θεατρική παράσταση από τα ΚΔΑΠ 2ου Πειραματικού και 7ου Νηπιαγωγείου Φλώρινας βασισμένο σε έργα του Παπαδιαμάντη

θεατρική παράσταση από  τα ΚΔΑΠ 2ου Πειραματικού και 7ου Νηπιαγωγείου Φλώρινας   βασισμένο σε έργα του Παπαδιαμάντη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η χριστουγεννιάτικη γιορτή του ΚΔΑΠ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) 2ου Πειραματικού και 7ου Νηπιαγωγείου Φλώρινας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι γονείς των παιδιών αλλά και λόγω του αφιερώματος στον σπουδαίο άνθρωπο  και  «άγιο των ελληνικών γραμμάτων» Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, άτομα με λογοτεχνικό ενδιαφέρον.

Η θεατρική παράσταση που παρουσιάστηκε ήταν διασκευή της ομάδας του ΚΔΑΠ Πειραματικού βασισμένη σε δύο χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τίτλους «Η σταχομαζώχτρα» και «Το σπίτι της Κοκκώνας».

Στην παράσταση έλαβαν μέρος παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών τα οποία διδάχθηκαν αξίες όπως η ταπεινοφροσύνη και η κοινωνική δικαιοσύνη,  επιχειρώντας ένα τολμηρό και σπάνιο εγχείρημα, που θα τα συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή.

Στη γιορτή συμπεριλήφθηκαν ακόμα παραδοσιακά χριστιανικά ελληνικά κάλαντα της Θράκης και της Μακεδονίας  καθώς και παραδοσιακοί χοροί.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η φιλαρμονική του Δήμου Φλώρινας.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Κατά τον χαιρετισμό  της η υπεύθυνη του ΚΔΑΠ πειραματικού σχολείου  Εβελίνα Αριστείδου είπε:

« Η ομάδα του ΚΔΑΠ του 2ου Πειραματικού και 7ου Νηπιαγωγείου Φλώρινας με αφορμή τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης της γέννησης του Χριστού, αντί μιας καθιερωμένης εκδήλωσης αποφάσισε σας παρουσιάσει στη σημερινή εκδήλωση ένα διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Είναι ένα εγχείρημα τολμηρό, σπάνιο αλλά και μοναδικό θα έλεγα για εκδήλωση μικρών παιδιών. Πρωταγωνιστές στη θεατρική παράσταση που θα παρουσιάσουμε, είναι οι μικροί μας μαθητές και μαθήτριες, γι’ αυτό και η ανοχή σας πρέπει να είναι ανάλογη.

Η συνεργασία μας με τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας υπήρξε μοναδική. Παράδειγμα για μίμηση για όλες και όλους εμάς τους μεγαλύτερους πως η επιβράβευση είναι αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας.

Είμαι σίγουρη πως το εγχείρημα μας θα τους συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή ευχάριστα.

Μας είπανε ότι ο Παπαδιαμάντης είναι ένας δύσκολος λογοτέχνης με μια ιδιόμορφη γλώσσα που θα δυσκολέψει τα παιδιά. Εμείς το τολμήσαμε και βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σας για να σας παρουσιάσουμε τον κοινωνικό Παπαδιαμάντη, κάτι εντελώς διαφορετικό όμως τόσο ταιριαστό με τη γιορτή των Χριστουγέννων. «Όσον ζω και αναπνέω και σωφρονώ, δεν θα παύσω να υμνώ μετά λατρείας τον Χριστόν μου, να περιγράφω μετ’ έρωτος την φύσιν και να ζωγραφώ μετά στοργής τα γνήσια ελληνικά ήθη».

Σε μια πολύ κρίσιμη οικονομικά εποχή αλλά και εποχή κρίσης θεσμών, με τα δύο τρίτα της κοινωνίας μας να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, με όλο και μεγαλύτερο μέρος των συμπολιτών μας να φτωχοποιείται, αλλά και η νεολαία μας να παίρνει το δρόμο της ξενιτιάς για να ζήσει, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ.

Το διασκευασμένο έργο που σας παρουσιάζουν τα παιδιά του ΚΔΑΠ είναι η Σταχομαζώχτρα. Και έχει όλα τα στοιχεία της σημερινής μας κοινωνίας που σας περιέγραψα με λίγες λέξεις.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες για τον μεγάλο λογοτέχνη με την ασκητική ζωή, τον συγγραφέα της φτωχολογιάς, της θρησκευτικής πίστης, τον αρνητή των υλικών αγαθών,  όμως είναι ώρα να δούμε τους μικρούς μας φίλους επί σκηνής.

Εκ μέρους του προσωπικού του ΚΔΑΠ και των παιδιών μας σας εύχομαι να περάσετε όμορφα τις γιορτινές μέρες».