Μήνυμα της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας για την 50η Επέτειο του Πολυτεχνείου

Η 50η Επέτειος του Πολυτεχνείου σήμερα και για άλλη μια φορά κρατάμε ζωντανή, γεμάτη σεβασμό τη μνήμη μας για τις μέρες εκείνες, που στους αγώνες της νεολαίας μας συμπυκνώθηκαν οι διαχρονικές και πρυτανεύουσες αξίες του Ελληνισμού, οι αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της παιδείας για όλους.

Οι νέοι και οι νέες της πατρίδας μας τον Νοέμβριο του 1973 με δυναμικό αγώνα μέσα από τον ναό του πνεύματος, το Πολυτεχνείο, έδειξαν για άλλη μια φορά όρθιοι στα Προπύλαια της Ιστορίας πώς η ανδρεία μεγεθύνει «το μπόι, το βήμα και την παλάμη του ανθρώπου», πώς θεριεύει η ψυχή και το θάρρος στις κρίσιμες στιγμές και προβαίνει ο άνθρωπος με γενναιότητα σε σημαντικές πράξεις.

Φέτος, που συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η οποία σηματοδότησε την αρχή του τέλους της επτάχρονης δικτατορίας στη χώρα μας, συμπληρώνεται μισός αιώνας Δημοκρατίας για την πατρίδα μας. Η συγκυρία αυτή αποτελεί ιδανική ευκαιρία να αναστοχαστούμε την αξία του δημοκρατικού πολιτεύματός μας, που κατακτήθηκε με θυσίες και αγώνες, αλλά και την ουσιαστική σύνδεση της Δημοκρατίας και της ευημερίας με την Παιδεία, που διαμορφώνει ανθρώπους με αξίες, γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες, πολίτες με συνείδηση και διάθεση για συμμετοχή και δράση. Για αυτή την οραματική, σύγχρονη και ουσιαστική Παιδεία αξίζει να αγωνιζόμαστε καθημερινά όλοι οι λειτουργοί της Εκπαίδευσης, με στόχους και οργανωμένο πρόγραμμα, καταθέτοντας τον καλύτερο εαυτό μας, συντονισμένοι με τις ανάγκες και τις προσδοκίες της νέας γενιάς!

Σήμερα, που «χτυπάει πιο δυνατά τ’  όνειρο μες στο αίμα», οι μαθητές και οι μαθήτριές μας για άλλη μια φορά ας αναβαπτιστούν στις σχολικές τους τάξεις σε εκείνες τις αξίες που δίνουν υπόσταση στην αληθινή ανθρωπιά μας, είναι αντάξιες της λαμπρής ιστορίας μας και μακραίνουν τα νήματα της ελπίδας για το μέλλον της χώρας μας.

Όλγα Μούσιου Μυλωνά

Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Φλώρινας