Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Πρέσπες 2023»

Από τις 24 έως τις 27 Αυγούστου θα διαρκέσουν οι εκδηλώσεις «Πρέσπες 2023», το πρόγραμμα των οποίων έγινε σήμερα γνωστό από τους διοργανωτές.

Κύριο χαρακτηριστικό των φετινών εκδηλώσεων η αλλαγή πλεύσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ουσιαστικά η αναζήτηση μιας νέα ταυτότητας. Για τον λόγο αυτό θα υπάρχει, φέτος, αφιέρωμα στα 60 χρόνια από τον θάνατο του Γρηγόρη Λαμπράκη, αφιέρωμα στις βαλκανικές μουσικές και χορούς και ημερίδα για τα κοινά αρχιτεκτονικά και πολιτισμικά στοιχεία Φλώρινας και Μοναστηρίου (Bitola), ενώ η συναυλία έκπληξη θα είναι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στον Άγιο Αχίλλειο.

Αναλυτικά στις εκδηλώσεις αναφέρθηκαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Λιάνης, η πρόεδρος του Δ.Σ. των «Πρεσπών» Χρύσα Μάντση, ο αντιπρόεδρος Νίκος Ταμουτσέλης, ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο πρόεδρος του σωματείου «Λυγκηστές» Γιάννης Κωνσταντίνου και ο πρόεδρος της κοινότητας Δροσοπηγής Μιχάλης Μάρου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Πέμπτη 24 Αυγούστου

Ημερίδα με σκοπό τη δημιουργία λευκώματος για την καταγραφή και ανάδειξη των παλιών αρχοντικών και τα κοινά αρχιτεκτονικά και πολιτισμικά στοιχεία ανάμεσα στις πόλεις Φλώρινα και Bitola.

Συμμετέχουν το Ελληνικό Προξενείο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΑΠΘ

Παρασκευή 25 Αυγούστου

Αφιέρωμα στα 60 χρόνια από τον θάνατο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Συμμετέχουν η οικογένεια Γρ. Λαμπράκη, η «Λέσχη Γρηγόρη Λαμπράκη» και η κοινότητα Δροσοπηγής.

Συναυλία Μάκη Αϊβάζογλου – Μαρίας Θωϊδου.

 

Σάββατο 26 Αυγούστου, Άγιος Αχίλλειος

1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού

Συμμετέχουν συγκροτήματα από Ελλάδα, Αλβανία, Σερβία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία

Συναυλία Βασίλη Παπακωνσταντίνου

 

Κυριακή 27 Αυγούστου, Φλώρινα

1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού