Εγκαίνια – αγιασμός του νέου Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Φλώρινας

Εγκαινιάστηκε χθες, Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017, στο κτίριο του 2ου Γυμνασίου Φλώρινας το νέο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Φλώρινας με την παρουσία του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητο, του Δημάρχου Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλου, του Προϊσταμένου Β/θμιας εκπαίδευσης Φλώρινας Ιωάννου Παύλου, της Διευθύντριας του νέου Σχολείου Κουρεμένου Ειρήνης καθώς και εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων του σχολείου.

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε αγιασμός και ακολούθησαν χαιρετισμοί.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η φιλαρμονική του Δήμου Φλώρινας.

 

 

Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας, κ.κ. Θεόκλητος

Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σήμερα εδώ και είναι ο τελευταίος αγιασμός αυτής της χρονιάς.

Το γεγονός ότι ιδρύθηκε ένα νέο σχολείο μου θυμίζει μια διδασκαλία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ο οποίος προσέφερε πάρα πολλά στο ελληνικό έθνος και έλεγε το εξής: όπου ανοίγουν καινούργια σχολεία, κλείνει μια φυλακή.

Σας εύχομαι καλή χρονιά και στους καθηγητές καλή υπομονή.

 

Γιάννης Βοσκόπουλος, Δήμαρχος Φλώρινας

Μαθητές, κυρίες και κύριοι εκπαιδευτικοί, αγαπητοί μας γονείς αγαπητά μας παιδιά.

Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα γιατί ξεκινάει ένα νέο σχολείο που η κοινωνία μας το έχει μεγάλη ανάγκη.  Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους έκαναν αυτή την προσπάθεια για να λειτουργήσει αυτό το σχολείο.

Όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν, στην εκπαιδευτική κοινότητα ότι ως Δήμος θα είμαστε δίπλα σε κάθε νέα προσπάθεια και θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα που θα προκύψουν, αν προκύψουν, για να μπορούν αυτά τα παιδιά να έχουν καλές και ανθρώπινες διδακτικές αίθουσες, ώστε να μπορέσουν και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργήσουν σωστά χωρίς να δημιουργούμε προβλήματα στην μόνιμη εκπαίδευση.

Ήδη έχουμε συζητήσει με τον προϊστάμενο της Β/θμιας εκπαίδευσης και βρήκαμε προσωρινές λύσεις αλλά μιλάμε και για μόνιμες λύσεις στο μέλλον.

Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά και εύχομαι σε όλους σας χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα, ευτυχές το νέο έτος και ένα νέο έτος καλύτερο από τα προηγούμενα.

 

Ιωάννου Παύλος, Προϊστάμενος Β/θμιας εκπαίδευσης Φλώρινας

Σεβασμιότατε, Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, Αγαπητοί Γονείς ,συνάδελφοι  και μαθητές,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά για την έναρξη της λειτουργίας του νέου αυτού σχολείου, που θα συντελέσει στη βελτίωση της εκπαίδευσης αλλά και της επαγγελματικής αποκατάστασης των εφήβων με μαθησιακές δυσκολίες της περιοχής μας. Αυτό το δυναμικό κομμάτι του μαθητικού μας πληθυσμού έχει αναφαίρετο δικαίωμα στην ισότιμη συνεκπαίδευση, αλλά και στην ανεμπόδιστη πρόσβαση σε δομές επαγγελματικής κατάρτισης, που θα τους διασφαλίσουν μια ποιοτική ζωή.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συνεχής μέριμνά μας για την ομαλή λειτουργία των υφιστάμενων δομών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όπως Εργαστήριο .Ειδικής .Επαγγελματικής .Εκπαίδευσης. και Κατάρτισης.  των  τμημάτων ένταξης, αλλά και τη δημιουργία αυτού του σχολείου.

Συγκεκριμένα, η  ίδρυση Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου στη Φλώρινα, υλοποιήθηκε ύστερα από την υποβολή αιτήματος μας τον Νοέμβριο του του 2016 στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και είναι επιστέγασμα συλλογικής προσπάθειας και αγαστής συνεργασίας τόσο με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς (Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, Σχολική Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής, ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) , το σύλλογο Γονέων Ατόμων με Αναπηρία του νομού μας, όσο και με το Δήμο Φλώρινας, που στάθηκε αρωγός στο πλευρό μας από την πρώτη στιγμή. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά .

Ελλείψει άλλων κτηρίων αποφασίστηκε η συστέγαση του νέου σχολείου με το 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο – και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους Διευθυντές των δυο αυτών σχολείων για την συνεργασία τους –   γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες να συνυπάρχουν εκπαιδευτικά με τους συμμαθητές τους της τυπικής γενικής εκπαίδευσης. Με τη συστέγαση αυτή καλύπτεται μέρος της σύγχρονης τάσης η οποία επικρατεί στο χώρο της ειδικής αγωγής και  είναι η ανάπτυξη συνθηκών συνεκπαίδευσης των μαθητών με ειδικές ανάγκες μέσα στα γενικά σχολεία. Γι’ αυτό ζητάμε για άλλη μια φορά τη δέσμευση του Δημάρχου Φλώρινας  για τη δημιουργία νέων αιθουσών στο χώρο αυτό, που θα διευκολύνουν τη λειτουργία και των δυο σχολείων.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας δεσμεύεται ότι αφενός θα εξακολουθήσει να προσφέρει τη στήριξή της στο διδακτικό προσωπικό και στους μαθητές αυτού του νέου σχολείου και αφετέρου ότι θα αφουγκραστεί με προσοχή τους προβληματισμούς των οικογενειών τους.

Με αφορμή την πλήρη στελέχωση του νέου σχολείου, τελούμε σήμερα τον αγιασμό ώστε να έχουμε και την ευλογία του θεού στο νέο μας αυτό εγχείρημα.

Τέλος,  θα ήθελα, να ευχηθώ την ευόδωση των εκπαιδευτικών και διδακτικών στόχων του προσωπικού του σχολείου, καλή πρόοδο στους μαθητές του και καλή δύναμη στις οικογένειές τους και  ενόψει των εορτών καλά Χριστουγέννων  υγεία και αισιοδοξία για το νέο έτος.

 

Διευθύντρια Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού ΓυμνασίουΛυκείου Φλώρινας Κουρεμένου Ειρήνη

Σεβασμιότατε, κ. Δήμαρχε, κ. Δ/ντα Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Φλώρινας, κ. Προϊστάμενε ΚΕΔΔΥ  Φλώρινας, αγαπητοί μου συνάδερφοι, γονείς και μαθητές,

Σας καλωσορίζω και επισήμως στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Φλώρινας. Ο σημερινός αγιασμός του σχολείου μας πραγματοποιείται εν όψη της Γέννησης του Χριστού, γεγονός, που σηματοδοτεί μια νέα αρχή, σε ένα νέο σχολείο, για μια χρονιά διαφορετική και δημιουργική.

Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Φλώρινας αποτελείται από 4 γυμνασιακές και 4 λυκειακές τάξεις και άπτεται τόσο της Ειδικής όσο και της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Οι μαθητές μας  συνεχίζουν να λαμβάνουν την ακαδημαϊκή γνώση μέσα από προγράμματα εξατομικευμένης και διαφοροποιημένης διδασκαλίας, προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες και ικανότητές τους.

Το σχολείο μας είναι πλήρως επανδρωμένο από ένα άριστα καταρτισμένο ειδικό εκπαιδευτικό αλλά και καταρτισμένο ειδικό βοηθητικό προσωπικό, με κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο αλλά και με επικείμενο λογοθεραπευτή  για να αντιμετωπίσει τις όποιες εκπαιδευτικές, συναισθηματικές και τυχόν λειτουργικές ανάγκες των μαθητών μας. Παράλληλα, η επιλογή και η παρακολούθηση τομέων από τη β΄τάξη του Λυκείου τους εκπαιδεύει στο αντικείμενο της επιλογής τους αλλά και τους προετοιμάζει για μια ομαλή ένταξη τόσο στο επαγγελματικό όσο και στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Στο σημείο αυτό οφείλω να ευχαριστήσω τόσο τον Δήμο Φλώρινας που στέκεται αρωγός στην προσπάθεια αυτή, τον Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης κ. Ιωάννου, ο οποίος συνέβαλλε ουσιαστικά τόσο στην ίδρυση όσο και στη λειτουργία του σχολείου μας ,καθώς και τον Προϊστάμενο του ΚΕΔΔΥ Φλώρινας για τη συνεργασία αλλά  και τους διευθυντές των 2 σχολείων που συστεγαζόμαστε,τον κ. Μπατμά Αναστάσιο, δ/ντή του 2ου Γυμνασίου καθώς και τον κ. Σταμπουλτζή Κωνσταντίνο, δ/ντή του 2ου Γενικού Λυκείου για την συνεργασία, προκειμένου την εύρυθμη λειτουργία και των τριών σχολείων.

Καλά Χριστούγεννα με αγάπη και ελπίδα για όλο τον κόσμο, για όλους τους μαθητές!