Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Κύρκου στον «Αριστοτέλη»

Με την αναδρομική έκθεση έργων ζωγραφικής του Φλωρινιώτη ζωγράφου Βασίλη Κύρκου (1942-2022) ανοίγει το εικαστικό έτος στον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Φλώρινας «Ο Αριστοτέλης».
Ένα χρόνο περίπου μετά τον θάνατο του Βασίλη Κύρκου (28/08/2022) ο Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης» παρουσιάζει μέρος του ζωγραφικού  του έργου – με θεματική τη Φλώρινα – στην κεντρική αίθουσα εκθέσεων «Στεφάνου και Βασιλικής Γώγου» της Πινακοθήκης Φλωρινιωτών Ζωγράφων του συλλόγου από το Σάββατο 7 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στις 7:00 το απόγευμα.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η εικαστικός Αθηνά Βόσδου.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 19:00-21:00
Σάββατο και Κυριακή: 12:00-14:30 και 19:00-21:00
Την έκθεση μπορούν να επισκέπτονται τα πρωινά μαθητές και μαθήτριες των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης οργανωμένα κατόπιν επικοινωνίας στο 697 2694565.
____________
Ο Βασίλης Κύρκος γεννήθηκε στο Νεοχωράκι Φλώρινας το 1942. Από μικρός έδειξε ένα σπάνιο ταλέντο απεικονιστικής επίδοσης, πράγμα το οποίο παρατηρήθηκε από τους δασκάλους του χωριού του, που τον παρότρυναν να επιδοθεί αποκλειστικά στις εικαστικές τέχνες.
Η κάθοδός του στην Αθήνα συνοδεύτηκε από μια εύκολη σχετικά εισαγωγή στην Α.Σ.Κ.Τ. το 1966. Η φοίτησή του στο εργαστήριο του Γ. Μαυροΐδη διακόπηκε πολλές φορές λόγω των πολλών οικονομικών δυσκολιών που είχε. Τελικά ο Κύρκος αποφοίτησε το 1975, αφού σπούδασε για δυο ακόμη χρόνια στο εργαστήρι αγιογραφίας του Κ. Ξυνόπουλου. Οι γνώσεις του για τη βυζαντινή ζωγραφική συμπληρώθηκαν με ταξίδια που πραγματοποίησε στο Άγιο Όρος.
Ο Βασίλης Κύρκος έκανε τις πρώτες καλλιτεχνικές παρουσίες του στη Φλώρινα με του ζωγράφους του «Αριστοτέλη» σε δύο ομαδικές εκθέσεις Φλωρινιωτών ζωγράφων τον Σεπτέμβριο του 1958 και τον Αύγουστο του 1961. Αργότερα δραστηριοποιήθηκε στη «Στέγη Φιλοτέχνων της Φλώρινας», της οποίας μάλιστα ήταν και ιδρυτικό μέλος. Η μόνιμη εγκατάστασή του στην Αθήνα είχε σαν αποτέλεσμα την δραστηριοποίησή του εκεί. Τον Ιανουάριο του 1973 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο του Πειραιά και το 1976 στην γκαλερί «Κύκλος» της Θεσσαλονίκης. Σημαντικές παρουσίες είχε και το 1973 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στα «Δημήτρια ΄78», 1972, 1980 Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης», 2005 ΜΣΤ Φλώρινας  κ.α.
Από το 1982 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Σαντορίνη.
Το 1989 προσκλήθηκε στη Σουηδία, όπου είχε μια σειρά από συμμετοχές και ατομικές εκθέσεις στην πόλη Växjö. Ο σουηδικός τύπος έγραψε πολλά κολακευτικά ρεπορτάζ και η σουηδική τηλεόραση ασχολήθηκε με τις δραστηριότητές του εκεί.
Η πλούσια παλέτα του και ο αβίαστος τρόπος της χρήσης των χρωμάτων του τον κατατάσσει στην πρώτη γραμμή των τεχνικά άρτιων ζωγράφων της Φλώρινας. Μετά την εγκατάστασή του στη Σαντορίνη ξεκινά μια δεύτερη περίοδος του ζωγράφου με παραγωγή έργου με γενικότερη γραφή, με έντονο χρωματικό προβληματισμό και με σύγχρονες εικαστικές λύσεις. Η λυρική διάθεση στην οποία βασίστηκε όλο του το έργο δεν έλειψε από κανένα σχεδόν πίνακά του.
__________
* Από το βιβλίο του Τάκη Μπέσσα «Η εικαστική Φλώρινα 1941-1976», Δημόσια Βιβιλοθήκη Βασιλικής Πιτόσκα – Βαρνά, 1993.