«Αφήστε μας να τιθασεύσουμε τον σακχαρώδη διαβήτη»

Σήμερα, 14 Νοεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα  για τον Διαβήτη. Η συγκεκριμένη ημέρα επιλέχθηκε για την είναι η  ημέρα γενεθλίων του νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941) ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον βιοχημικό Τζον ΜακΛίοντ σώζοντάς εκατομμύρια ζωές. Ο όρος διαβήτης οφείλεται στον Έλληνα γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη (2Ο αιώνα μ.Χ.) εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο ασθενής διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα.. Τέτοια ημέρα κάτω υπό φυσιολογικές συνθήκες θα γίνονταν διάφορες εκδηλώσεις για να ενημερωθεί ο κόσμος. Λόγω όμως της πανδημίας αυτό δεν είναι εφικτό , και γι΄ αυτό με λίγα λόγια θέλω να τιμήσω την συγκεκριμένη ημέρα .

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί για τα άτομα με διαβήτη όσο και για τα άτομα του στενού οικογενειακού κύκλου μια συνεχής ψυχολογική επιβάρυνση.

Υπάρχουν 2 τύποι διαβήτη.

Ο διαβήτης τύπου  1 , όπου υφίσταται παντελής έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας και δεν μπορεί να γίνει πρόληψη. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που  επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Ο διαβήτης τύπου 2 , όπου ανήκει και το 95% των του συνόλου ατόμων με διαβήτη , μπορεί να προληφθεί  (σωματική άσκηση , απώλεια βάρους) κα αντιμετωπίζεται με ειδική διατροφή και αντιδιαβητικά δισκία.

Το κράτος οφείλει και πρέπει να σταθεί δίπλα στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αρχίζοντας πρώτα με την τοποθέτηση σχολικών νοσηλευτών για την βοήθεια των μικρών παιδιών αφού ο κίνδυνος για επιπλοκές ελλοχεύει και παρέχοντας όλα εκείνες τις διευκολύνσεις για όλους όσους νοσούν αφού πρόκειται για μία ύπουλη ασθένεια που πολλές φορές ο ασθενής μπορεί να μην γνωρίζει ότι νοσεί. Φυσικά τώρα εν μέσω πανδημίας πρέπει να συμπεριληφθούν χωρίς εξαιρέσεις όλα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες γιατί ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

ΟΛΟΙ μαζί πρέπει να ενημερώσουμε ότι η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης είναι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου.

Το παγκόσμιο λοιπόν μήνυμα για όλες τις χώρες της υφηλίου, την ημέρα του Διαβήτη, δηλ. την 14ηΝοεμβρίου, είναι «Αφήστε μας να τιθασεύσουμε τον σακχαρώδη διαβήτη».

 

Ιώαννης Σ. Παρδάλης

Μέλος Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής

Συλλόγου Διαβητικών Ν. Φλώρινας ‘’ Γλυκοζωή ’’