Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων “Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023” του Δήμου Φλώρινας

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου θα διαρκέσουν οι φετινές εκδηλώσεις “Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023” του Δήμου Φλώρινας.

Οι εκδηλώσεις θα αναπτυχθούν σε 8 διαφορετικά σημεία της πόλης, καθώς και σε 10 κοινότητες του Δήμου Φλώρινας και περιλαμβάνουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, χορευτικά συγκροτήματα, εκθέσεις καλλιτεχνών, προβολές ταινιών κ.ά.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσιάστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Σοφία Φουδούλη – Τζώτζη, παρουσία Αντιδημάρχων και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η κα Φουδούλη ανέφερε στην τοποθέτηση της:

“Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στη σημερινή συνέντευξη τύπου και εκ μέρους του Δημάρχου που απουσιάζει λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Το θέμα της σημερινής συνάντησης αφορά το Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023, τη μεγάλη γιορτή της τέχνης και του πολιτισμού που διοργανώνει και φέτος ο Δήμος μας. Τα πολιτιστικά μας δρώμενα ξεκινούν φέτος ακριβώς στα μέσα Ιουλίου και φτάνουν μέχρι και το τέλος Αυγούστου, έχοντας μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με παλαιότερες χρονιές και πλουσιότερο πρόγραμμα. Οι εκδηλώσεις απλώνονται σε 8 διαφορετικά σημεία μέσα στην πόλη της Φλώρινας και σε 10 κοινότητες του Δήμου μας. Έτσι, γίνεται όλος ο Δήμος μια μεγάλη σκηνή, φέρνοντας όσο το δυνατόν πιο ευρύ κοινό σε επαφή με υψηλής ποιότητας πολιτιστικές εκδηλώσεις, που καλύπτουν διαφορετικές προτιμήσεις και απευθύνονται σε άτομα όλων των ηλικιών· από τους μικρούς μας φίλους μέχρι τους πιο μεγάλους. Άλλωστε, πρόσβαση στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία πρέπει να έχουν όλες και όλοι.

Έχουμε δουλέψει σκληρά και με μεγάλο μεράκι για να οργανώσουμε και να σας παρουσιάσουμε ένα πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Το φετινό Πολιτιστικό Καλοκαίρι περιλαμβάνει συναυλίες από αγαπημένους, αλλά και νέους καλλιτέχνες, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, παραδοσιακές βραδιές τόσο από τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, όσο και από συλλόγους του εξωτερικού, μουσικά αφιερώματα και νεανικά πάρτι.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, λοιπόν, που καταφέρνουμε να δίνουμε στους συνδημότες μας πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου και ποιότητας εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο. Σας προσκαλούμε, λοιπόν, να μας ακολουθήσετε σε αυτό το πολιτιστικό «ταξίδι» που ξεκινάει από αύριο και διαρκεί μέχρι το τέλος Αυγούστου και ελπίζουμε τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού να σας κρατήσουμε την καλύτερη συντροφιά μέσα από τις εκδηλώσεις μας”.

Στη συμμετοχή του Γραφείου Εθελοντισμού, με τη λειτουργία Πάρκου Εθελοντισμού, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Χάτζιος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “ο εθελοντισμός είναι ουσιαστικά παραγωγή Πολιτισμού. Του «Πολιτισμού της Καθημερινότητας», μιας μορφής πολιτισμού, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Εργαστήκαμε εντατικά, με πρόγραμμα και μεθοδικότητα τόσο με τον κύριο Δήμαρχο, με τη κυρία Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και με τους αρμόδιους υπαλλήλους για να δημιουργηθεί το Πάρκο Εθελοντισμού. Τους ευχαριστώ ειλικρινά για αυτή την αγαστή συνεργασία. Επίσης, θεωρώ υποχρέωση μου να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους συνέβαλαν, με οποιονδήποτε τρόπο στη δημιουργία του Πάρκου Εθελοντισμού. Αναφέρομαι στους φορείς και τους Οργανισμούς που με τη συμμετοχή τους συμβάλλουν ουσιαστικά και δίνουν πρόσθετη αξία στη προσπάθεια που καταβάλλουμε ως Γραφείο Εθελοντισμού. Πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου εύκολο να συντονίσει κάποιος οκτώ (8) – το τονίζω οκτώ (!!!) – Οργανισμούς και Φορείς εγνωσμένης αξίας και με έργο πανελλήνιας εμβέλειας, και να καταφέρει τελικά να συνυπάρξουν σε μια κοινή προσπάθεια, που θα λάβει χώρα στις ημέρες λειτουργίας του Πάρκου”.

Στη συνέχεια τόνισε:

“Το Γραφείο μας θα λειτουργήσει Πάρκο Εθελοντισμού από τις 23 έως και τις 30 Ιουλίου κατά τις ώρες 18:00′ – 22:00′.

Πρόθεση μας ήταν να λειτουργήσει περισσότερες ημέρες και περισσότερες ώρες αλλά αφενός η προετοιμασία για πραγματοποίηση άλλων δράσεων που σχεδιάζουμε εντός του Αυγούστου και αφετέρου η περίοδος διακοπών, καθώς και η απουσία πολλών εθελοντών, το καθιστά αδύνατο.

Το Πάρκο θα περιλαμβάνει Θεματικά Περίπτερα ενημέρωσης για την αλληλεγγύη στον άνθρωπο, τη προστασία του περιβάλλοντος και τη Φιλοζωία.

Συγκεκριμένα…

Ένα Θεματικό Περίπτερο θα περιλαμβάνει ενημερωτική καμπάνια για τις ύψιστες μορφές αλληλεγγύης για τον άνθρωπο.

  • Για την προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ και το ΓΝΦ.
  • Για την προσέλκυση εθελοντών για τη Δωρεά Οργάνων και Ιστών σε συνεργασία με τον ΕΟΜ και τέλος για την προσέλκυση εθελοντών για Δωρεά Μυελού των Οστών σε συνεργασία με το ΚΕΔΜΟΠ – Χάρισε ζωή!

Ένα Θεματικό Περίπτερο θα είναι αφιερωμένο σε δύο Οργανισμούς που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Στο Χαμόγελο του Παιδιού και στο Make A Wish – Κάνε Μία Ευχή Ελλάδος. Η εμβέλεια αυτών των Οργανισμών και το σπουδαίο έργο που επιτελούν για τα παιδιά, καθιστούν τη συμμετοχή τους ιδιαίτερα τιμητική για τον Δήμο μας. Με τους Οργανισμούς αυτούς έχουμε μια διαρκή επικοινωνία και συνεργασία.

Τρίτο Θεματικό Περίπτερο θα είναι αφιερωμένο στο περιβάλλον. Το πολύπαθο περιβάλλον, που περιμένει με υπομονή από εμάς τους ανθρώπους να αναγνωρίσουμε επιτέλους την αξία του και να κάνουμε το ελάχιστο δυνατό για την προστασία του.

Άλλο Θεματικό Περίπτερο θα είναι αφιερωμένο στη Φιλοζωία.

Τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς αλλά και την άγρια πανίδα της περιοχής μας. Πρέπει να αντιληφθούμε και να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως η συνύπαρξη μας με τα ζώα είναι αναπόφευκτη. Είναι και αυτά μέρος του περιβάλλοντος και οφείλουμε ΟΧΙ να τα αγαπάμε (αφού η αγάπη δεν είναι υποχρεωτικό συναίσθημα), αλλά τουλάχιστον να τα σεβόμαστε και να τα προστατεύουμε. Έχουν κι αυτά τη δική τους ξεχωριστή θέση και αξία στο μεγάλο κοινό μας σπίτι, το περιβάλλον.

Σε αυτό το σημείο οφείλω να ευχαριστήσω θερμά τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και προστατευόμενων περιοχών Δυτικής Μακεδονίας – ΟΦΥΠΕΚΑ και την αστική, μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Με ένα μας νεύμα και με απίστευτη προθυμία μας παρείχαν απλόχερα την υποστήριξη τους και μας προμήθευσαν με υλικό ενημέρωσης που αφορά στο περιβάλλον και την άγρια πανίδα της περιοχής.

Κάποιες από τις ημέρες λειτουργίας θα έχουμε την παρουσία της κτηνιάτρου κας Παρίση, η οποία θα παρέχει στους επισκέπτες έγκυρες πληροφορίες, με το άρτιο επιστημονικό υπόβαθρο που διαθέτει.

Τέλος, σε ένα Θεματικό Περίπτερο θα λειτουργήσει η Κοινωνική Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Φλώρινας, μια πρωτοβουλία που οι συμπολίτες μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της.

Επίσης, κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Πάρκου θα υπάρχει Δημιουργικό Εργαστήρι για τα παιδιά, όπου οι μικροί επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποτυπώσουν τα δικά τους συναισθήματα για την αλληλεγγύη στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τη Φιλοζωία”.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων “Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023” 

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ

21:00, Ελληνιστική Πόλη Φλώρινας

«Νύχτα στη γη»

Η Καλλιτεχνική Εταιρεία Αργώ της Αιμιλίας Υψηλάντη στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζει την παράσταση «Νύχτα στη γη» σε συναρμογή κειμένων Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ

21:00, Ελληνιστική Πόλη Φλώρινας

«Νύχτα στη γη»

Η Καλλιτεχνική Εταιρεία Αργώ της Αιμιλίας Υψηλάντη στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζει την παράσταση «Νύχτα στη γη» σε συναρμογή κειμένων Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν.

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ

19:00, Πλατεία Γεωργίου Μόδη

Εκπαιδευτική δράση – παρέμβαση «Το λουλούδι της ισότητας»

Μια δράση για τα παιδιά της προσχολικής και της πρώτης σχολικής ηλικίας από το Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Φλώρινας.

21:00, Πλατεία Γεωργίου Μόδη

Λαϊκορεμπέτικο γλέντι

Συναυλία με τον Αλκιβιάδη Μαγγόνα. Μαζί του οι μουσικοί: Βασίλης Ντίνος, Ιάσονας Καλόγηρος και Μάριος Παπακοσμάς.

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ

21:00, Προαύλιο 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων

“Όλιβερ Τουίστ” από την παιδική σκηνή Ροντίδη.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Γιαννάρακης, Ελίζα Κιτσικίδου, Χριστίνα Χασάπη, Εύα Νούλα, Όλγα Μαρκούλη, Δέσποινα Τσαχουρίδου.

Σκηνοθεσία: Δέσποινα Κους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ

19:00, Συνοικισμός Νεοφωτίστων

Το πέταγμα της Πεταλούδας

Παρουσίαση του παραμυθιού “Η πεταλούδα Ειρήνη και η μαγική συνταγή” της Γεωργίας Καλπαζίδου.

21:00, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων

Προβολή ταινίας “I tsai Romni / Το Κορίτσι Γυναίκα” της Ευαγγελίας Γούλα σχετικά με τις γυναίκες Ρομά που ζουν στον καταυλισμό Αλικαρνασσού Κρήτης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ

21:00, Πλατεία Γ. Μόδη

Συναυλία με το συγκρότημα «ΦλωριΝΟΤΕΣ»

Συμμετέχουν οι Μιχάλης Ασίκης (πιάνο), Νίκος Γεωργίου (κιθάρα-τραγούδι), Χριστιάνα Τσουμίτα (τραγούδι), Βασίλης Δόντσιος (τραγούδι), Αργύρης Στυλιάδης (μπουζούκι), Κωνστάντιος Ιωαννίδης (μπάσο) και Χρήστος Μητσάρης (κρουστά).

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ

21:00, Προαύλιο 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων

«Ο Καραγκιόζης τραγουδιστής»

από το θέατρο σκιών του Οδυσσέα Κανλή

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ

21:00, Νέο Πάρκο

Ο Λυρικός και Λαϊκός Μίκης Θεοδωράκης

Μουσική διεύθυνση – ενορχήστρωση – πιάνο: Παναγής Μπαρμπάτης

Σολίστ οι διακεκριμένοι λυρικοί καλλιτέχνες Παντελής Κοντός και Ελένη Δάβου

Λαϊκός ερμηνευτής: Γεράσιμος Ανδρεάτος

Αφήγηση: Κλέλια Χαρίση

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ

21:00, Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου Σιταριάς

7ο Summer Jam

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ

20:00, Νέο Πάρκο Φλώρινας

Ελληνοϊταλική μουσικοχορευτική παράσταση

Συμμετέχουν το συγκρότημα La Ginestra από τον ελληνόφωνο Δήμο του Ρηγίου Καλαβρίας και το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ

21:00, Νέο Πάρκο Φλώρινας

Συναυλία του Δήμου Αναστασιάδη

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

18:00, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

Σεμινάριο πνευστών οργάνων με τον τρομπονίστα (α’ τρομπόνι) της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Σπυρίδωνα Φαρούγγια

21:00, Πλατεία Γ. Μόδη

Ταξίδι στην Παράδοση

Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα τμήματα του Σωματείου ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «Λυγκηστές»

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

20:30, Πλατεία Γ. Μόδη

Συναυλία – Ρεσιτάλ με τον Σπύρο Φαρούγγια (τρομπόνι) και την Μαρία Παπαπετροπούλου (πιάνο).

Θα εμφανιστεί και η Φιλαρμονική Δήμου Φλώρινας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

19:30, Νέο Πάρκο Φλώρινας

Πατρίδων Γεύσεις

Συμμετέχουν ο Σύλλογος Κιουταχειωτών – Μικρασιατών Φλώρινας “Ο Άγιος Μηνάς”, η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας, ο Σύλλογος Θεσσαλών και Φίλων Φλώρινας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Παράδοση».

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

21:00, Προαύλιο 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων

«Αταίριαστο Ζευγάρι»

Η δημοφιλής κωμωδία του Νιλ Σάιμον από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

20:30, Αμμοχώρι

11η Γιορτή Πατάτας

Συναυλία με την Νάντια Καραγιάννη

ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

21:00, Προαύλιο Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας

Μάνος Χατζιδάκις: «Περίπατος στην Οδό Ονείρων του…»

Προβολή ντοκιμαντέρ με ζωντανή μουσική

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

21:00, Νέο Πάρκο Φλώρινας

Συναυλία με την Πέγκυ Ζήνα

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

21:00, Νέο Πάρκο Φλώρινας

Χοροθέατρο της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

21:00, Προαύλιο Φ.Σ.Φ. “Ο Αριστοτέλης”

8η Γιορτή Παραδοσιακού Χορού “Περικλής Τρύφων”

ΤΡΙΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

21:00, Πλατεία Γ. Μόδη

Ροκ βραδιά με το συγκρότημα «Funk me up»

Συμμετέχουν οι Νίκος Κωτόπουλος, Ηλίας Κωτόπουλος και Σάκης Τσότσκος

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

20:00, Πλατεία Γ. Μόδη

Πάρτυ νεολαίας με τη συμμετοχή DJ’s της Φλώρινας

ΠΕΜΠΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

21:00, Νέο Πάρκο

Συναυλία της Μελίνας Κανά – Μαζί της ο Αλέξανδρος Δάικος

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • Παιδικός θερινός κινηματογράφος σε Κοινότητες του Δήμου Φλώρινας
  • Λειτουργία Πάρκου Εθελοντισμού στο ποτάμι (23-30 Ιουλίου, 18:00 έως 22:00)
  • Έκθεση έργων της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας με τίτλο «Φιλοκαλούμε μετ’ ευτελείας». Καθημερινά εκτός Κυριακής, 6:00 με 9:00 μ.μ. (Ταγμ. Φουλεδάκη 8)
  • Εκθέσεις καλλιτεχνών στο ποτάμι
  • Παρουσίαση παραδοσιακών παιχνιδιών της Φλώρινας από τον Πέτρο Γουμπερίτση στην πλατεία Γ. Μόδη (18-20 Αυγούστου)
  • Ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης τοπικών καλλιτεχνών (10-27 Αυγούστου) στο εργαστήριο της κας Χριστίνας Παπαγρηγορίου
  • Περιοδική έκθεση ζωγραφικής του τμήματος ζωγραφικής του Σωματείου ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «Λυγκηστές»