Σταύρος Παπασωτηρίου: «Αναβαθμίζονται τα Ειρηνοδικεία της Φλώρινας»

Σε σημερινή σύσκεψη Βουλευτών και Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το νέο Δικαστικό Χάρτη και την εφαρμογή του στη περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα εξετάστηκαν:

  • Η ενίσχυση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων
  • Η διευρυμένη αποστολή του ΤΑΧΔΙΚ που θα αναλάβει πρόσθετες αρμοδιότητες οικονομικής διαχείρισης των δικαστικών δομών καθώς και
  • Το νέο «χωροταξικό» σχέδιο της Αστικής / Ποινικής Δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για τον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας.

Ειδικά για το τελευταίο, ο Βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ. Σταύρος Παπασωτηρίου έθιξε το θέμα της διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων δικαστικών λειτουργών στο νομό καθώς και των δικαστικών δομών που εξυπηρετούν τοπικά τους πολίτες.

Ο  Γιάννης Μπούγας διαβεβαίωσε τον Σταύρο Παπασωτηρίου ότι δεν θα υπάρξει στο νομό Φλώρινας καμία κατάργηση θέσεων ή μετακίνηση δικαστηρίων σε άλλο νομό. Αντίθετα, σχεδιάζεται ο εκσυγχρονισμός όλων των δικαστηρίων της χώρας, ο οποίος για τον πρώτο βαθμό απονομής της δικαιοσύνης θα βασιστεί στην αναβάθμιση των Ειρηνοδικείων προκειμένου να λειτουργήσουν και ως Πλημμελειοδικεία / Πρωτοδικεία. Γεγονός που θα επιτρέψει την γρηγορότερη εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων αλλά και την μείωση στο άμεσο μέλλον των μετακινήσεων και της γενικότερης ταλαιπωρίας των πολιτών και των δικηγόρων.

Για τους τελευταίους ο υφυπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε την διεύρυνση της αποστολής τους με νέες αρμοδιότητες, έτσι ώστε μέσω της μεταφοράς δικαστηριακής ύλης να επιτευχθεί η περαιτέρω αποσυμφόρηση των πινακίων και η εξωδικαστική επίλυση πολλών απλών υποθέσεων.