Η εκδήλωση του έργου «Save Water» στη Βεύη – Βασίλης Άμπας: «Με την εφαρμογή αυτή θέλουμε να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά»

Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του έργου «Save Water» στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βεύης  όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου στην περιοχή εφαρμογής.

Οι δράσεις του έργου χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας “Interreg ΙΡΑ Cross – Border Cooperation Programme Greece – Albania 2014 – 2020”.

Σημαντικά και αξιόπιστα τα αποτελέσματα της εφτάχρονης έρευνας του προγράμματος save water που εφαρμόστηκε πιλοτικά στην τοπική κοινότητα της Βεύης του Δήμου Φλώρινας.

 «Με την έρευνα αυτή θέλουμε να βρισκόμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από αυτά που γίνονται σε άλλους οικισμούς και πέρα από τα όσα έχουν υποχρέωση οι διάφοροι φορείς να εφαρμόζουν   για να έχουμε ποιότητα νερού»,  επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας Βασίλης Άμπας, καθηγητής της γεωπονικής σχολής του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας .

Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο κ. Άμπας αποτελεί ένα πολύτιμο σύγχρονο «πολυεργαλείο» για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Είναι το ίδιο πρόσωπο που με επίπονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες προσπάθειές του κατόρθωσε να αναγνωριστεί ως ιδιαίτερη φυλή προβάτου αυτό της Φλώρινας.

Τώρα με την έρευνά του αυτή  και το μοντέλο εφαρμογής  μπορούμε να έχουμε άμεσα την παρακολούθηση των διακυμάνσεων του πόσιμου νερού από καιρικά φαινόμενα, ώστε να μην υπάρξει στο ελάχιστο η πιθανότητα δημιουργίας προβλήματος στην ποιότητα του νερού και την υγεία των πολιτών.

Στόχος του έργου είναι με την εφαρμογή του μοντέλου και των αποτελεσμάτων της έρευνας να μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα χωριά του δήμου, προκειμένου να  έχουμε ποιοτικό νερό.

Χρηματοδοτήθηκε από τα διασυνοριακά προγράμματα όπως  το πρόγραμμα Ελλάδα-Αλβανία. Αντίστοιχες δράσεις με αυτές στην Βεύη γίνονται και σε περιοχές της Αλβανίας.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΑΜΠΑ

Βρισκόμαστε στη Βεύη, στο μέρος όπου έχει υλοποιηθεί το πρόγραμμα save water το οποίο έχει υλοποιηθεί από το κέντρο περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας και είναι ένα πρόγραμμα διακρατικό, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από τα προγράμματα Ελλάδα-Αλβανία.

Σκοπός του προγράμματος είναι να μπορέσει να δώσει σε πιλοτικό επίπεδο χαρακτηριστικά για την ποιότητα και την ποσότητα του νερού. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει τοποθετήσει αισθητήρες μέσα στο εσωτερικό δίκτυο του οικισμού της Βεύης και μπορεί να μετράει είτε ποσοτικά και να ελέγχει διαρροές, είτε ποιοτικά χαρακτηριστικά πράγματα τα οποία είναι απαραίτητα για να τα ξέρουμε και να μπορούμε να επέμβουμε άμεσα στο νερό που πίνουνε οι κάτοικοι του οικισμού.

Είναι ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο να μπορέσει να δώσει μια πληροφορία άμεσα έτσι ώστε σε μεγαλύτερο επίπεδο να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα για το σύνολο του Δήμου Φλώρινας.

Ήδη μέσα από τους υπόλοιπους εταίρους του έργου, ο Δήμος Ιωαννίνων έχει υποβάλει ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ το οποίο είναι πολλαπλάσιο του έργου που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της τοπικής κοινότητας Βεύης.

Το κέντρο περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας μέσα από αυτό το πρόγραμμα έχει προμηθευτεί τον εξοπλισμό, έχει αναπτύξει βάσεις δεδομένων και έχει κάνει ενημέρωση, όπως ήτανε και η σημερινή, τόσο της τοπικής κοινότητας όσο και των πολιτικών αρχών αλλά και της καθ’ ύλην αρμόδιας της ΔΕΥΑ Φλώρινας.

Ερώτηση (Μπάμπης Τριανταφυλλίδης): κ. Άμπα, τι πιστότητα μπορεί να έχει η έρευνα που κάνατε και αν μπορεί να εφαρμοστεί σε περιοχές όπως είναι η ύπαιθρος χώρα σε μια περιφερειακή ενότητα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Βασίλης Άμπας): Τα αισθητήρια τα οποία τοποθετήθηκαν είναι στην κυριολεξία πρότυπα, πολύ χαμηλής κατανάλωσης, συντήρησης και είναι αυτά τα οποία μπορούν να αποτελέσουν το σημείο αναφοράς για μετρήσεις οι οποίες γίνονται ακόμα και εργαστηριακά. Άρα βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο υψηλής τεχνολογικής επάρκειας όσον αφορά τον εξοπλισμό.

Αυτά έγιναν σε ένα επίπεδο ενός μετρίου οικισμού όπως είναι η Βεύη, δεν έγιναν σε ένα επίπεδο Φλώρινας όπου οι καταναλώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες αλλά παρόλα αυτά είναι αυτές οι οποίες μπορούν να δείξουν και σε επίπεδο πρότυπου δικτύου τα στοιχεία έτσι ώστε να προχωρήσουμε.

Είναι ένα δίκτυο το οποίο έχει και άλλες πρωτοτυπίες, δεν χρειάζεται καθόλου κόστος μεταφοράς των δεδομένων, δεν χρειάζεται δίκτυα αφού δουλεύει ασύρματα, δεν χρειάζεται δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και μπορεί να μεταδίδει τα δεδομένα μας σε πραγματικό χρόνο έτσι ώστε να μπορούν αυτοί οι οποίοι παίρνουν τις αποφάσεις να λαμβάνουν τις αποφάσεις άμεσα χωρίς να δημιουργούνται θέματα στην υγεία των κατοίκων. Το ότι υλοποιείται σε έναν μικρό οικισμό, στην ύπαιθρο, είναι αυτό που στην πραγματικότητα αποτελεί και το πλεονέκτημα, γιατί μπορούμε όταν δουλεύουμε σε μία Περιφερειακή Ενότητα, σε έναν Δήμο μικρό όπως είμαστε εμείς σε επίπεδο Ελλάδας, τότε καταλαβαίνουμε ότι τελικά χρειάζεται τη στήριξη και η ύπαιθρος και μπορούμε με αντίστοιχες δράσεις να προχωρήσουμε σε παροχή σοβαρών υπηρεσιών προς τους πολίτες.