενωνείου σε  Μεσονήσι.
  • Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρωπης! Η συστηματική κι οργανωμένη επιδίωξή της θα επιφέρει διαφήμιση της Φλώρινας και κατσκευή μείζονων υποδομων.
  • Δημιουργία τηλεθερμάνσεων είτε με βιομάζα είτε με βιομεθάνειο, είτε με οτιδήποτε άλλο,σε συνδυασμό με ξυλοθέρεμανση εντός πόλεως,, εντος των έδειων οικοπέδων. 2 θερμαστές το 24ωρο ανά οικοδομικό τετράγωνο! Το αέριο ακατάλληλο κι αντιπαραγωγικό,σε σχέση με το εξόχως αναπτυξιακό βιομεθάνιο.
  • Σύνδεση τηλεθέρμανσης με κολυμβητήριο, σχολές και πισίνες.
  • Λειτουργία Κατασκήνωσης Κλαδοράχης! Aναβίωση Παλαιοχωρίου κυκλική επισκεψιμότητα με ασφαλτόστρωση  δρόμων σε  Μονοπάτια σε Βίτσι και Βαρνούντα!
  • Μητρώο και Δημοτολόγιο,ως παγκόσμιο πελατολόγιο. Παράδειγμα Πρώτης.
  • Τοπικός τσελεμαντές και λειτουργία εταιριών ξενάγησης,βλέπε α μέρος.
  • Ορεινή ανάπτυξη,όπως α μέρος, μαζί με πρωτογενή παραγωγή
  • Διαδημοτική επιχείρηση χιονοδρομίας, όπως α μέρος
  • Σχέδιο Λευκές μέρες στην Φλώρινα, ή αλλιώς πως πουλάμε το χιόνι και το χειμώνα μας,όπως σχετική ανάρτηση
  • Ορεινό κέντρο καταδρομέων
  • Συνδεση ΤΕΙ με ζωολογικό κήπο και συγκρότημα πρώην Κοντόπουλλου.
  • Ολοκλήρωση τούνελ Αλώνων και περιξ περιοχής
  • Κέντρο Λύγκα,Βίσωνα σε Βόρρα Κάστορα πανω από Αλωνα.
  • Κατάρτιση Ισολογισμών από το Λογιστήριο του Δήμου,40 χιλ ετησίως να γλυτώσουμε
  • Με τα λεφτά αυτά ενίσχυση κοινωνικού παντοπωλείου κι εστιατορίου. Επίσης κανείς άστεγος, κι εργασία σε όλους στην εταιρία τουρισμού και ξενάγησης,στην εταιρία ύδρευσης, χιονοκαθαρισμοιύ ,δασοπυρόσβασης και κοινωνικού στρατού
  • Για την είσπραξη του ΦΠΑ από τους Δήμους θα κάνουμε νέα συνέντευξη τύπου!

΄Μέχρι εδώ μπορούμε να πούμε ότι σαν οικονομολόγοι δώσαμε τα κύρια σημεία τοπικής ανάπτυξης, ανταποκρινόμενοι στον θεσμικό και κοινωνικό μας ρόλο!

Η φυσιολογική σειρά θα ήταν να αναλάβουν από εδώ και πέρα οι πολιτικοί μας τη συνέχεια των δράσεων,ώστε να πάμε ομαλά στην ανάπτυξη και τη μεταλιγνιτική εποχή.

Όμως εδώ και 2 χρόνια παρατηρούμε όχι μόνο ουσιαστική απραξία,ειδικά στο θέμα της μεταλιγνιτικής αλλά και μια περίεργη ομερτά, κανείς να μη μιλάει γιαυτό.

Η κύρια διαπίστωση είναι ότι υπάρχει σχετική τοπική αδυναμία δράσης ,διότι έχουν μάθει όλοι να αναμένουν τις δράσεις του κράτους,το οποίο όμως,φευ,από ότι δείχνει μας αφήνει σε αυτοσχεδιασμό, οπότε θα πρέπει να παράγουμε,να δημιουργήσουμε  και να πουλήσουμε, πρώτη φορά σαν τόπος, με νέες επενδυσεις. Δεν ζητείται συνεπώς να αλλάξει μόνο η παραγωγική βάση του κάρβουνου αλλά κι όλη η τοπική πολιτική τάξη.

Πρέπει να αλλάξει παντού η άναρχη προσωποπαγία,χωρίς  πρόγραμμα  εκλογές!

Πρέπει να βγούν μπροστά οι ικανοί,οι δημιουργοί κι οι επιστήμονες,αν θέλουμε να υπάρχει άμεσο αποτέλεσμα,για τον τόπο μας και το μέλλον των παιδιών μας!

Πρέπει να σπάσει η ομερτά τα τοπικής εξουσίας ,να οδηγήσουμε όλους στην κοινή προσπάθεια σε δράσεις ,προγράμματα και σχέδια, αντί να πάμε πάλι σε προσωποπαγείς έριδες και διαμάχες, που τόσα χρόνια μας δίχασαν και μας ταλάνισαν ,οδηγώντας τον τόπο μας σε παρακμή,ο αδελφός απέναντι στον αδελφό, ο ξάδερφος απέναντι στον ξάδερφο κι ο ανεψιός απέναντι στο θείο! Και πολλή μαγκιά,που από την… πολλή εξάτμιση φουγάρο δεν έμεινε στον τόπο!

Η οργάνωση και η γνώση να αναδείξει και να βγάλει από το τέλμα τον τόπο μας!

Κυρίες και κύριοι, συνοψίζοντας

Επειδή διαπιστώνουμε ότι είμαστε οι μόνοι που

  • Εχουμε σχέδιο και πλάνο σωτηρίας για τη μεταλιγνιτική εποχή και την ανάπτυξη και ξέρουμε πως υα το επιτύχουμε
  • Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να καταρτίζουμε όποιο ισολογισμό του Δήμου Φλώρινας από κάθε ίδιο λογιστήριο, ξέρουμε τη δουλειά μας ως οικονομολόγοι
  • Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εισπράξουμε ΕΝΦΙΑ και κάθε φόρο και να τον διαθέσουμε σωστά
  • Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να φέρουμε 5 χιλ νέες επιχειρήσεις και 15 χιλ

νέες θέσεις εργασία, σε επίπεδο Νομού και πάντως ξέρουμε πως θα τα παλαίψουμε όλα τα παραπάνω, δυναμικά, πρακτικά κι επιστημονικά!

Καταθέτουμε σήμερα την υποψηφιότητα μας ,για το αξίωμα του Δημάρχου  Φλώρινας ,για να οργανώσουμε όλο το επιστημονικό προσωπικό του τόπου  ΟΕΕ,ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕ ,κι όλους τους συντοπίτες στον Ανένδοτο Αγώνα της Ανάπτυξης, που διακηρύσσουμε και ξεκινάει σήμερα!

Ο τίτλος ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ της σημερινής μας συνέντευξης είναι ο τίτλος του νέου Δημοτικού Συνδυασμού μας!

Καλούμε όλους να δηλώσουν το παρόν τους  ένας ένας ξεχωριστά, ανεξάρτητα από κόμματα και χρώματα, για το καλό των παιδιών μας και του τόπου μας.

Θα συνεργαστούμε με όλους για το καλό του τόπου, κανένα δεν θεωρούμε αντίπαλο, παρά μόνο τα προβλήματα που τελικά μαζί θα λύσουμε!

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας!