Ο Σάββας Σαπαλίδης μιλάει για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου Φλώρινας

Το 9ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων, το Φεστιβάλ Χάλκινων στο Αμύνταιο, τα Open Mall Αμυνταίου και Φλώρινας και η ψηφιακή σύγκλιση, ήταν τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας, Σάββας Σαπαλίδης.
Αναφορικά με το Φόρουμ, το οποίο θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου, ο κ. Σαπαλίδης ανέφερε πως η διοργάνωσή του αποτελεί μια συνέχεια της ημερίδας για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων προ πέντε μηνών.
«Πριν από πέντε μήνες το Επιμελητήριο μας είχε φιλοξενήσει τη διευρυμένη διοικητική επιτροπή, όπου την επόμενη ημέρα παρουσιάσαμε μία ημερίδα για τον ρόλο των Επιμελητηρίων στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και εκεί ήταν παρόντα αρκετά διμερή Επιμελητήρια, όπως και το Γερμανικό, με το οποίο αξίζει να πω ότι έχουμε υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας.
Έτσι λοιπόν, οι Γερμανοί έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό σημαίνει πάρα πολλά για την περιοχή μας, γιατί εκτός από τις γερμανικές επιχειρήσεις που θα στελεχώσουν και θα στηρίξουν το Επιμελητήριο, επτά μεγάλες αγροδιατροφικής εταιρείες καθώς επίσης και άλλες 5 του ίδιου κλάδου θα συμμετέχουν στην περιοχή για να κάνουν συνεργασία με τους φλωρινιώτες και τους δυτικομακεδόνες επιχειρηματίες. 40 και πλέον εταιρείες έχουν αξιολογηθεί και θα συνεργαστούν με τις δικές μας, έχει γίνει μία πολύ σοβαρή δουλειά.
Οι καλεσμένοι μας είναι κοντά στους 50 και αυτό σημαίνει και μία κίνηση στα ξενοδοχεία μας και στην πόλη μας τις δύο μέρες. Θα γίνουν και διάφορες ημερίδες και παράλληλα θα γίνονται και συναντήσεις b2b.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε εξαγωγές στη Γερμανία και η Φλώρινα έχει πάνω από 10 επιχειρήσεις οι οποίες εξάγουν στη Γερμανία, οπότε η αγορά είναι γνωστή, οι επιχειρήσεις μας είναι γνωστές και περιμένουμε η συνεργασία να είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα».
Όσον αφορά το Φεστιβάλ Χάλκινων, αυτό θα διεξαχθεί στις 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου στο Αμύνταιο. Σύμφωνα με τον κ. Σαπαλίδη, «την πρώτη μέρα θα γίνει παρουσίαση εκμάθησης σε παιδιά για να έρθουν σε επαφή με τα χάλκινα και τη μουσική μας παράδοση, ενώ την δεύτερη μέρα θα γίνει η παρέλαση χάλκινων μπαντών στο Αμύνταιο και διαγωνισμός 15 περίπου μπαντών, από τις οποίες θα περάσουν στον τελικό της Κυριακής οι πέντε. Ο κόσμος θα μπορεί να ψηφίζει, θα υπάρχει και επιτροπή και θα αναδείξουμε την καλύτερη μπάντα της περιοχής».
Για το Open Mall Αμυνταίου ο κ. Σαπαλίδης τόνισε πως «είμαστε ακριβώς στη διαδικασία της δημόσιας διακήρυξης του έργου και το επόμενο διάστημα θα δούμε και τον εργολάβο. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που θα αλλάξει την εμπορική ζωή και κίνηση του Αμυνταίου».
Για δε της Φλώρινας σημείωσε πως «το έργο προχωράει πάρα πολύ καλά, παρουσιάσαμε το μάρκετινγκ και οι άδειες μικρής κλίμακας είναι σε εξέλιξη όπως, και η διαδικασία με το αρχιτεκτονικό συμβούλιο.
Είναι έργα δύσκολα γιατί επεμβαίνουμε μέσα σε διατηρητέο οικισμό, όπου έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε αυτά που παραλάβαμε από τους προηγούμενους».
Τέλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου έκανε και μια σύντομη αναφορά στην ψηφιακή σύγκλιση που έχει ολοκληρωθεί στο 100% «και το Επιμελητήριο είναι ψηφιοποιημένο πλέον και επίσης έχει στελεχωθεί και οργανώθηκε και με κάμερες όπου δίνουμε ζωντανά την εικόνα από εκδηλώσεις και γενικά έχει βελτιωθεί η όλη κατάσταση των υποδομών του Επιμελητηρίου».